Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-05-2017

Kritisko domāšanu un argumentēšanu apguvuši 20 skolu jaunieši no visas LV


Latvijas svētku dienā 4. maijā, organizācijas “QUO tu domā” izglītojošais projekts “Debašu Līderu skola” piedzīvoja savu pirmo izlaidumu. Divdesmit Latvijas skolu jaunieši un skolotāji pulcējās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, lai prezentētu savus debašu klubus, kas tapuši projekta ietvarā, atskatītos uz dalību starptautiskajos debašu turnīros un saņemtu projekta absolvēšanas apliecinājumus.

 

“QUO tu domā?” izpilddirektors Mārtiņš Vaivars ir gandarīts par paveikto 2016/2017 mācību gadā: “Mērķis, sistemātiski strādāt ar Latvijas skolu jauniešiem un izglītot par to, kā kritiski domāt, veidot argumentus, publiski uzstāties, ir sasniegts. Ar šī projekta palīdzību arvien vairāk skolās parādās debašu klubi, kas, uzsākot “QUO tu domā?” darbību, Latvijā bija palikuši pavisam nedaudzās skolās. Bet debašu klubi ir neatņemama sastāvdaļa mācīšanās procesā tādās valstīs kā Lielbritānija un Amerikas Savienotajās Valstīs.”

 

“QUO tu domā?”, vadot apmācības par kritisko domāšanu, argumentēšanu, loģikas kļūdām un debatēšanu, nonāca pie secinājuma, ka ir nepieciešams sistemātiski strādāt ar jauniešiem un izvirzīt viņiem uzdevumu savās skolās dibināt debašu klubus, kur iegūtas zināšanas tiek nodotas saviem skolas biedriem. 40 skolēni no visas Latvijas jau šobrīd projekta ietvaros veiksmīgi ir nodibinājuši dažāda lieluma debašu klubus, regulāri organizēdami debates un apmācības, kā arī piedalīdamies Eiropas līmeņa debašu sacensībās.

 

Arī Daugavpils 9. vidusskolas skolēns Aleksandrs Sniparkovs saņēma sertifikātu par veiksmīgu projekta absolvēšanu. Kā norāda Aleksandra projekta mentors Artis: „Aleksandrs ir ļoti mērķtiecīgs un neatlaidīgs! Uz nodarbībām viņam bija jāmēro vistālākais ceļš, tomēr katru nodarbību viņš bija pirmais pie lekciju nodarbībām, cēlies 4 no rīta, lai dotos uz Rīgu un apgūtu debašu zināšanas un pilnveidotu savas publiskās runas un angļu valodas prasmes.” Arī pats Aleksandrs norādījis, ka dalība projektā bijusi viņam ļoti vērtīga, tostarp iespēja piedalīties starptautiskajā debašu turnīrā Igaunijā, debatējot ar jauniešiem no visas Eiropas un citiem jauniešiem no Debašu Līderu skolas.

 

Projekts ir tapis sadarbībā ar Britu Padomi Latvijā un tiks turpināts arī nākamajā mācību gadā. Latvijas skolu jaunieši var sāk plānot savu dalību projektā, jo jau augustā tiks izsludināta pieteikšanās.

 

Vairāk informācijas:

Evija Goluba

Latvijas Debašu asociācijas „QUO tu domā?”

Direktore

Tālrunis: 29660930

E-pasts: evija.goluba@gmail.com info@quotudoma.com

Facebook: https://www.facebook.com/QUOtudoma

Twitter: https://twitter.com/QUOtudoma




Atpakaļ