Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

26-04-2017

7.-9.klašu debatētāji skolā vēlas sportot vairāk


Š.g. 25.aprīlī Daugavpils Valsts ģimnāzijā pulcējas Daugavpils pilsētas skolu debatētāji (Daugavpils Valsts ģimnāzija, Daugavpils Saskaņas pamatskola, Daugavpils 12.vidusskola) un Krāslavas pilsētas skolu debatētāji (Krāslavas Valsts ģimnāzija, Krāslavas Varavīksnes vidusskola), lai kopīgi noskaidrotu, vai Latvijas skolās 5.-9.klašu skolēniem ir jābūt 3 sporta stundām nedēļā.

„Sports” ir vienkāršs vārds, tomēr iekļauj sevī milzum daudz aktivitāšu un procesu. Visā pasaulē to uzskata par pozitīvu spēku, kas ietver dažādas aktivitātes, pieredzi, mācīšanos un procesus. Sportam un fiziskajām aktivitātēm ir nozīmīga vieta jauniešu brīvā laika pavadīšanā. Tas iespaido bērna normālu augšanu, psiholoģisko attīstību un labsajūtu, nodrošina enerģijas līdzsvaru starp uzņemto un iztērēto enerģiju, kaulu veselību, muskuļu stiprumu un lokanību. Sports nozīmē sasniegt svarīgus mērķus, kurus ietekmē morālās un sociālās vērtības, kā arī tā ir komunikācija un pašizteikšanās. Skolēni uzskata, ka fiziskajām aktivitātēm ir nepieciešams atvēlēt vairāk laika, jo divas sporta stundas nedēļā, ko nosaka pašreizējie normatīvi, ir par maz. Debatētāji atzīst arī to, ka sportojot skolēni gūst traumas, skolu infrastruktūra neatbilst mūsdienu sporta stundai (telpu un inventāra trūkums), sporta stundas ir garlaicīgas, tādēļ skolēni neapmeklē stundas, un vai skolēnu veselības stāvoklis uzlabosies, ja ieviesīs trešo sporta stundu. Gala rezultātā skolēni nonāca pie secinājuma, ka trešā sporta stunda tomēr ir nepieciešama, kaut arī mācību gads tiks pagarināts par vairākām nedēļām.

Milzīgs paldies treneriem/tiesnešiem – Inesei Valterei, Lidijai Daņilovai, Zojai Vitkovskai, Ievai Purmalei, Valentīnai Purpišai, Viktorijai Nalivaiko par skolēnu lielisku sagatavošanu debatēm un tiesāšanu! Treneri/tiesneši secināja, ka 7.-9.klašu debatētāji parādīja lielisku spriestspēju, māku veikt secinājumus, veidot loģisku ķēdīti notikumiem, tādēļ debates notika šim vecuma posmam augstā līmenī.

 

Informāciju sagatavoja:

Latgales debašu centra

koordinatore

Rita Murāne




Atpakaļ