Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

12-09-2016

SAULES SKOLA AICINA MĀKSLINIEKUS- SKOLAS PEDAGOGUS IESNIEGT DARBUS IZSTĀDEI ATJAUNOTAJĀ SAULES SKOLAS ĒKĀ


Cienījamie mākslinieki, SAULES SKOLAS pedagogi ! 

2017. gads ir Saules skolas jubilejas gads. Nākamgad aprit 100 gadi, kopš Daugavpils Romas katoļu biedrība „Saule” nodibināja sieviešu kursus, 90 gadi, kopš tie kļuva par Daugavpils daiļamatniecības skolu un 25 gadi, kopš tika atjaunota mākslas vidusskola „Saules skola”

Atšķirībā no citām Latvijas mākslas skolām, kas dibinātas Latvijas brīvvalsts laikā un nepārtraukti darbojās līdz mūsdienām,  visos laikos veidojot Latvijas lietišķās mākslas un dizaina izglītības pamatu, Saules skola tika slēgta 20. gadsimta 50-tajos gados un līdz par Atmodas laikam par to zināja tikai Saules skolas bijušie audzēkņi un skolotāji. Sākoties pārmaiņām, pilsētas inteliģence aicināja atjaunot Saules skolu kā neatkarīgās valsts  kultūrvides veidotāju Daugavpilī.

Pirms 25 gadiem, kad Latvija kļuva neatkarīga, arī Daugavpilī tika likvidēta padomju varas sistēma.  Atbrīvojās vēsturiskā Saules skolas ēka, kur līdz tam atradās pilsētas izpildkomiteja, un Daugavpils mākslinieki aicināja to atdot mākslas izglītībai.

Notika mākslinieku akcijas, pikets pie Saules skolas ēkas, un 1991. gada 26. oktobrī   Daugavpils pilsētas valde pieņēma lēmumu ēku Saules ielā 6/8 nodot mākslas izglītībai. Sakumā te no mākslinieku darbnīcām pārcēlās Bērnu mākslas skola, bet 1992. gadā tika pieņemts Latvijas valdības lēmums par Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skolas” atjaunošanu un tā paša gada 1. Septembrī skola uzsāka savu darbību.

Daugavpils mākslinieki  kļuva par Saules skolas pedagogiem. Skolā sāka strādāt Ausma Skirmante, Valda Mežbārde, Leonīds Bauļins, Nataļja Marinoha, Romualds Gibovskis. No Rīgas pārcēlās uz Daugavpili mākslas vēsturnieks Valdis Kavacs, skolotāja un gleznotāja Silva Linarte. Tieši pateicoties pedagogu  ieguldījumam, Saules skola mākslinieciskās izglītības līmeņa ziņā ļoti īsā laikā nostājās līdzās Rīgas, Liepājas un Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolām.

Divdesmit piecos gados skolā ir strādājuši un vēl šodien strādā daudzi izcili skolotāji – mākslinieki, par skolotājiem un pazīstamiem māksliniekiem ir kļuvuši Saules skolas absolventi.  Saules skola ir kļuvusi par neatņemamu Daugavpils un Latgales kultūras dzīves daļu. Šogad tiks pabeigta vēsturiskās skolas ēkas atjaunošana. Skolas diviem stāviem pievienojas plašas telpas bēniņos, kur būs bibliotēka, izstāžu zāle- zīmētava un telpas tekstila dizaina mākslas programmai. Tādejādi šogad noslēdzas pirmais skolas pārbūves posms.

  1991. gada mākslinieku akcija bija pavērsiena punkts mākslas izglītības atjaunošanai Daugavpilī.  Pieminot šo notikumu, aicinām kopā veidot atjaunotās Saules skolas pedagogu – mākslinieku izstādi Saules skolā, kuru vēlamies atklāt šī notikuma 25. gadadienā – 2017. gada 26. oktobrī jaunajā skolas izstāžu telpā.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas  muzejs jau ir atbalstījis šo ideju un Saules skolai nodevis eksponēšanai   Kārļa Dobrāja, Ausmas Auziņas, Valdas Mēžbārdes, Oskara Jansona, Silvas Linartes darbus. Vanda Bauļina atļāvusi izstādīt Leonīda Bauļina grafisko darbu kolekciju.

Saules skola lūdz visus māksliniekus, kas kaut nelielu savas dzīves daļu saistījuši ar Saules skolu, atsaukties un līdz 15. oktobrim iesniegt darbus MĀKSLINIEKU - SAULES SKOLAS PEDAGOGU izstādei 

Informācija Saules skolas mājas lapā www.saules.lv, tālr. 26428390 (direktore Inguna Kokina), 65424576 (skolas kanceleja)




Atpakaļ