Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-10-2016

Gūtais Florencē


Daugavpils 13.vidusskolas skolotāja Irina Ņevedomska no š.g. 11.septembra līdz 18.septembrim apmeklēja kursus Florencē, Itālijā, lai apgūtu jaunas motivējošas stratēģijas un iekļautu tās darbā.

Šis apmeklējums notika Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA 1) skolu sektora projekta “Daugavpils 13.vidusskolas personāla mobilitāte” ietvaros. Kursu dalībnieki bija pieci izglītības darbinieki no dažādām valstīm.

Kursu mērķis bija sniegt dalībniekiem padomus un metodes audiovizuālo resursu (fotogrāfijas, filmas, mūzikas klipi, dokumentālās filmas, ziņas, savi video) izveidei un pielāgošanai, kā mācīt savu priekšmetu efektīvākā veidā. Kursi sniedza zināšanas, kā iekļaut jaunas motivējošas stratēģijas savās klasēs. Audiovizuālo līdzekļu izmantošana ir kļuvusi ļoti populāra, fotogrāfijas un video bieži vien ir visspēcīgākais līdzeklis, lai sniegtu ziņas. 

Audiovizuālo, datoru vai citu tehnoloģiju resursu izmantošana padara stundas interesantākas un neaizmirstamākas. Izmantojot digitālo kameru, skolēni var izveidot sava darba video, iegūstot gatavu produktu, kuram ir zināma vērtība pašam skolēnam un ar kuru var dalīties ar klasesbiedriem, vecākiem, skolotājiem. Tāpat video var pielietot, lai ierakstītu un analizētu savu darbu.

Kursa laikā bija iespēja iesaistīties fotogrāfiju un video projektu veidošanā, attīstīt komunikatīvās, kritiskās, sociālās un radošās prasmes. Dalībnieki iemācījās, kā rakstīt skriptu saskaņā ar saviem mācību mērķiem. Apgūti filmu veidošanas pamati, rediģēšanas un kopīgošanas, filmas ierunāšanas un subtitru pievienošanas metodes, izmantojot tādus instrumentus kā Clip Flair. Kursu organizatori izstrādāja un izdalīja ļoti vērtīgus metodiskos materiālus, kas ir pieejami skolas bibliotēkā. Metode "Mācību valodas caur Movie Making" ir saņēmusi Eiropas Valodu zīmi 2011.gadā.

Kursi notika Valodu skolā, kas atrodas pilsētas centrā, tikai 5 minūšu attālumā no Duomo di Firenze (galvenā katedrāle), tuvumā atrodas visi pilsētas nozīmīgākie objekti.  Neaizmirstamā Florence! Florence ir Toskānas galvaspilsēta, un nav šaubu, ka tā ir viena no skaistākajām pilsētām pasaulē. Tā tika dibināta pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras un ir Itālijas kultūras centrs. No Florences ir tādi ievērojami cilvēki  kā Dante Aligjēri, Mikelandželo, Leonardo da Vinči, Donatello, Brunelleski, Makjavelli un Galileo Galilejs.  Šeit viņi radīja  lielāko daļu no saviem mākslas šedevriem. Florence tiek uzskatīta par renesanses dzimteni, tur atrodas vieni no pasaules labākajiem muzejiem un mākslas galerijām, kas iepazīstina ar pilsētas vēsturi. Saskaņā ar UNESCO datiem, gandrīz trešdaļa pasaules mākslas dārgumu atrodas Florencē. 

Kultūras programmas ietvaros tika apmeklētas Sjēna (Siena) un San Džimidžjana (San Gimignano).

48 km no Florences atrodas Sjēna, kas ir otrā šī reģiona vēsturiskā pilsēta. Savulaik – līdz 13.-14.gadsimtam – pilsēta bija nozīmīgs tirdzniecības un banku darbības centrs, tad šīs funkcijas pārņēma Florence. Vēsturiskais Sjēnas centrs ir iekļauts Pasaules mantojuma sarakstā. Šodien tajā dzīvo ļoti rezervēti un tomēr sirsnīgi cilvēki. San Džimidžjana atrodas uz pakalna, un viduslaiku slaidie torņi saglabājušies līdz mūsdienām.

Šajā braucienā gūtās idejas tiks izplatītas Daugavpils 13.vidusskolas un Daugavpils pilsētas un Latgales skolotājiem, skolu administrācijām. Daudzas idejas no redzētā varēs izmantot, gatavojoties stundām, organizējot ārpusklases pasākumus, seminārus. Tiks sekmētas pozitīvas, ilgtspējīgas pārmaiņas; skolēniem tiks sniegta 21.gadsimta iespējām atbilstīga izglītība, viņi arī uzzinās vairāk par Eiropas valstu kultūrām un vērtībām.

Daugavpils 13.vidusskolas  projektu „Daugavpils 13. vidusskolas personāla mobilitāte ” (Līgums Nr. 2016 – 1 – LV01 – KA101 - 022499) līdzfinansē Eiropas Savienība. 

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 13.vidusskolas

skolotāja

I.Ņevedomska

t.29776531

irinanevedomska@gmail.com




Atpakaļ