Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-05-2017

Erasmus+ projekta noslēguma konference Slovākijā


Š.g. 27.-28.aprīlī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes (DPIP) komanda piedalījās Erasmus+ projekta "ISVA labās prakses starptautiskā apmaiņa starp Eiropas izglītības istitūcijām" ("Transnational exchange of good CLIL practice among European Educational Institutions" nr.2015-1-SK01-KA201-008937) noslēguma konferencē Slovākijas pilsētā Nitrā. Projekts, ko īsteno DPIP, noslēgsies šī gada vasarā, un konference bija kulminācijas pasākums, kurā tika prezentēts gan paveiktais, gan ieskicētas ISVA – Integrēta satura un valodas apguves (jeb angliski – CLIL Content and Language Integrated Learning) perspektīvas un sadarbības iespējas jau ārpus projekta.

Konferencē uzstājās projekta partnervalstu – Slovākijas, Lietuvas, Itālijas, Zviedrijas – akadēmiska līmeņa valodu apguves teorētiķi ar lekcijām, notika praktiskas nodarbības. Zviedrijas pārstāve, vairāku grāmatu autore, Eva Olsona (Eva Olsson) dalījās pieredzē par pētījumu, kas atklāj ISVA (CLIL) apguves rādītājus skolēniem salīdzinājumā ar tradicionālo svešvalodu pasniegšanu.

Lietuvas pārstāve Asta Statkeviciene pastāstīja par augstskolu pieredzi ISVA moduļu lietojumā un dažādiem projektu pētījumiem. Slovākijas kā projektu koordinatoru puses pieredzi izklāstīja Jana Luprikova (Jana Luprichová), kas savā runā apkopoja projekta devumu un prezentēja projekta mājaslapu.

Daugavpils pašvaldības pieredzi ISVA jomā prezentēja DPIP Izglītības satura nodaļas izglītības metodiķe bilingvālās izglītības jomā Silvija Mickeviča un angļu valodas metodiķe Ilona Ustinova. I.Ustinova uzsvēra pašvaldības atbalstu inovatīvās metodikas īstenošanā Daugavpils skolās, pastāstīja par ISVA ieviešanas vēsturi un savu personisko pieredzi, strādājot kā ISVA skolotāja.

Visgaidītākais viesis konferencē bija ISVA pasniedzējs, grāmatu un zinātnisko pētījumu autors, pedagogs no Spānijas, Basku zemes, Fils Bols (Phil Ball). F.Bols atraktīvi, ar praktiskiem piemēriem demonstrēja modernas stundas gaitu, kā iesaistīt jauniešus runāt svešvalodā, pielietot apgūto materiālu praksē. Harizmātiskā pedagoga lekcija ar praktiskajiem uzdevumiem lika uzdot jautājumus, diskutēt.

Emma Abate no Itālijas savā lekcijā dalījās ar piemēriem, kur atrodamas bezmaksas programmas, kuras pielietojamas stundās un palīdz atraktīvāk apgūt valodas. Izrādās, ir sagataves krustvārdu mīklām, vārdu puzles, tematiskas vizuālās vārdnīcas dažādu priekšmetu terminu apguvei, pašanalīzes un stundu veidošanas programmas, kas lieti noder skolotāja ikdienas darbā.

Konferences programma bija ļoti piesātināta, notika vairākas paralēlas darba grupas pedagogiem (atkarībā no skolēnu vecuma), kurās kolēģi no dažādām Eiropas valstīm dalījās ar savu praktisko pieredzi un atklāja profesionālās meistarības paņēmienus. Cerams, daudzas jaunas idejas tiks aprobētas un īstenotas arī Daugavpils izglītības iestādēs.

Kultūras programmas ietvaros bija iespēja apmeklēt Nitras bibliotēkas krājumus, kur glabājas vairāk nekā 60 tūkstoši senu rokrakstu un grāmatu, senākais no kuriem datēts ar 15.gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Īpaši emocionāli tika pavadīts konferences noslēgums, jo tas bija arī lieliskas sadarbības divu gadu garumā izvērtējums. Tika izteikta atziņa, ka iegūtie draugi un sadarbības partneri domās par iespēju sadarboties nākotnē.

Uzziņai par Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes īstenoto projektu un ISVA:

Daugavpils pilsēta atbalsta mācību programmu ISVA (jeb angliski – CLIL), tādēļ īsteno projektu, kura gaitā notikusi labās prakses apmaiņa, mācību materiāla izstrāde.

Erasmus+ sadarbības projekta koordinatori – Slovākijas, Filozofa Konstantīna Universitāti Nitrā sadarbībā ar Trnavas augstskolu, projekta partneri – J.Basanavičus proģimnāzija Viļņā, Lietuvā un Alstromeras vidusskola Zviedrijā (The Alstromer Upper Secondary School), A.Manzoni Valsts licejs (Caserta, Liceo Statale A.Manzoni di Caserta) Kasertā, Itālijā. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde ir šī projekta partneris Latvijā.

Projekta gaitā uzsācis darbību portāls www.educlil.eu, kur ir izvietota informācija par ISVA metodiskajiem jaunumiem, stundu plāni un idejas darba, kā arī pašmācības kurss pedagogiem.

Svešvalodu, parasti – angļu valodas, apguve integrēti citos mācību priekšmetos ir plaši izplatīta Daugavpils skolās. Integrēta satura un valodas mācīšana ir aktuāla tēma Eiropā un ir efektīva un praksē pieradījusi savu nozīmību. Parasti ISVA Daugavpils pašvaldībā notiek stundās, kuras vada 2 pedagogi: priekšmeta un svešvalodas skolotājs pasniegšana ļauj apgūt kvalitatīvi svešvalodu arī priekšmeta skolotājam un atraisīt lietot svešvalodu skolēnos dažādos priekšmetos. ISVA pamatprincips ir tieši rosināt skolēnus sākt runāt svešvalodā kopā ar skolotāju nedomājot par kļūdām, izrunu, ko parasti izlabo svešvalodas stundās. Sākotnēji, 2005.gadā, tas Daugavpilī aizsākās kā kopīgs projekts starp Daugavpils pilsētas pašvaldību un Britu padomi. Pēc tā beigām Daugavpils pašvaldība turpina atbalstīt tās skolas un pedagogus, kas strādā pēc šīs metodikas. Tādējādi Daugavpilī šo vērtīgo pieredzi tika izlemts izmantot, lai iesaistītos starptautiskā projektā.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Erasmus+ programmas īstenoto projektu „ISVA labās prakses starptautiskā apmaiņa starp Eiropas izglītības institūcijām” līdzfinansē Eiropas Savienība.

 

Informāciju sagatavoja: 

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes 

eksperte projektu jautājumos 

Evelīna Balode
t.65425102, 

evelina.balode@ip.daugavpils.lv

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes delegācija ar ISVA pasniedzēju no Spānijas Filu Bolu




Atpakaļ