Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

16-11-2016

Pastāstīsim pašiem mazākajiem par Lāčplēša dienu


Vecākiem un ģimenei ir nozīmīga loma audzināšanas procesā, kurā pirmsskolas vecuma bērnos attīstās piederības sajūtu Latvijas kultūrtelpai, izpratne par vispārcilvēciskajām vērtībām, nacionālās identitātes un valstiskuma apziņa, patriotisms. Pirmās piederības izjūtas bērnam rodas ģimenē, kur tiek koptas savas ģimenes un tautas tradīcijas, ģimenes lokā svinēti svētki, stāstīts vecvecāku pieredzētais – tādējādi likts pamats personības pilnvērtīgai attīstībai.

Šajā atbildīgajā audzināšanas procesā nozīmīga loma ir arī pirmsskolas izglītības iestādes devumam. Šogad Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē plaši tika svinēta Lāčplēša diena. Lai izzinātu savas valsts kultūru un vēsturi, pirmsskolēni un viņu skolotāji apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju. Šī apmeklējuma laikā viņiem bija iespēja uzzināt daudz interesantu faktu par mūsu valsts un pilsētas attīstību, kā arī piedalīties sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcijā.

11.novembra pasākums iestādē noritēja kopā ar Lāčplēsi un Spīdolu, kas radīja ne tikai mītisku, bet arī pacilātu gaisotni – bērni kartē atzīmēja Latvijas novadus, valsts robežas, devās jautrās latviešu tautas rotaļās, soļoja kā īsti kareivji un piedalījās sportiskās aktivitātēs.

Pilsoniskuma nedēļas ietvaros pirmsskolēniem bija radīta iespēja izprast, ka savu attieksmi pret zemi un valsti, kurā dzīvojam, mēs paužam ne tikai svētkos, bet arī ikdienā – piemēram, ar saviem darbiem, attieksmi un rīcību.

Viens no mūsu labo darbu piemēriem ir tas, ka audzēkņi piedalījās konkursā „Rudens pasaka Latvijā”, ko organizēja SIA „Daugavpils bērnu veselības centrs”. Šogad šim konkursam darbus izvirzīja katra iestādes grupa. Šajā konkursā godalgoto vidū iekļuva arī A.Šmuksts ar darbu – pasaku mājiņu no ķirbja “Mumina namiņš”. Izstādes darbiņus bērni mājās veica kopā ar saviem vecākiem un citiem ģimenes locekļiem, un tas deva iespēju lieku reizi pabūt kopā, kopā darboties, realizēt kopīgas idejas un ieceres no ekoloģiska dabas materiāla, tādējādi attīstot bērnos skaistā izjūtu, spēju redzēt to ziedos, kokos, lapās un augļos. Šīs izstādes ir nozīmīgas ar to, ka tās redz daudzi mazie veselības centra apmeklētāji un viņu vecāki un rada viņiem daudz pozitīvu emociju atveseļošanās procesā.

Par godu Lāčplēša dienai biedrība “Erfolg” izsludināja zīmējumu konkursu „Mana dāvana Latvijai!” Šajā konkursā ar saviem darbiem piedalījās E.Fedosova, K.Kalāns un V.Vanags. Visi audzēkņu darbi tika atzinīgi novērtēti ar pateicībām un saldām balvām. Tāpat šie un citi mūsu iestādes audzēkņi piedalījās arī A/S “Drogas” zīmējumu konkursā.

Savu meistarību izrādīja ne tikai audzēkņi, bet arī viņu skolotājas I.Antipova un N.Lipska. Viņas organizēja citu izglītības iestāžu skolotājām meistarklasi “Leļļu teātris no filca”, kuras laikā bija iespēja pasmelties daudz radošu ideju un, iespējams, iegūt jaunu hobiju. Par savu dalību meistarklašu organizēšanā un vadīšanā abas skolotājas ieguva piemiņas balvas un pateicības.

Lai mūsu audzēkņi izaugtu pat vispusīgi attīstītiem, veseliem un aktīviem sabiedrības locekļiem, šogad iestādē tiek praktizēta jauna sadarbības forma ar vecākiem – dažādu iestāžu, kurās bērni var vispusīgi attīstīties savā brīvajā laikā, apmeklēšana. Tā mūsu iestādes audzēkņu vecāki kopā ar bērniem un vadītājas vietnieci apmeklēja BJC “Jaunība”, kur tā vadītāja A.Jansone īsi iepazīstināja ar iestādes vēsturi un sasniegumiem, bet lielu uzmanību veltīja tām daudzajām iespējām, kuras paveras, apmeklējot centru. Vecāki tikšanās laikā uzdeva daudz jautājumu, tajā skaitā arī par iespēju apmeklēt šeit notiekošos pulciņus tuvākajā perspektīvā.

Pavisam drīz, 23.novembrī, mums plānota vēl viena kopīgā ekskursija uz bērnu un jauniešu interešu izglītības iestādi “Saules stariņi”. Ceram, ka šis pasākums būs tikpat vērtīgs, kā BJC “Jaunība” apmeklēšana.

Šādi, kopīgiem spēkiem – sadarbojoties skolotājiem un vecākiem, kopīgos pasākumos, mūsu pirmsskolas izglītības iestādē mēs rūpējamies par pilnvērtīga audzināšanas procesa nodrošināšanu, kas ļauj audzēkņiem augt un veidoties par harmoniskām personām, Latvijas patriotiem ar latviskām vērtībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

15.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja vietniece

A.Kucina,

pirmsskolas izglītības skolotāja

J.Nedokosa




Atpakaļ