Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

14-11-2016

Latvijas dzimšanas diena Daugavpils skolās


Šogad novembris un Latvijas valsts dzimšanas diena atnākusi ar sniegu un salu, un mūsu pilsētas izglītības iestādes cenšas ietīt dzimteni sirsnības, zināšanu, dziesmu un apsveikumu lakatā. Pasākumu klāsts pilsoniskuma un patriotisma nedēļā ir plašs un daudzveidīgs. Skolēni un pedagogi sporto, piedalās spēlēs un konkursos, dzied, raksta un zīmē apsveikumus, tiekas ar interesantiem cilvēkiem un, galvenais, lepojas un domā par savu valsti.

10.novembrī dziesmu seģeni Latvijai dāvāja sadziedāšanās dalībnieki Daugavpils Valsts ģimnāzijā, kur izdziedāja J.Streiča filmu dziesmas, un Daugavpils 12.vidusskolā, kur lielākais uzsvars tika likts uz iemīļotām tautasdziesmām. Savukārt Latvijas kultūras kanona vērtību zinātāji no Daugavpils Centra vidusskolas skolotājas J.Bendorjusas vadībā, Daugavpils 16.vidusskolas (skolotāja I.Suhane) un Daugavpils 12.vidusskolas (skolotāja I.Meškovska) godam pārstāvēja mūsu pilsētu VISC un Kultūras ministrijas rīkotajā Latvijas konkursā „Kultūras kanons 2016” Rēzeknē.

11.novembris Daugavpils 10.vidusskolā, 11.pamatskolā un Saskaņas pamatskolā iesākās ar sporta spēlēm, kurās lielāki un mazāki skolēni varēja sacensties veiklībā, drosmē, izmanībā, bet Daugavpils 11.pamatskolas un 12. un 13.vidusskolas skolēni devās uz piemiņas brīdi Latvijas armijas karavīru brāļu kapos. Piemiņas brīdī piedalījās arī Tirdzniecības vidusskolas audzēkņi. Neizpalika izglītojošas tikšanās ar izciliem cilvēkiem, piemēram, Saskaņas pamatskolas skolēnus par Latgales kongresu uzrunāja vēstures profesors Henriks Soms, bet Vienības pamatskolā viesojās robežsargi. Lāčplēša dienas vakaru izgaismoja simtiem lāpu un skolēnu un pedagogu smaidu pilsētas lāpu gājienā.

Raibu raibo sagšu Latvijai dāvāja radošo darbu darītāji, jo Daugavpils 3.vidusskolas, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas telpas, Vienības pamatskolas gaiteņus, Daugavpils 9., 13. un 17.vidusskolas rotāja kolāžās, galerijas, sienas avīzes, fotogrāfijas, plakāti, apsveikumi un patriotiskie dekori. Daugavpils 3.vidusskolā vizuālās mākslas stundās tika krāsotas ornamentālās jostas, veidotas latviskās zīmes, dažādos gadalaikos gleznota Latvija.

Skolās svētki tomēr saistās ar mācību procesu, tāpēc vēstures, sociālo zinību, vizuālās mākslas, latviešu valodas un angļu valodas skolotāju vadībā visās pilsētas skolās šajās nedēļās tiek izspēlētas desmitiem spēļu par Latvijas cilvēkiem, sasniegumiem, vēsturiskajām vietām, kultūru, pagātni un tagadni, tādējādi demonstrējot lielo vērtību, sasniegumu, darbu un ideju dažādību Latvijā. Vislielāko pasākumu daudzveidību var vērot Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā, jo pedagogi katrai klasei šajos svētkos ir piemeklējuši neatkārtojamas un izzinošas nodarbes: radošās darbnīcas, ekonomiskās spēles, erudīcijas konkursus, reportāžas, radošās kafejnīcas, virtuālos fanu klubus, projektus un, protams, skolēnu veidotos koncertus pašiem un ciemiņiem.

Svētku nedēļas laikā notiek arī diskusijas, konferences, klases stundas un apaļie galdi par to, kā uzlabot dzīvi un izglītību Latvijā. Visas skolas vairāk vai mazāk iesaistās pilsētas un nevalstisko organizāciju rīkotajos pasākumos, kā arī krāšņi svētku koncerti 14.-17.novembrī notiks visās Daugavpils pilsētas skolās. Precīzu pasākumu laiku var uzzināt skolu mājaslapās.

Izskatot Daugavpils skolu piedāvājumu Latvijas dzimšanas dienas svinībām, gribas vēlēt gandarījumu par lielo paveikto darbu un lepnumu par savu valsti un sevi!

Mēs katrs esam Latvija!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

sociālo zinātņu jautājumos

Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ