Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

14-11-2016

Apmācību pasākums Lielbritānijā


Daugavpils 13.vidusskolas pārstāvji no 31.oktobra līdz 5.novembrim Erasmus + programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības projekta ”Skaņas apkārt mums” (Nr.2016 –I-UK01-KA219-024418_3) ietvaros atradās Lielbritānijā. Šajā projektā piedalās skolas no Lietuvas, Polijas, Lielbritānijas un Latvijas. Projektu koordinē Lielbritānijas skola Rowan Gate.

Projekts apvieno dabaszinātnes, IT un vizuālo mākslu, tā mērķis ir attīstīt skolēnu plānošanas, konstruēšanas iemaņas un projektu veidošanu, kas sekmē skolēnu radošumu un novatorismu. Visu dalībvalstu skolēniem tiks piedāvāts izstrādāt maza apjoma projektus, pēc tam tiks atlasīti tie, kuri piedāvā efektīvākos, radošākos, inovatīvākos problēmu risinājumus vai uzdevumu izpildi. Viena no projekta prioritātēm ir iekļaujošā izglītība. Mēs pievērsīsim uzmanību daudzveidīgajai izglītības sistēmai, attīstot sociālās un starpkultūru kompetences.

Projektā darbojas skolas, kurām ir dažāda pieredze iekļaujošajā izglītībā un tā, pēc mūsu domām, ir priekšrocība. Mēs dalīsimies pieredzē, pētīsim problēmas un meklēsim jaunas pieejas un risinājumus. Kaut arī mūsu skolā netiek realizētas programmas bērniem ar speciālām vajadzībām, tomēr mums ir nepieciešama pieredze darbā ar šādiem bērniem, jo skolā ir bērni ar grūtībām mācībās, kuriem nepieciešama īpaša pieeja. Piedaloties šāda veida projektā, mēs ceram gūt pieredzi un zināšanas, kā veiksmīgāk integrēt bērnus sabiedrībā un padarīt tos par veiksmīgiem neatkarīgi no viņu vajadzībām.

Pirmajā tikšanās reizē notika iepazīšanās ar ārzemju sadarbības partneriem un arī apmācības. Vizīte notika divās pilsētās Velinboro (Wellingborough) un Rašdenā (Rushden), jo skolai ir divas filiāles, kuras atrodas dažādās pilsētās. Pirmajā darba dienā tika apspriesti organizatoriskie jautājumi un notika ekskursija pa Rowan Gate skolu Velinboro. 1.novembrī mēs apmeklējām vispārizglītojošo sākumskolu Victoria Academy, lai būtu iespēja salīdzināt šo skolu ar speciālo (Rowan Gate – skola bērniem ar speciālām vajadzībām). Pēc tam tika izveidots darba plāns, kurš būs jāizpilda līdz nākamajam braucienam uz Poliju, un notika ekskursija pa skolu Rašdenā. Darba diena noslēdzās ar treniņnodarbību skolotājiem, izmantojot IT tehnoloģijas. 2.novembrī tika apspriesti nākamo braucienu datumi un noteikumi, vērojām mācību stundas dažādās klasēs, kurās mācās bērni ar dažādas sarežģītības pakāpes diagnozēm. Atzinīgi novērtējām skolas materiāli tehnisko bāzi. Dienas beigās notika tikšanās ar skolas administrāciju, kur mums bija lieliska iespēja gūt priekšstatu par izglītības sistēmu Lielbritānijā un pārējās sadarbības valstīs. Izrādās, ka pirms vairākiem gadiem Lielbritānijā tika nolemts speciālās skolas apvienot ar vispārizglītojošām, bet šis modelis neattaisnoja sevi un tāpēc speciālās skolas pastāv atsevišķi. Ceturtajā dienā tika izveidots eTwinning projekts, pēc tam devāmies vizītē uz Irchester Community School, kura ir slavena ar zinātnisko laboratoriju. Tajā mums bija iespēja iepazīt skaņas, veicot dažādus eksperimentus. Piektdien devāmies ekskursijā uz Kew Gardens Londonā, kur izpētījām bišu stropa modeļus un skaņas.

Šajā braucienā gūta pieredze un jaunas idejas sadarbības veidošanai starp projektā iesaistītajiem ārvalstu partneriem un projekta īstenošanai. Dalīsimies pieredzē Daugavpils 13.vidusskolā. Daudzas idejas no redzētā varēs izmantot, realizējot kompetenču izglītību, gatavojoties stundām, organizējot pasākumus, seminārus, strādājot ar bērniem, kuriem ir grūtības mācībās. Tiks sekmētas pozitīvas, ilgtspējīgas pārmaiņas; skolēniem tiks sniegta 21.gadsimta iespējām atbilstīga izglītība, viņi arī uzzinās vairāk par Eiropas valstu kultūrām un vērtībām.

 

Daugavpils 13.vidusskolas projektu “Skaņas apkārt mums” ( Līgums Nr.2016 –I-UK01-KA219-024418_3) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

 

Informāciju sagatavoja

Daugavpils 13.vidusskolas

apmācību pasākuma dalībnieces

J.Maskaļova,

A.Skutele,

A.Guževa

t. 26449596

d13vsk@gmail.com




Atpakaļ