Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

02-05-2017

Skolēnu sadarbība zinātniski pētnieciskajā jomā turpinās!


Viens no Izglītības un zinātnes ministrijas valsts ģimnāzijām uzticētajiem uzdevumiem ir atbalstīt valsts ģimnāzijas un plānošanas reģiona izglītības iestāžu izglītojamo sadarbību zinātniskās pētniecības jomā. Tradicionāli Latgales reģiona skolu audzēkņi martā tiekas Daugavpils Universitātē un prezentē savus pētījumus. Reģiona konferencē konkurence ir liela un atlase valsts konkursam – sīva, tamdēļ tikai spožākie talanti (šogad no Daugavpils Valsts ģimnāzijas (DVĢ), Daugavpils 3.vidusskolas, Daugavpils 13.vidusskolas un Daugavpils 15.vidusskolas) no Rīgas pārveda laureātu diplomus.

2016./2017.gadā skolēnu sadarbība zinātniski pētnieciskajā jomā bez sacensības gara, bet ar vēlmi mācīties vienam no otra vairākos citos pasākumos radīja pozitīvas emocijas un dalīšanās prieku ar saviem atklājumiem.

26.aprīlī Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā pulcējās 155 valsts ģimnāziju audzēkņi, lai, direktores Daces Eglītes vārdiem runājot, “dalītos gaismā un spēkā un kopā taptu stipri”. Komisiju vadītāji atzina, ka pētījumi ir ļoti kvalitatīvi, un uzteica ģimnāzistu vēlmi pievērsties sava novada pētīšanai. Daugavpils Valsts ģimnāzijas 11.a klases skolniece Paula Vucena prezentēja savu darbu par “Ironiju kā mākslinieciskās izteiksmes līdzekli V.Lukaševiča dzejā”, bet 12.a klases skolniece Kristīna Eižvertina stāstīja par “DVĢ debašu programmu izglītības ilgtspējīgai attīstībai kontekstā”. Īpašu atzinību saņēma arī 10.klases skolniece Kristīne Skrinda par pētījumu “Dabas tēli Annas Auziņas dzejā”.  Arīna Galilejeva un Renāte Zdanovska pētījumus prezentēja svešvalodās.

Jāpiebilst, ka tieši krievu un poļu valodas prasme daudziem skolēniem pētnieciskajos darbos ļauj atklāt Latgales daudzveidīgās kultūras nianses, kas citādi nebūtu iespējams. Latgales skolu zinātniski pētniecisko darbu lasījumos krievu valodā kā svešvalodā, kas šogad jau 11.reizi notika Daugavpils Valsts ģimnāzijā, Rēzeknes 3.vidusskolas skolēni Jūlija Cvirova un Sergejs Grevcevs prezentēja pētījumu par Rēzeknes dzejnieka J.Šešoļina daiļradi, Daugavpils 12.vidusskolas skolniece Irina Sergejeva atklāja "Vārda “ceriņi” simboliku un asociācijas Baltijas rakstnieku dzejoļos”, Riebiņu vidusskolas skolēns Andrejs Holopovs “Slāvu izcelsmes uzvārdus Riebiņu pagastā”, bet Dagdas vidusskolas skolniece Darja Smoļaņinova stāstīja par “Vecticībnieku svētbilžu glezniecību”. Lasījumos uzstājās 16 skolēni (no Rēzeknes 3.vidusskolas, Daugavpils 12.vidusskolas, Riebiņu vidusskolas, Malnavas koledžas, Līvānu 1.vidusskolas, Dagdas vidusskolas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas).

Zinātniski pētnieciskā darba (ZPD) izstrāde ikvienam ir nopietns izaicinājums, un mēs priecājamies, ka skolēni, kas pētniecisko darbu jau ir veikuši, darbojas kā mentori, konsultējot iesācējus un iesakot gluži praktiskas lietas. ZPD lasījumos "Daugavpils - Latgale - Latvija: 2016" piedalījās pagājušā mācību gada ZPD autori dažādās nozarēs, kuru pētījums saistīts ar Daugavpilij, Latgalei, Latvijai raksturīgu īpatnību izpēti. Klausītājiem (ZPD iesācējiem) bija iespēja uzdot jautājumus gan par darba saturu, gan referentu praktisko pieredzi. Lai mazinātu nedrošību, tika izmantota interneta vietne padlet.com, kurā katrs, izmantojot viedtālruni, tiešsaistē varēja rakstiski formulēt savu jautājumu, uz kuru atbildi sniedza ZPD autori. 29 jautājumi liecina par nopietnu pieeju un iedziļināšanos. Priecājamies, ka lasījumos piedalījās arī Daugavpils 13.vidusskolas pārstāvji un nākamajā gadā gaidīsim arī citu skolu ZPD autorus!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Valsts ģimnāzijas

metodiķe

Renāte Malnace

 




Atpakaļ