Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-11-2016

Euroscola konkurss – karjeras izvēle vidusskolā


Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” Eiropas klubiņa aktīvākie jaunieši piedalījās Euroscola konkursā. Iniciatīvas grupa kopā ar vēstures skolotāju izpētīja projekta nolikumu, izteica idejas un diskutēja par iespējamo pieteikuma tēmu. Mūsu izvēle karjeras nedēļas iespaidā bija par labu tik aktuālajiem karjeras jautājumiem. Izlēmām, ka vienā no oktobra vēstures stundām varētu pieaicināt karjeras speciālistu, saprast pašu jauniešu problēmas un vēlmes, un izveidot stundas plānu ar komentāriem saviem vienaudžiem. Tātad mēs izvēlējāmies darba formu „Ar sportu par politiku”, kas paredz EP tematikas integrēšanu kādā no mācību priekšmetiem. II kursa (11.klases) audzēknēm Annai un Laurai šajā kursā jau rudenī jāizdara viena no karjeras izvēlēm – vai pieteikties vēstures centralizētā eksāmena kārtošanai pavasarī? Arī tā ir izvēle, kas var ietekmēt karjeru. Bet kādēļ tas ir tik svarīgi – izdarīt pareizo izvēli savā dzīvē? Mūs ieinteresēja jautājumi, kas saistīti ar jauniešu karjeras plānošanu. Izrādās, ka tādu svarīgu jomu kā nākamās profesijas izvēle līdz 2007.gadam Latvijā īpaši neakcentēja un skolās nemācīja. Daži mūsu vecāki atceras karjeras plānošanu PSRS laikos, kad pamatskolēnus testēja un sadalīja vienkāršam prakses darbam uzņēmumos. 2006.gadā LR Ministru kabinets pieņēma koncepciju par karjeras attīstības atbalsta sistēmas pilnveidošanu. Tas notika pateicoties Eiropas Komisijas regulai, kas paredzēja ES dalībvalstu izglītības iestādēs īpaši pievērsties jauniešu karjeras jautājumiem. Karjeras jomā gan Latvijā, gan Eiropā liela loma ir dažādu nozīmīgu projektu īstenošanai, kas sākotnēji bija jaunu ideju nesēji, bet pēc projekta beigām tika ieviesti praksē. Viens no pēdējiem ir Eiropas Mūžilga karjeras atbalsta politikas tīkls (EMKAPT), kas apkopo vadlīnijas un pamatnosacījumus karjeras jomā. Arī LR Izglītības un zinātnes ministrija piesaistīja ES finansējumu projektu veidā: ESF «Karjeras izglītības programmu nodrošinājums izglītības sistēmā». Tātad tieši Latvijas dalība Eiropas Savienībā un tās institūciju darbība ietekmē, lai mēs, jaunieši, saprastu, ko vēlamies nākotnē darīt, kādas mums ir dotības. Mēs, profesionālās vidusskolas audzēkņi, savu pirmo izvēli esam jau izdarījuši: mēs atnācām pēc 9.klases uz šejieni mācīties. Taču, iespējams, mēs vēl īsti nezinām, ko mācību laikā var darīt savas nākamās karjeras labā, tāpēc stunda par karjeras izvēli un karjeras nedēļas pasākumu apmeklējums bija tieši laikā.

Karjeras stundas vadītāji bija Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības atbalsta nodaļas pedagoģe karjeras konsultante Santa Čeirāne un mūsu vēstures skolotāja Evelīna Balode. Stundas sākumā mēs iepazināmies, mazliet pastāstījām par savu skolu un izvēli mācīties šajā skolā. Karjeras konsultante piedāvāja darboties praktiski un klasē uz grīdas izklāja „Karjeras kompasa” paklāju (tajā izmantots karjeras kompetenču modelis, kas ietver 5 galvenās karjeras kompetences – motivācijas refleksija, īpašību refleksija, darba iespēju izpēte, karjeras virzība un kontaktu veidošana). To var atrast šeit http://viaa.gov.lv/library/files/original/karjeras_kompass_2016.pdf, kā arī metodisko materiālu darbam – http://viaa.gov.lv/lat/karjeras_atbalsts/euroguidance_sadala/karjeras_specialistiem/

Tā mēs praktiski pārbaudījām, kā tas izmantojams. Mūsuprāt, vieglākais bija izteikt, ko vēlamies (labu algu, darbu kas patīk, darbu Rīgā vai ārzemēs), bet visgrūtākais bija pateikt, kā es varu to panākt un ko es spēju. Daudzi no mums saprata, ka dažas lietas, ko vēlamies, ir sapņi, kas mums neder, savukārt pašreiz vissvarīgākais ir atlicināt laiku, meklēt, kur un kā es varu panākt to, ko vēlos! Izrādās, mēs nebijām iedomājušies, ka brīnumi notiek, ja vien paši to labā ko darām, piemēram, veidojam kontaktus. Mūsu secinājumi: veiksminieki īstenībā ir daudz strādājuši, meklējuši, lai kļūtu par tiem, kas ir. Ir viegli spriest par citiem, taču, kad vajag analizēt sevi, savas spējas un darbu savas nākotnes labā, nav nemaz tik vienkārši. Starp mums bija arī jaunieši, kas nevarēja neko pateikt par savām nākotnes vēlmēm un bija apmulsuši. Karjeras konsultante mūs iedrošināja, ka tas tā var būt. Noslēgumā mēs dzirdējām arī vēstures skolotājas karjeras izvēli un pašas karjeras speciālistes dzīves gaitu līdz šim darbam. Skolotāja izstrādāja arī stundas plānu.

Mūsu idejas apkopotas arī filmiņā, kas aplūkojama šeit: https://www.youtube.com/watch?v=ZUp6mukKr1o&feature=youtu.be

Filmas kadri filmēti arī Karjeras nedēļas pasākumos Daugavpilī, kad jauniešiem bija iespēja satikt un diskutēt, iztaujāt veiksmīgus cilvēkus, vienaudžus, kas pastāstīja par saviem panākumiem darba tirgū. Filmiņa tapa kā mūsu kopdarbs, jo kāds filmēja, kāds rakstīja scenāriju, kāds montēja.

Mēs priecājāmies, ka tieši Latvijas dzimšanas dienas priekšvakarā sagatavojām šo izzinošā konkursa pieteikumu. Ceram, ka mēs tiksim uzaicināti doties braucienā uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā (Francijā). Jauniešu vārdā izsaku paldies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes pedagoģei karjeras konsultantei Santai Čeirānei par atbalstu konkursa pieteikuma izstrādē!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola"

II kursa audzēkne

Anna Ruža




Atpakaļ