Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-03-2017

Konkurss “Cilvēki – Latvijas novadu dārgumi”


Rejs Bredberijs grāmatā «451 grāds pēc Fārenheita» raksta: “Katram (cilvēkam) ir jāatstāj kaut kas tāds, ko dzīves laikā skārušas viņa rokas un kur pēc nāves patvērusies viņa dvēsele, un, kad ļaudis vēros viņa stādīto koku vai puķi, šai brīdī viņš atkal būs dzīvs. Nav svarīgi, ko cilvēks dara, svarīgi tikai, lai viss, kam viņš pieskaras, kļūtu citāds, lai tajā paliktu daļa viņa paša. Tieši tur slēpjas atšķirība starp vienkāršu mauriņa pļāvēju un īstu dārznieku. Pirmais nāk un aiziet, kā nebijis, bet otrais ir ieguvis nemirstību”.

Š.g. 29.martā Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā pulcējās skolēni no 24 Latgales izglītības iestādēm, lai piedalītos Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) rosinātā konkursa “Cilvēki – Latvijas novadu dārgumi” noslēguma pasākumā un stāstītu par īstiem savas zemes dārzniekiem, kas pēdējo 100 gadu laikā ir sējuši, stādījuši, pētījuši, saglabājuši, mudinājuši un radījuši. Konkurss tiek rīkots četros Latvijas kultūrvēsturiskajos reģionos, un tā mērķis ir apzināt personības, kas pēdējo 100 gadu laikā ir spodrinājušas un spodrina sava novada un visas Latvijas vārdu. Latgales novadā konkursam tika iesūtīti 50 darbi: prezentācijas, mājaslapas, filmas, videosižeti, esejas par 49 izcilām personībām. Tika nosauktas vecmāmiņas, skolotāji, uzņēmēji, priesteri, zinātnieki, sabiedriskie darbinieki, novadpētnieki, mākslinieki, ārsti. Darbos tika izmantoti atmiņu stāsti, intervijas, fotogrāfijas, vēstules, gleznas, grāmatas, dažādas lietas, pat ēkas…

Konkursa darbus vērtēja LOM speciālisti, DPIP Sociālo zinātņu un vēstures metodiķe Signita Gabrāne, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītāja Valentīna Slavkovska, Preiļu novada Vēstures un sociālo zinību skolotāju MA vadītāja Nora Šņepste, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša. Prezentēt savu veikumu klātienē tika uzaicināti 11 darbu autori. Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolēni stāstīja par izciliem daugavpiliešiem: vēsturnieci un novadpētnieci Genovefu Barkovsku, radošo fotogrāfu Vladimiru Vatmahteru, aviācijas virsnieku Aleksandru Stepanovu; Daugavpils 3.vidusskolas 8.klases skolnieces prezentēja mājaslapu par novadpētnieku Zalamanu Jakubu; Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolēni stāstīja par skolotāju un novadpētnieci Astrīdu Petaško;

12.vidusskolas skolniece prezentēja kāzu muzikantu Jāni Ģipteru, bet 16.vidusskolas puiši bija izveidojuši filmu par vēsturnieku Josifu Ročko. Bija arī ciemiņi no citiem novadiem un pilsētām. Preiļu 1.pamatskolas meitenes prezentēja deportētās Lūcijas Preises dzīvesstāstu, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolnieces stāstīja par grāmatu izdevēju Vladislavu Loci, Viļakas Valsts ģimnāzijas skolniece prezentēja mājaslapu par zobārstiem Valdu un Veniaminu Buzijaniem, bet Baltinavas vidusskolas skolniece stāstīja un klātienē sarunājās ar priesteri Staņislavu Prikuli.

Žūrijas darbs bija sarežģīts, jo visi darbi bija ļoti labi, bet par galveno balvu – lidojumu uz Briseli – finālā varēs cīnīties trīs komandas: Aleksandra Drozda, Dainis Kļaviņš, Daniels Rožko no Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Liene Nitiša, Santa Zariņa un Juris Antonevičs no Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Agrita Luīze Kušnire no Baltinavas vidusskolas.

Paldies skolēniem un pedagogiem par ieguldīto darbu, radošumu, par labajiem vārdiem, kurus veltījāt izvēlētajām personībām! Paldies Okupācijas muzejam par ideju, dāvanām un ieinteresētību!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

sociālo zinātņu jautājumos

Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ