Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

22-08-2016

„Gatavs mācībām”


Augustā noslēdzas Izglītības iniciatīvu centra projekts „Atbalsts romu bērniem: gatavs mācībām!”, kas gada garumā tika īstenots Daugavpils pilsētā sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi un divām izglītības iestādēm – Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādi un J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolu.

Latvijas Izglītības likums nosaka, ka bērniem no piecu gadu vecuma ir obligāta sagatavošana pamatizglītības ieguvei. Liela daļa bērnu pirmsskolas izglītības iestādi sāk apmeklēt jau pirms piecu gadu sasniegšanas, taču romu ģimenēs plašāk izplatīta tradīcija bērnus līdz skolas vecumam audzināt mājās.

Tāpēc projekta ietvaros ar mērķi palielināt romu vecāku iesaisti bērnu izglītībā, sniedzot zināšanas par bērna sagatavošanas nepieciešamību mācību uzsākšanai izglītības iestādē un vecāku iespējām to īstenot, tika izstrādāta un īstenota programma „Gatavs mācībām!”: http://www.iic.lv/projekti/esosie-projekti/projekts-atbalsts-romu-berniem-gatavs-macibam/programma-gatavs-macibam/ ).

Lai bērni uz izglītības iestādi nāktu ar atbilstošām zināšanām, prasmēm, vēlmi darboties un entuziasmu mācīties, romu vecākiem programmas ietvaros tika piedāvāts 10 nodarbību cikls.

Nodarbībās vecāki apguva vienkāršas, katrai ģimenei pieejamas aktivitātes bērnu valodas pilnveidei, matemātisko priekšstatu veidošanai, bērna rokas sagatavošanai rakstīšanai, pamatkustību pilnveidei un socializācijai, kā arī iepazinās ar mācību materiāliem un darba lapām, ko izmantot, darbojoties ar bērniem mājās.

Kā atzina paši nodarbību dalībnieki (kopumā nodarbībās piedalījās 34 romu vecāki un ģimenes locekļi), programma sniedza zināšanas par viņiem aktuāliem bērna attīstības un audzināšanas jautājumiem un rosināja vecākus rūpēties par savu bērnu vispusīgu attīstību, palīdzot nodrošināt efektīvu atbalstu un mācīšanās iespējas mājās tiem bērniem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, lai atvieglotu bērnu un vecāku adaptācijas procesu obligātās pirmsskolas izglītības uzsākšanā, sekmētu vienlīdzīgāku sagatavošanos skolas gaitu uzsākšanai un palīdzētu romu bērniem sekmīgāk iekļauties vispārējā izglītības sistēmā.

Projektu finansē: WCF.

 

Izglītības iniciatīvu centra

projektu vadītāja

Kristīne Liepiņa

Tālr.: +371 65235635, +371 29164099

iic.kristine@gmail.com

www.iic.lv




Atpakaļ