Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

20-03-2017

Ekonomikas pamati pirmsskolas vecuma bērniem


Daudziem liekas, ka jēdzieniem „ekonomika” un „bērnudārzs” nav nekā kopīgā. Taču tirgus sistēma ļoti dziļi ir iegājusi katrā ģimenē ar savām grūtībām un raizēm, ko nav iespējams noslēpt no ziņkārīgajiem un zinātkārajiem bērniem. Nav vajadzības celt augstus žogus, lai bērnus atdalītu vai pasargātu no realitātes, bet gan jāmāca tikt galā ar grūtībām, lai bērns, aizejot uz skolu, nejustos bezpalīdzīgs.

    Pirmo un galveno ekonomisko pieredzi bērni gūst ģimenē, taču nepareiza ekonomiskā audzināšana var attīstīt bērnos negatīvas rakstura īpašības: daži bērni var kļūt par skopuļiem un egoistiem, savukārt citi – par altruistiem vai izšķērdīgiem cilvēkiem, kuri nevīžīgi izturas pret savām un svešām mantām („mamma vēl nopirks”). Tāpēc gan vecākiem, gan pedagogiem jāapzinās ekonomiskās audzināšanas nopietnība. Mūsu uzdevums audzināt bērnos taupīgu un saudzīgu attieksmi pret darbu, materiāliem un dabas resursiem.

      Daugavpils pilsētas 21.pirmsskolas izglītības iestādē tika realizēts projekts „Ekonomikas pamati pirmsskolas vecuma bērniem”, kā arī š.g. 15.martā notika pieredzes apmaiņas pasākums pilsētas pedagogiem, kurā mēs dalījāmies pieredzē, kā vienkāršā un saprotamā valodā un rotaļu veidā bērniem paskaidrot, ko nozīmē alga, vajadzības, ģimenes budžets, ienākumi, izdevumi.

      Projekta gaitā bērni uzzināja, kāds milzīgs cilvēku darbs tiek ieguldīts, izgatavojot priekšmetus, kāpēc jātaupa elektrība un ūdens, kā taupīt dabas resursus, kāpēc jāšķiro atkritumi utt. Vienīgā problēma – Daugavpilī nav, kur likt sašķirotos atkritumus. Cerēsim un gaidīsim, ka arī mūsu pilsētā parādīsies krāsainie konteineri. „Zaļā domāšana” ir jāaudzina kopš bērnības, jo no bērnu zināšanām un attieksmes ir atkarīga mūsu valsts ekonomika un nākotne.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

21.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja vietniece

Lolita Fiļipova




Atpakaļ