Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-10-2016

Zinātnieku nakts UNESCO Asociēto skolu projektā


Š.g. 30.septembrī Daugavpils Vienības pamatskolas 5.klašu skolēni devās uz Rīgu, lai piedalītos UNESCO LNK organizētajās “Zinātnieku nakts 2016” aktivitātēs UNESCO Asociēto skolu projekta dalībniekiem. Radošās darbnīcas zinātnēs skolēniem piedāvāja Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskā bibliotēka un A/S “Latvenergo” Enerģētikas muzejs.

Pasākumi noritēja ļoti draudzīgā, brīvā gaisotnē. Zinātnes šovā skolēniem bija iespēja noskaidrot, kāda ir atšķirība starp ķīmiju un fiziku. Piektklasnieki vēl nemācās šos priekšmetus, taču pēc zinošo, atraktīvo un humora pilno studentu rādītajiem eksperimentiem skolēniem radās jautājums “Kad mācīsimies fiziku un ķīmiju?” Kā var neieinteresēt dūmu lielgabali, putu kalni, krāsaini šķidrumi un uguns? Katrā eksperimentā skolēniem bija iespēja ne tikai noskatīties, bet arī pašiem tajos piedalīties. Vislielāko interesi bērnos izraisīja rokas dedzināšana bez sāpēm, elektriskās strāvas plūsma, veidojot dzīvo ķēdi. Visi skolēni bija ļoti iepriecināti, kad arī skolotājiem lika darboties – īpaši pēc tam, kad no skolotāju mutēm un deguniem sāka nākt dūmi.

Sajūsmu izsauca arī darbošanās stacijās, kur bērni patstāvīgi, radošu studentu mācīti, veica dažādus eksperimentus, piemēram, iemācījās piepūst balonus nevis kā ierasts, bet izmantojot palīglīdzekļus: pudeli, sodu un etiķi. Interesanti bija izpētīt arī RTU bibliotēkas arhīvus tumsā. Labi, ka varēja izmantot lukturīšus, aplūkojot senāko grāmatu, kas ir bibliotēkā.

   Aizraujoši eksperimenti notika arī Enerģētikas muzejā. Ar patiesu interesi tika vēroti eksperimenti, kuros Latvenergo darbinieki rādīja jaunākos sasniegumus, kas vērsti uz enerģijas taupīšanu un ilgtspējīgu attīstību. Klusumā tika noskatīta filma par Ķeguma HES un Latvijas enerģētikas vēsturi.

   Braucot mājās, skolēni uzdeva jautājumu, kad vēl brauksim uz tik interesantu pasākumu, jo atsauksmes bija tikai pozitīvas – patika eksperimenti, patika darboties pašiem, patika pārsteiguma balvas, patika… viss patika.

Pateicamies UNESCO LNK par interesantajiem Zinātnieku nakts 2016 pasākumiem, kā arī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par skolai piešķirto transportu braucienam uz Rīgu.

Skolēnus ekskursijā pavadīja skolotājas M.Baklāne, Ē.Locika, L.Razminoviča, S.Vaidere.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Vienības pamatskolas

skolotāja

Silvija Vaidere




Atpakaļ