Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

24-05-2016

Latvijas skolēni – piederīgi Latvijai un Eiropai


Maijā Daugavpils skolēniem tika piedāvātas vairākas iespējas parādīt savas zināšanas un prasmes Eiropas politikas un vēstures jautājumos, kā arī pētīt savas pilsētas, kopienas un dzimtas vēsturi un tās pārmantojamības iespējas globālajā Eiropā.

16.maijā Daugavpils 16.vidusskolā notika “Eiropas sapņu karnevāls”, ko rīkoja Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā, tajā piedalījās 7 vidusskolēnu komandas no Daugavpils 16.vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Daugavpils 15.vidusskolas, Daugavpils 12.vidusskolas, Daugavpils 10.vidusskolas un Daugavpils 13.vidusskolas. Skolēni veidoja videosižetus par savu sapņu Eiropu, pārbaudīja savas zināšanas par Eiropas pamatvērtībām 6 stacijās (cieņa, tiesiskums, tolerance, demokrātija, brīvība, sadarbība), prezentēja savus tērpus un veiksmīgākie ieguva balvas. Galveno balvu – ceļojumu uz Strasbūras parlamentu – ieguva Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komanda, otrajā un trešajā vietā atstājot Daugavpils 12.vidusskolas komandas. Eiropas Parlamenta deputāta A.Mamikina specbalvu – braucienu uz Briseli – ieguva Daugavpils 15.vidusskolas komanda, bet specbalvas par labāko jautājumu –  12.vidusskolas komanda „Green Specter”.

17.maijā Daugavpils cietoksnī notika Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes (DPIP) un Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras kopīgi rīkotais konkurss 6.klašu skolēniem „Daugavpils sirds pukst Cietoksnī”. Skolēniem tika organizēta gan mācību ekskursija profesionālu gidu pavadībā, kā arī bija jāveic dažādi uzdevumi 6 stacijās. Komandas skaitīja šaujamlūkas bastionā, atbildēja uz jautājumiem par ekskursijā dzirdēto, lika Cietokšņa puzli, pētīja senos traukus un karavīru fotogrāfijas, kā arī paši izdomāja testa jautājumus par Cietokšņa vēsturi. Konkursā piedalījās 14 skolu komandas, bet uzvaras laurus plūca Daugavpils 17.vidusskola (III vieta), Daugavpils 9.vidusskola un Daugavpils Krievu vidusskola-licejs (II vieta), bet I vietu ieguva Saskaņas pamatskolas komanda.

20.maijā piecas skolnieces no Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Daugavpils 10.vidusskolas, Daugavpils 16.vidusskolas un Daugavpils 12.vidusskolas devās uz Eiropas Savienības māju Rīgā, lai saņemtu balvas par superveiksmīgo dalību Eiropas eksāmenā šī gada 9.maijā. 2016.gadā eksāmenu kārtoja 11819 dalībnieki, starp tiem arī daudzi mūsu skolēni gan no nosauktajām skolām, gan no Vienības pamatskolas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas, taču tieši Marijas Ervaldes un Aleksandras Lebedekas (Daugavpils 10.vidusskola), Veronikas Baltkaulas (Daugavpils 16.vidusskola), Lovisas Ķerubines (Daugavpils 12.vidusskola) un Anastasijas Domaševas (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs) atbildes bija ne tikai pareizas, bet arī atbilda kritērijiem par izpildes ātrumu un laiku. Balvās meitenes saņēma iespēju pacelties virs zemes Aerodium vēja tunelī vai traukties ar 50 km/h Siguldas bobsleja trasē. Pasākuma dalībniekus sveica Beļģijas vēstnieks un Eiropas Komisijas Latvijā pārstāvji.

21.maija notika starptautiskā konkursa „Vēsture ap mums” dalībnieku un laureātu apbalvošanas pasākums Rīgas Latviešu biedrības namā. Šogad konkursā piedalījās 128 darbi, tā tēma „Cilvēks vēstures krustcelēs”. Daugavpili pārstāvēja 5 skolēni no Daugavpils 12.vidusskolas, 3 skolēni no Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja un viena skolniece no Daugavpils 17.vidusskolas. Pirmo vietu un dāvanas no Valsts prezidenta un Vēstures skolotāju biedrības saņēma 12.vidusskolas 6.klases skolēns Daniels Daņilovs, bet tās pašas skolas 12.klases jaunietes A.Bobrova un M.Panteļejeva ieguva iespēju septembrī piedalīties 10 dienu Eustory starptautiskajā nometnē Gruzijā. Balvas no Latvijas Izglītības fonda, Rīgas Latviešu biedrības un Latvijas Nacionālā arhīva saņēma arī pārējie dalībnieki: M.Lazdiņš, L.Ķerubine, T.Geļfande, A.Drozda, D.Čertova un I.Bogdanoviča, kā arī viņu skolotāji L.Daņilova, S.Gabrāne, M.Drozda, L.Želve un J.Punculis.

Konkursa patrons Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis sveica konkursa dalībniekus, viņu tuviniekus un konsultantus, izteica pateicību visiem bērniem, kuri aktīvi un aizrautīgi pētījuši savu tuvinieku vai novadnieku dzīvesstāstus dažādos vēstures posmos, kā arī viņu skolotājiem un vecākiem. “Laiks, kurā mēs dzīvojam, ietekmē mūsu iespējas un izvēles, bet tas arī nosaka mūsu atbildību par mūsu zemi un valsti. Mēs veidojam savu Latviju, savu valsti! Bez vēstures zināšanām un cieņas pret mūsu valsts vēsturi nav iespējama nākotne. Raugoties uz jums, konkursa laureātiem, esmu patiesi lepns un zinu, ka Latvija ir drošās rokās,” sacīja Raimonds Vējonis. Šiem prezidenta vārdiem gribas piekrist, domājot par Daugavpili un nosauktajiem pasākumiem, jo tajos visos mūsu jaunieši un bērni prezentēja ne tikai sevi, bet arī savu skolu, pilsētu un valsti. Viņi demonstrēja gan zināšanas, gan radošu pieeju problēmu risināšanai, gan savu pilsonisko un patriotisko nostāju. Viņi pierādīja, ka ir gatavi un grib darboties mērķa vārdā. Lai viņiem veicas arī turpmāk!

Milzīgs paldies visiem konkursos iesaistītajiem pedagogiem, kas pārsvarā ir vēstures skolotāji vai klašu audzinātāji, par neizsīkstošo enerģiju, neskaitītajām darba stundām un pozitīvismu, kā arī izglītības iestādēm par atbalstu un pretimnākšanu!

Vairāk foto un informācijas

http://www.vsb.lv/jaunumi/VaM-2016-noslegums

https://old.daugavpils.lv/lv/47/read/12984

https://www.facebook.com/1496753560626517/photos/pb.1496753560626517.-2207520000.1464014164./1547813468853859/?type=3&theater

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

sociālo zinātņu jautājumos

Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ