Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

11-04-2017

Lasījumi par Raini V


Š.g. 6.aprīlī savu nelielo – piecu gadu jubileju atzīmēja J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas organizētie “Lasījumi par Raini”. Šoreiz tajos piedalījās divi īpaši viesi.

Pirmo reizi plašākas publikas priekšā uzstājās skolas lauva Augusts, kurš ir apņēmies arī turpmāk visus iepazīstināt ar skolas vēstures faktiem.

Tā kā šī gada lasījumu tēma bija “Rainis un teātris”, tad par Raiņa lugu iestudējumiem pēdējos gados stāstīja Ieva Struka – teātra zinātniece, Nacionālā teātra direktora palīdze repertuāra jautājumos. Starp citu, šī teātra direktors četrus gadus bija arī Rainis. Tikšanās vadmotīvs – kā mums nonākt līdz Rainim un mēģināt saprast viņa darbu aktualitāti šodien, kā piespiest sevi lasīt, domāt, spriest pašiem, nevis pieņemt cita izteikto vērtējumu. Klausītāji uzzināja, cik liels un sarežģīts darbs bija jāiegulda teātra kolektīvam un režisoram K.Serebreņņikovam, lai dzejnieka 150.jubilejas gadā varētu skatītājiem piedāvāt izrādi “Raiņa sapņi”.

Stāstot par režisora V.Kairiša iestudēto Raiņa lugu “Uguns un nakts”, I.Struka aicināja atteikties no uzskatu stereotipiem par to, kā uz skatuves jāizskatās un jādarbojas Laimdotai, Spīdolai, Lāčplēsim. Šo stāstījumu papildināja abu izrāžu fragmentu ieraksti.

Skolas muzejklases viesu grāmatā teātra zinātniece ierakstīja šādus vārdus: “Nav grūti mirt, grūti ir sevi nepiepildīt” – par šiem Raiņa vārdiem ir vērts domāt visu dzīvi.”

 

Informāciju sagatavoja:

J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas

skolotāja

Iveta Vasitova 




Atpakaļ