Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-03-2017

Euroscola konkurss – Eiropas Savienības fondu līdzekļu izlietojums


Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” Eiropas klubiņa aktīvākie jaunieši, I – III kursa izglītojamie (10.-12.klase) piedalījās Euroscola konkursā.

Šogad mūsu skola gatavojas svinēt savas pastāvēšanas simtgadi. Lai gan skolai bijuši gandrīz 40 darbības pārtraukumu gadi, pašreiz skola piedzīvo savu uzplaukumu. Tā kā esam profesionālās izglītības iestādes jaunieši, Euroscola konkursa pieteikumam izvēlējāmies tēmu, kas šobrīd aktuāla arī Eiropā. Eiropas Parlamenta kompetencē ietilpst arī Eiropas Savienības dažādu fondu līdzekļu sadale. Savā pieteikumā mēs izvēlējāmies analizēt, kā tie attiecas uz mums – profesionālās vidusskolas audzēkņiem. Profesionālās vidusskolas Latvijā pēdējos gados saņēmušas milzīgus ES finanšu līdzekļus moderna aprīkojuma iegādei, telpu renovācijai vai jaunu korpusu izbūvei. Profesionālo skolu audzēkņi saņem stipendijas, piedalās “EuroSkills” konkursā. Daudzas lietas kļuvušas pašsaprotamas, bet vai mēs zinām, kādēļ? Latvijai pieejami ES fondi, kas palīdz veidot pievilcīgu darba un mācību vidi reģionos, ne tikai valstu galvaspilsētās. Tādi fondi ir: Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), Eiropas Sociālais fonds (ESF) un Kohēzijas fonds (KF). Fondu finansējuma galvenais mērķis ir uzlabot Eiropas reģionu un pilsētu konkurētspēju, veicinot izaugsmi un radot darbavietas.

Arī mūsu skolai 2013.gadā ERAF projekta ietvaros noslēdzās pirmā vēsturiskās ēkas renovācijas kārta. Tagad izglītības iestāde cer īstenot vērienīga projekta realizāciju, ēku kompleksa rekonstrukciju, kuras izmaksas pārsniegs 2 miljonus eiro. Šī gada lielākais notikums – skolas 100 gadu jubilejas svinības, jo skola par dibināšanas pirmsākumiem uzskata 1917.gadu. Tātad mūsu skola ir vecāka nekā Latvijas valsts! Savā pieteikumā gribējām radīt materiālus, kas atspoguļo profesiju un skolas izmaiņas simts gadu garumā, taču galvenā ideja – praktiskie amati nezaudē savu nozīmību arī mūsdienās! Savos secinājumos par paveikto gribētu uzsvērt, ka profesionālās izglītības pievilcību veicinājuši ES fondi, taču bieži vien jaunieši par tiem zina pārāk maz.

Kā projekta pieteikums tika sagatavota mācību stunda, un mūsu ideja realizējās, izveidojot prezentāciju no oriģinālām vēsturiskām fotogrāfijām, kas ir mūsu pētnieciskā darba atspoguļojums. Šo prezentāciju, kuras fotogrāfijas ataino Latvijas brīvvalsts periodu un padomju gadus salīdzinājumā ar mūsdienām, var izmantot, lai atklātu jauniešiem, cik daudz pārmaiņu ir noticis, pateicoties ES atbalstam.

Ceram, ka mēs tiksim uzaicināti doties braucienā uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā (Francijā), lai varētu piedalīties EP sēdē un satikt vienaudžus no citām valstīm.

Prezentācija par skolas dzīvi dažādos laikmetos un video par pieteikuma tapšanu pieejams šeit:

https://drive.google.com/drive/folders/0B8ts7jyM46mFMXloWG1CWmVmSUU

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola"

II kursa audzēkne

Anna Ruža




Atpakaļ