Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

03-05-2017

Vācu valodai Daugavpilī ir nākotne!


“Vācu valodai Daugavpilī ir nākotne,” tā Vācu kultūras pavasara noslēguma pasākuma atklāšanas uzrunā teica VFR vēstniecības kultūras atašejs K.Klārmaņa kungs, uzsverot, ka pasākumu cikls kļūst arvien daudzveidīgāks, un dalībnieku skaits – lielāks. Vācu kultūras pavasari jau ceturto gadu organizē Daugavpils Universitātes viesdocente, Vācijas Akadēmiskās apmaiņas programmu lektore Antje Johaninga-Radžiene sadarbībā ar Daugavpils Universitātes  Reģionālo vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centru, kuru vada Laura Lipska.

Š.g. 24.aprīļa vakarā Daugavpils Universitātē pulcējās Vācu kultūras pavasara pasākumu cikla dalībnieki – skolēni un viņu vecāki, skolotāji, studenti, kā arī dažādu institūciju pārstāvji, kas aktīvi iesaistījās kultūras pavasara aktivitātēs.

Noslēguma pasākumā tika godināti konkursu laureāti un starptautiskā vācu valodas eksāmena “Deutsches Sprachdiplom Stufe I” un “Deutsches Sprachdiplom Stufe II” sertifikātu saņēmēji. “Deutsches Sprachdiplom” ir starptautiska vācu valodas apguves programma, kura tiek īstenota arī 14 Latvijas skolās, tostarp Daugavpils Valsts ģimnāzijā. Tās ietvaros skolēni var kārtot 2 līmeņu eksāmenus – B1 (1.pakāpes diploms) un B2/C1 (2.pakāpes diploms). Šogad 1.līmeņa diplomus saņēma 24 Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi (eksāmenu kārtoja 9., 10.klasē), bet 12 ģimnāzijas divpadsmito klašu audzēkņi 11.maijā dosies uz Latvijas Nacionālo bibliotēku Rīgā, kur svinīgā ceremonijā saņems DSDII diplomus. Šogad pasākums būs īpašs, jo tiks atzīmēta programmas “Deutsches Sprachdiplom” īstenošanas 20.gadskārta Latvijā. Daugavpils Valsts ģimnāzijā programma tiek īstenota kopš 2009.gada, un skola ir tapusi par lielāko DSD centru ārpus Rīgas.

Programmas koordinatore Latvijā Anete Rihtere-Jūta uzsvēra, ka programma var tikt ieviesta ikvienā Latvijas skolā, kurā vācu valodas apguve notiek augstā līmenī, nodrošinot arī minimālo eksāmena kārtotāju skaitu (vismaz 12 skolēni katrā līmenī). Eksāmena rezultāti var tikt pielīdzināti Latvijas CE vācu valodā.

Visbiežāk uzdotais jautājums ir par DSD un CE atšķirībām un grūtības pakāpi. Vislielākā atšķirība ir eksāmenu mutiskajā un rakstiskajā daļā. DSD eksāmenā skolēnam patstāvīgi ir jāveic pētnieciskais darbs un mutiskajā daļā jāizklāsta dažādi pētāmās problēmas aspekti. Piemēram, šogad ģimnāzisti stāstīja par multikulturālas sabiedrības plusiem un mīnusiem, par mītiem, kas skar videospēles, par autonomo automobiļu nākotni, par orgānu donoriem, par gēnu tehnoloģijām, globālo sasilšanu un iespējamiem risinājumiem, par brīvprātīgo darbu un ilgtspējīgas arhitektūras nākotni. Rakstiskajā daļā skolēnam jāanalizē teksts un to raksturojoša diagramma un, izvēloties lineāro vai dialektisko pieeju, argumentēti jāizklāsta savs viedoklis par problēmjautājumu (piemēram, demogrāfijas, mobilitātes un vides problēmu risinājumiem).

Daugavpils Valsts ģimnāzijā skolēni vācu valodu apgūst no 7.klases. Tas nozīmē, ka interesi par vācu valodu un vēlmi intensīvi mācīties ir radījušas aizrautīgās Vienības pamatskolas, Saskaņas pamatskolas un Daugavpils 12.vidusskolas skolotājas Maija Baklāne, Olga Gapejenkova, Olga Ogurcova, Veslava Maļina, kuru stundās topošie ģimnāzisti ir uzsākuši vācu valodas apguvi. Ģimnāzijā ceram tikties arī ar Daugavpils pilsētas 24.pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem, kuri, pateicoties pašvaldības finansiālajam atbalstam, kopā ar atraktīvo skolotāju Liānu Ceceruku mācās runāt arī vāciski.

Izvērtējot šajā mācību gadā paveikto, varam būt patiesi lepni, ka Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi, pateicoties pedagogu darbam un vecāku atbalstam, jau vairākus gadus ir līderpozīcijās arī vācu valodas olimpiādēs un konkursos valstī. Egita Vanaga, Valērija Samorodova, Arta Jukša un Valdis Susejs ieguva godalgotas vietas Latgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursā vācu valodā, savukārt Katrīna Barševska, Liene Nitiša un Arianda Jonāne (skolotāja Olga Osipova) – godalgotas vietas valsts vācu valodas olimpiādē. Šodien turam īkšķus par Katrīnu Barševsku, kura pārstāv Latviju Baltijas olimpiādē vācu valodā!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Valsts ģimnāzijas

vācu valodas skolotāja

Renāte Malnace




Atpakaļ