Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

17-10-2016

Iepazīstam citu skolu pieredzi!


14.oktobrī Daugavpils mazākumtautību skolu bilingvālās izglītības koordinatori viesojās Rīgas Ukraiņu vidusskolā. Mums bija iespēja vērot mācību stundas un rotaļnodarbības, iepazīties ar skolotāju darba metodēm, uzzināt, kā skolēniem tiek nodrošināta iespēja veiksmīgi apgūt valsts valodu un ukraiņu valodu un kultūru. Skolotāji stundās demonstrēja augstu meistarību, pārsteidzot ar daudzveidīgām mācību metodēm un mācību materiāliem, skolēni parādīja labas zināšanas un valodu prasmes, saskarsmes kultūru. Skolotāji un skolas vadība ir īsti profesionāļi un sava darba entuziasti. Tikšanās notika ļoti sirsnīgā, radošā atmosfērā, tika izteikti priekšlikumi iespējamajai turpmākajai sadarbībai.

Lai apgūtu kvalitatīvu latviešu un ukraiņu valodu skolā tiek izmantota iegremdēšanās metode. Katrs skolotājs runā ar skolēniem vienā valodā, piemēram, skolas direktore ar skolēniem runā tikai ukraiņu valodā. Sākumskolas klasēs strādā 2 audzinātāji – latvietis un ukrainis — tas dod iespēju integrēties Latvijas vidē. Imersijas metodes pielietošanā savus rezultātus dod arī vasaras nometnes, kuras skola organizēja, sadarbojoties ar latviešu un mazākumtautību skolām Latvijā un Ukrainā. Skola īsteno arī pirmsskolas izglītības mazākumtautību programmu; 5-6-gadīgo bērnu apmācība dod iespēju savlaicīgi sagatavot bērnus mācībām 1. klasē bilingvālā vidē.

Rīgas Ukraiņu vidusskolas mājas lapā ievietotā informācija vēsta par to, ka tā ir vienīgā šāda tipa valsts skola Latvijā un Baltijas valstīs. No skolas dibināšanas brīža par tās direktori strādā Lidija Kravčenko. Par savu mērķi direktore uzskata: "Dot bērniem iespēju iegūt konkurentspējīgu izglītību un attīstīt radošās spējas caur daudzvalodību un toleranci”. Skola ir atvērta jebkuras tautības bērniem, tāpēc šeit mācās gan ukraiņu, gan krievu, gan latviešu, gan citu tautību bērni.

Plašas iespējas skolas darbībā paver noslēgtais līgums par sadarbību starp Rīgas Ukraiņu vidusskolu un Kijevas Nacionālās T. Ševčenko v.n. Universitāti, Ukraiņu humanitāro liceju un ar Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti. Rīgas Ukraiņu vidusskola sadarbojas ar Kanādas Alberta universitātes Ukraiņu institūtu un Saskačevanas izglītības nodaļu Kanādā.

Par aktīvo darbību Latvijas un Ukrainas valstu un institūciju sabiedriskajā dzīvē skola ir apbalvota ar Latvijas IZM, Ukrainas IZM, Rīgas domes, Ukrainas ministru kabineta un Ukrainas prezidenta atzinības rakstiem un goda diplomiem.

Informāciju sagatavoja

Silvija Mickeviča

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

metodiķe bilingvālās izglītības jautājumos

t.6542313 9

 

 




Atpakaļ