Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

02-12-2016

Jaunie Latgales debatētāji ar lielām prasmēm debatēt


Šī gada pirmā ziemas mēneša pirmajā datumā Daugavpils Valsts ģimnāzijā viesojās jaunākie debatētāji – 7.-9.klašu skolēni – no Latgales reģiona (Krāslavas Varavīksnes vidusskolas, Daugavpils Saskaņas pamatskolas, Daugavpils 12.vidusskolas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas) un sprieda par rezolūciju “Brīvpusdienas ir /nav jāievieš visās klašu grupās”.

Viennozīmīgi, šī tēma ir aktuāla katrai ģimenei, kuras bērni 1.septembrī uzsāk skolas gaitas un kuras atvases skolas solā pavada jau 12.gadu. Vai mans bērns būs paēdis, vai skolā piedāvātās pusdienas ir veselīgas? Debatētāji šķetināja šo kamoliņu un spēja saskatīt atšķirīgus argumentus, kas ir par labu brīvpusdienu ieviešanai visām klašu grupām. Proti, debatētāji uzsvēra, ka, ieviešot brīvpusdienas visiem, mēs piekopjam veselīgā uztura principus jau no mazotnes, tas veicina gan vietējo, gan valsts ekonomisko attīstību, tas spēj apmierināt visu sociālo grupu vajadzības, un tas ir liels atspaids ģimenes budžetam. Savukārt pretējs viedoklis izskanēja paužot, ka tas prasa lielas  līdzfinansējuma izmaksas pašvaldībām, ka piedāvātais  ēdiens nemaz neatbilst MK noteikumiem, prasībām un kvalitātei, arī ēdināšanas telpas neatbilst  skolēnu skaitam, līdz ar to nespējot ietilpināt visus, kuriem jānodrošina primārās bērna vajadzības – valstij vai ģimenei/vecākiem.

Jautājums par brīvpusdienu ieviešanu visām klašu grupām paliek atvērts joprojām, jo arī mazie debatētāji ar lielu entuziasmu un vēlmi centās pierādīt savas komandas taisnību, taču nonāca pie neizšķirta rezultāta.

Rudens – ziemas debašu turnīra laurus plūca Daugavpils Saskaņas pamatskolas debatētāji A.Bernāne, I.Dzalbs, D.Cipkins (trenere I.Valtere), Krāslavas Varavīksnes vidusskolas debatētāji K.Kurica, E. Jančevskis, K.Volkoviča (trenere V.Purpiša) un Daugavpils Valsts ģimnāzijas debatētāji M.Potapova, L.Sitnika, K.Čivkule (trenere R.Murāne). Arī citas komandas no Daugavpils Saskaņas pamatskolas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Daugavpils 12.vidusskolas (I. Baltace, L.Daņilova, L.Ivanova) guva lielus iespaidus, vēlmi turpināt debatēt un attīstīt publiskās runas spējas.

Izsaku paldies Daugavpils Valsts ģimnāzijas ilggadējiem debatētājiem K.Vagalim un K.Eižvertiņai par palīdzību treneriem/tiesnešiem turnīra laikā, kā arī debašu kustības pamatlicējai Daugavpilī – skolotājai O.Deičai par laba vēlējumiem debatētājiem un atmiņām par Debašu centra vēsturi!

 

Informāciju sagatavoja:

Latgales reģiona debašu centra

koordinatore

Rita Murāne




Atpakaļ