Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

16-11-2016

“Ābelītes” pieredzes apmaiņas brauciens uz Turciju


Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestāde “Ābelīte” no 2015.gada veiksmīgi īsteno Erasmus+ KA2 starptautisko skolu partnerības projektu „Eiropas kultūru daudzveidība, lai mācītos dzīvot kopā”. Projekta mērķis ir veicināt eiropeiskumu izglītībā, atbalstot starptautisku sadarbību starp izglītības iestādēm. Projektā iesaistītas 5 valstis – Latvija, Francija, Kipra, Bulgārija un Turcija.

No š.g. 6.novembra līdz 12.novembrim Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādes „Ābelīte” pārstāvji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Turcijas pirmsskolas iestādi “Seyda Kayhan Anaokulu“, Aidinas (Aydin) pilsētā.

Tāpat kā Latvijā, arī Turcijas sanāksmē piedalījās visu projekta dalībvalstu pārstāvji. Tika gūts ieskats par to, kā Turcijas mazajā pilsētā pirmsskolā notiek pedagoģiskais process, kā tiek izmantota materiālā bāze, kā arī gūti jauni iespaidi turpmākajam darbam mūsu pirmsskolas izglītības iestādē.

Pirmsskolas izglītības iestādes bērni mūs bija ļoti gaidījuši. Tika rādīts bērnu priekšnesums partnervalstu dalībniekiem – bērni dziedāja Eiropas himnu un dejoja turku tautas dejas. Katras dalībvalsts partneris tika apdāvināts ar bērnu rokdarbiņiem un turku saldumiem.

Aidinas pirmsskolas izglītības iestādē vērojām atklāto rotaļnodarbību matemātikā, kurā 4 – 6 gadus veci bērni apguva ciparus, ģeometriskās figūras, pēc uzdevuma zīmēja, līmēja. Modelēja, trenējot atmiņu, kā arī, izmantojot rotaļu momentus, bērni trenēja uzmanību un rēķināšanas iemaņas. Vērojot rotaļnodarbības, nācās secināt, ka mūsu bērniem ir lielākas prasības sasniedzamajam rezultātam konkrētā vecumā, savukārt bērni Turcijā vairāk orientēti uz darbošanās prieku.

Turcijas partneri bija rūpīgi gatavojušies mūsu projekta partnervalstu vizītei. Kopā Turciju apmeklēja 9 pedagogi no trim valstīm. Vizītes laikā bija iespēja vērot katras partnervalsts mājās paveikto – prezentācijās “Mana Dzimtene bērnu acīm”; tika apspriests projektā jau paveiktais un vienojāmies par turpmāko – sanāksmi Bulgārijā.

Partneriem bija lieliska iespēja iepazīt Turcijas kultūru un valodu. Dažas no mobilitātes dienām tika veltītas braucienam pa Turcijas sakrālajām vietām.

Viss bija teicami noorganizēts saskaņā ar vizītes programmu. Turcijas puses pārstāvju attieksme pret mums bija ļoti laipna, sirsnīga, pretimnākoša.

 

Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādes “Erasmus+” KA2 stratēģiskās skolu sadarbības partnerību projektu „Eiropas kultūru daudzveidība, lai mācītos dzīvot kopā” līdzfinansē Eiropas Savienība.

 

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

11.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja vietniece izglītības jomā un

projekta koordinatore

Nataļja Kozireva

t.65474792




Atpakaļ