Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-09-2016

Projekts „Migrācija&Māksla”


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes delegācija š.g. septembra beigās pārstāvēja Daugavpils pilsētu projektā „Migrācija&Māksla” („MigrArt”) Itālijā, Skandiano pilsētā. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde kā pašvaldības iestāde ir projekta „Eiropa pilsoņiem” („Europe for Citizens”) partneris programmā, kur koordinējošās valsts – Itālijas – pašvaldība organizēja mūsdienu Eiropas aktuālajai migrācijas tēmai veltītu starptautisku pasākumu.

Daugavpils 9 cilvēku delegācija piedalījās dažādos oficiālos pasākumos: sadarbības līguma parakstīšanā starp Skandiano un Beļģijas pilsētu Tubizi, šajā projektā iesaistīto pilsētu prezentācijām un projektu labās prakses piemēru konferencē. Tieši Skandiano un Tubizes 40 gadus senā vienošanās par itāļu darbaspēka migrāciju uz Beļģiju bija par pamatu šī projekta realizācijai. Šajās dienās Skandiano notika arī viduslaiku festivāls („Palio dell'Angelica”) kura laikā varēja piedalīties gājienā viduslaiku tērpos, pabūt žūrijā, kas ievēl šī gada skaistāko meiteni Andželiku. Pilsētas viesus priecēja viduslaiku amatu demonstrējumi, ēdieni, tērpi, ākstu un trenēto putnu priekšnesumi. Šāds festivāls ir mazas itāļu pilsētiņas lepnums un sabiedrības saliedēšanas instruments, jo visi tika „ierauti” viduslaiku noskaņā.

Projekta ārvalstu (Grieķijas, Čehijas, Beļģijas, Portugāles, Spānijas, Vācijas, Polijas) delegācijām bija iespēja apmeklēt vietējos ražotājus un uzņēmumus. Flīžu rūpnīcā, kas izveidojusies, enerģiskiem un uzņēmīgiem cilvēkiem izpērkot bankrotējušu uzņēmumu, varēja izsekot līdzi visam tehnoloģiskajam procesam. Tika apmeklētas Modenas ģimenes uzņēmumi: balzamiko etiķa ražotne un vīna darītava. Kalnainajā Skandiano apkārtnē izaug augstas kvalitātes vīnogas, kas pēc pārstrādes kļūst vai nu par etiķi, vai vīnu. Izrādās, ka vīna etiķim minimālais izturēšanas un nogatavošanās laiks ir 6 gadi, un tas veidojas no karsētas vīnogu sulas. Parmas pilsētā, kas devusi nosaukumu parmezāna siera šķirnei, sieru neizdevās ieraudzīt, taču vietējā arhitektūra pārsteidza ar savu grandiozitāti un autentiskumu. Kā projekta „redzamā daļa” Skandiano pilsētvidē paliks soliņu galerija. Arī soliņš, kura dizainu par migrējošajiem putniem izstrādāja un apgleznoja Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” skolotāja un māksliniece N.Artjušina, tagad rotās pilsētas parku. Savukārt projekta noslēguma pasākumā uzstājās Daugavpilī pazīstamā mūziķe un pedagoģe Alisa Ciburevkina ar skatuves vārdu Alisa May. Alisa izpildīja dziesmas itāļu, latviešu, angļu valodā un uzstājās kopīgā priekšnesumā ar itāļu mūziķi Frančesko Spinu (Francesco Spina). Tā kā Daugavpils delegācijā galvenokārt bija pārstāvēti izglītības darbinieki, tad bija arī iespēja apmeklēt skolu un pirmskolas izglītības iestādi. Itāļu izglītības iestādes pārsteidza ar omulīgo iekārtojumu un dabas materiālu pārbagātību, to izmantošanu mācību nodarbībās. Bērni pirmskolas vecumā mācās strādāt dārzā, iekārtot komposta kaudzes, spēlēties ar dabas veltēm, sekot procesiem dabā un attīstīt pētnieciskās prasmes.   

Projekta dalībnieki dzīvoja ģimenēs, kas bija lieliska starpkultūru, valodu saskarsmes pieredze.

Pašvaldību darbiniekiem partnerības un tikšanās ar kolēģiem citās valstīs veicina izpratni par ES politikas veidošanas procesiem. Pašvaldību pieredzes apmaiņa un sastaptie cilvēki veicina pilsētu sadarbības attīstību dažādās jomās, labās prakses pārņemšanu.

Uzziņai: ES programmas „Eiropa pilsoņiem” (2014-2020) mērķis ir tuvināt Eiropu tās iedzīvotājiem, stiprināt piemiņu un palielināt sabiedriskās līdzdalības iespējas ES, nodrošinot vietējā, reģionālā un dalībvalstu līmenī atklātākas debates par ES jautājumiem. Programma veicinās pilsoniskās sabiedrības organizāciju iespēju palielināšanos, lai to biedrus un plašāku sabiedrību iesaistītu ES demokrātiskajā dzīvē. Latvijā to pārrauga Kultūras ministrija.

Vairāk: http://www.km.gov.lv/lv/eiropapilsoniem/par-programmu/

 

Latvijas delegācija pie soliņa, ko veidojusi N.Artjušina

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

Evelīna Balode

t.65425102

evelina.balode@ip.daugavpils.lv




Atpakaļ