Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

01-09-2016

Daugavpils skolās notika Zinību diena (VIDEO)


1. septembrī, skanot valsts un skolu himnām, pirmajiem zvaniem, Daugavpils vispārizglītojošo skolu kolektīvi svinēja Zinību dienu. Jaunajā mācību gadā saskaņa ar pašreizējo informāciju Daugavpilī skolas solos sēdās 9 tūkstoši 274 skolēni, kas ir par 35 skolēniem vairāk nekā pagājušajā gadā. Pieaudzis desmito klašu skolēnu skaits, bet pirmajā klasē mācības uzsāks 897 bērni: par 76 mazāk nekā 2015. gada 1. septembrī.

 

Analizējot dzimstības rādītājus pilsētā, Izglītības pārvalde bija jau prognozējusi pirmklasnieku skaita samazināšanos. Viena no šī gada tendencēm ir skolas vecuma bērnu atgriešanās no tuvākām un tālākām ārzemēm, kā arī tas, ka Daugavpils skolās mācības uzsāk skolēni no citām Latvijas pilsētām un novadiem. Daži ir mainījuši dzīvesvietu, savukārt citiem pāriet uz jaunu skolu vajadzēta tāpēc, ka vietējās skolas tika slēgtas nepietiekama skolēnu skaita dēļ.

Pašvaldība dara visu iespējamo, lai atbalstītu ģimenes ar bērniem. Skolēniem no 1. līdz 9. klasei ir nodrošināta bezmaksas ēdināšana. Skolēni, kuri ir deklarēti Daugavpilī, var bez maksas un ierobežojumiem izmantot pilsētas sabiedriskā transporta pakalpojumus, bet profesionālo skolu audzēkņiem tiek piešķirta 50 % braukšanas maksas atlaide. Savukārt Izglītības pārvalde, rūpējoties par bērnu veselību, turpinās īstenot programmas „Skolas piens” un „Skolas auglis”. Šo pasākumu mērķis ir palīdzēt skolotājiem koncentrēties uz mācību procesu, bet viņu audzēkņiem – uz jaunu zināšanu apgūšanu.

Šajā gadā Zinību dienā Juzefa Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija svin arī savas atjaunošanas 25 gadu jubileju. Skola tika dibināta vēl 1921.gadā, bet 1991.gada 1.septembrī tā tika atjaunota kā poļu pamatskola. Savu pašreizējo nosaukumu skola ieguva pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2008.gada novembrī.

Par to, ka mācību gads noritēs veiksmīgi, liecina arī augstie mūsu skolu reitingi, valsts eksāmenu, starptautisko, valsts olimpiāžu un konkursu rezultāti. 29. augustā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pasniedza Ata Kronvalda fonda balvas valsts labākajām skolām. To vidū bija arī Daugavpils vispārizglītojošās mācību iestādes.

Skolotāju dienā Daugavpilī tiks pasniegtas ikgadējās balvas „Par pedagoģisko meistarību” un „Jaunais skolotājs”. Izglītības pārvalde gaida pieteikumus konkursam „Pedagoģiskās meistarības balva” līdz 8. septembrim, bet balvai „Jaunais skolotājs” – līdz 16. septembrim.




Atpakaļ