Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-04-2017

Dzejoļu okeāns vācu valodā


Pasākumu cikla “Vācu kultūras pavasaris” ietvaros š.g. 30.martā Daugavpils Vienības pamatskolas Zaļajā klasē notika skatuves runas konkurss vācu valodā 5.-9.klašu skolēniem “Dzejoļu okeāns”. Tā mērķis: rosināt un aktivizēt izglītojamo interesi par vācu valodu un literatūru; veicināt izglītojamo emocionālo un radošo pašizpausmi, izmantojot vārda mākslas spēku.

Pasākumu organizēja Daugavpils pilsētas vācu valodas skolotāju MA sadarbībā ar Daugavpils Universitātes vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centru. Balvas konkursa dalībniekiem nodrošināja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde un Gētes Institūts Rīgā.

Konkursam skolēni bija izvēlējušies dzejoļus, kas saistīti ar viņu identitāti, ar vācu valodas apguvē iekļautajiem tematiskajiem lokiem, kas atklāj skolēnu intereses, viņu vecumam atbilstošu lietu pasaules un kultūras vidi: -es, citi un ikdienas dzīve; brīvais laiks; skola; informācijas sabiedrība; vide; kultūras pasaule. Dzejoļi gan atainoja dabu dažādos gadalaikos, gan rosināja pārdomas un kritisku skatījumu uz to, kā dzīvojam uz mūsu planētas, gan izteica bērnu un pusaudžu emocijas un jūtas. Skolēni bija izvēlējušies gan modernus dzejoļus, gan klasiskās literatūras darbus vācu valodā.

Konkursā piedalījās 30 dalībnieki no Saskaņas un Vienības pamatskolām, 3., 9. un 12.vidusskolas un viesi no Špoģu vidusskolas. Dalībnieki sacentās divās grupās. Visvairāk skatuves runas entuziastu (20) bija 5.-7.klašu grupā. Viņu vidū bija daudzi ļoti labi runātāji, tāpēc žūrijas komisijai nebija viegli noteikt konkursa uzvarētājus. 8.- 9.klašu grupā bija 10 konkursa dalībnieki, kuri pārsteidza klausītājus ar atraktīvu uzstāšanos un apjomīgiem izvēlētajiem dzejoļiem.

Pirms konkursa skolēnus sveica visas vācu valodas skolotājas, kuru audzēkņi piedalījās konkursā. Katra skolotāja bija sagatavojusi dzejoli vācu valodā. Skanēja Gētes, Šillera, Heses, Tukoļska un citu autoru lirika. Vācu valodā rakstīto dzeju var salīdzināt ar okeānu, kas mums vienmēr sagādā kādu pārsteigumu vai brīnumu.

Konkursa uzvarētāji 5.-7.klašu grupā:

1.vieta – Barbara Bērziņa (Daugavpils 12.vidusskola,7.klase, skolotāja L.Ceceruka);

2.vieta – Kevins Konopeckis (Daugavpils Saskaņas pamatskola,6.klase, skolotāja

O.Ogurcova);

3.vieta – Rita Brauna (Daugavpils Vienības pamatskola, 7.klase, skolotāja

M.Baklāne).

Konkursa uzvarētāji 8.-9.klašu grupā:

1.vieta – Iveta Miļeviča (Daugavpils 3.vidusskola,8.klase, skolotāja J.Šarova);

2.vieta – Anastasija Kosoņa (Špoģu vidusskola, 8.klase, skolotāja D.Melāne);

3.vieta – Megija Hakimova (Daugavpils 12.vidusskola, 8.klase, skolotāja

L.Ceceruka);

3.vieta – Dace Miļeviča (Daugavpils 3.vidusskola, 8.klase, skolotāja J.Šarova).

Konkurss beidzies, dalībniekiem tas patika, daudzi vēlējās, lai šāds pasākums tiktu organizēts arī nākamgad.

Paldies skolotājām, kas palīdzēja skolēniem iepazīt vācu dzeju un sagatavoties konkursam! Tās ir skolotājas Diāna Melāne, Olga Gapejenkova, Olga Ogurcova, Liāna Ceceruka, Jūlija Šarova, Maija Baklāne.

Aicinām skolēnus un skolotājus aktīvi piedalīties arī citos “Vācu kultūras pavasara pasākumos”!

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

vācu valodas skolotāju MA

vadītāja

Maija Baklāne

 




Atpakaļ