Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

16-02-2017

Daugavpils 12.vidusskola izglītojamie Erasmus+ projekta ietvaros Romā, Itālijā


Eiropas Savienības finansētajā Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) Stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta Nr. 2015-1-TR01-KA219-022118_5 Better Environment, Better Future (Labāka vide, labāka nākotne) ietvaros š.g. 5.februārī Daugavpils 12.vidusskolas skolnieces Solvita Mežaka (11.a klase), Esmeralda Mežaka (11.b klase) un skolotājas Dace Zarāne-Jemeļjanova un Iveta Meškovska devās uz septīto mācīšanās/mācīšanas/mācību mobilitāti, kas šoreiz norisinājās Itālijā, Romā. Sadarbības skola Romā ITIS GIOVANNI XXIII laipni uzņēma skolēnus un pavadošos skolotājus arī no Bulgārijas, Lietuvas, Polijas, Portugāles, Spānijas un Slovākijas skolām.

No 6. līdz 10.februārim skolēni un skolotāji aktīvi piedalījās dažāda veida aktivitātēs, kuru mērķis bija veicināt interesi par apkārtējo vidi, tās problēmām un iespējamajiem risināšanas veidiem. Šajā tikšanās reizē skolēni rādīja un dalījās ar labajām idejām un piemēriem, kā pārstrādā, vēlreiz izmanto un samazina atkritumus  projekta dalībvalstīs. Mobilitātes dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Romas Bioparku, bagātinot savas zināšanas par apdraudētajām sugām pasaulē. Skolēni un skolotāji tikās ar WWF Italy pārstāvjiem Džanfranko Boloņu (Gianfranco Bologna) un Mariju Antonietu Kvadrelli (Maria Antonietta Quadrelli), kuri stāstīja par savvaļas dzīvi un bioloģisko daudzveidību. Projekta dalībnieki apmeklēja arī Izglītības Ministriju (Ministry of Education, Universities and Research – MIUR), kā arī ieguva jaunas idejas, apmeklējot TOR VERGATA universitātes profesora Aldo Di Karlo (Aldo Di Carlo) lekciju, kurš aizraujoši stāstīja par saules/gaismas enerģijas izmantošanas iespējām nākotnē.

Kā neatņemama projekta mācīšanās/mācīšanas/mācību aktivitātes sastāvdaļa bija koku stādīšana ITIS GIOVANNI XXIII skolas pagalmā, kā arī multikulturālās vakariņas, kad katras valsts pārstāvji klāja galdu un cienāja klātesošos ar savas valsts ēdieniem, tādējādi izbaudot arī valstu ēdienu daudzveidību.

Roma ir vēsturiska pilsēta, un visi skolēni ar skolotājiem no sirds izbaudīja tās ievērojamo apskates vietu apmeklēšanu. Itālijas partnerskolas dalībnieki rūpējās, lai viesi iepazītu ne tikai pilsētu, bet arī itāļu dziesmas un ēdienu daudzveidību. Brīvajā laikā bija iespēja apmeklēt arī Vatikānu.

Projektā iesaistītajiem izglītojamajiem bija iespēja dzīvot viesģimenēs, kas ļāva labāk iepazīt šīs valsts tradīcijas, sadzīvi, kultūru, valodu, kā arī attīstīt savas komunikāciju prasmes angļu valodā un iegūt jaunus draugus. Liels paldies Itālijas skolotāju un skolēnu komandai neaizmirstamām dienām Romā, Itālijā!

Ar saviem iespaidiem dalās Solvita un Esmeralda:

Solvita: „Šis Erasmus+ projekts sniedza man lielisku iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem, ar citu kultūru, kā arī iepazīt jaunas vietas, piem., Kolizeju, Vatikānu un citas kultūrvēsturiskas vietas. Brauciens uz Romu bija ļoti aizraujošs, Itālijā es ne tikai iepazinos, bet arī komunicēju ar cilvēkiem no dažādām valstīm. Es atklāju daudz interesantu faktu par dzīvi citās valstīs, par to tradīcijām. Domāju, ka arī citiem dalībniekiem bija interesanti uzzināt par Latviju. Laba pieredze bija arī dzīvot citā ģimenē, un, ja sākumā bija mazliet bail, tad aktivitātes noslēgumā negribējās braukt prom. Tagad ir sajūta, ka pasaulē man jau ir divas ģimenes. Ļoti interesanti bija pagaršot Itālijas tradicionālus ēdienus. Man ļoti patika brauciens, un tas uz visu mūžu paliks manā atmiņā. Paldies par šo lielisku iespēju!”

Esmeralda: ”Piedaloties šajā Erasmus+ projektā Itālijā, Romā, es guvu daudz pozitīvu iespaidu. Tā bija kolosāla pieredze. Bija interesantas ekskursijas, dažādi piedzīvojumi, kā arī izzinošas lekcijas, un kopumā viss bija fantastiski. Es pavadīju laiku ar jautriem un aizraujošiem cilvēkiem. Uzņemošā ģimene bija ļoti jauka. Mēs visi bijām satuvinājušies, pat negribējās šķirties. Esmu pateicīga par lielisko iespēju piedalīties šajā projektā.”

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 12.vidusskolas

angļu valodas skolotāja

Dace Zarāne-Jemeļjanova




Atpakaļ