Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

09-05-2016

Ir mūsu pilsētā pasaku meistari!


Š.g. 5.maijā notika Frankofonijas dienām veltītā pilsētas radošo darbu konkursa 5.-12.klašu skolēniem un pilsētas pasaku konkursa 3.-6.klašu skolēniem noslēguma pasākums.

Nedaudz vēstures: Frankofonija (fr. La Francophonie) – pasaules franciski runājošo valstu starptautiskās sadarbības organizācija. Pirmo reizi terminu „frankofonija” 1880.gadā izmantoja franču ģeogrāfs Onezims Reklū, kurš savā planētas iedzīvotāju zinātniskajā klasifikācijā par pamatu uzskatīja valodu, kurā cilvēks runā. Eiropā, izņemot Franciju, frankofoni izvietoti galvenokārt Beļģijā (40% iedzīvotāju), Šveicē (20% iedzīvotāju) un Luksemburgā. Eiropas Savienībā un Šveicē franču valoda izplatības ziņā ir otrā lielākā (vairāk nekā 67 miljoni runājošo), sekojot vācu valodai (90 miljoni), bet apsteidzot angļu valodu (61 miljons).

Šogad tika apbalvots 31 konkursa laureāts. Paldies franču valodas skolotājām Ludmilai Čirkstei (9.un 12.vidusskola) un Jeļenai Smuļko (3.vidusskola) par skolēnu rezultatīvu sagatavošanu konkursam!

Pēc Starptautiskās bērnu un jaunatnes padomes aicinājuma daudzās pasaules valstīs kopš 1967.gada 2.aprīļa atzīmē Starptautisko bērnu grāmatu dienu. Šīs idejas autore ir vācu rakstniece Jelle Lepmane, bet datums ir zīmīgs ar to, ka šajā dienā dzimis dāņu pasaku meistars Hanss Kristians Andersens. Mūsu pilsētas pasaku konkurss tika veltīts Starptautiskajai bērnu grāmatu dienai. Priecājamies par pasakām, kuras iesniedza audzēkņi no 12 pilsētas skolām: Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Centra vidusskolas, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas, 3., 9., 10., 13., 15., 16. un 17.vidusskolas, Saskaņas pamatskolas un 11.pamatskolas. Katra dalībskola saņēma pasaku krājumu skolas bibliotēkai, lai katrs bērns varētu izlasīt savu vienaudžu pasakas.

Visiem klātesošajiem patika skolēnu pasakas, kuras autori lasīja no skatuves dažādās valodās: poļu, krievu un latviešu valodā.

Paldies visiem pasaku autoriem un skolotājiem konsultantiem!

 

Informāciju sagatavoja:

Krievu valodas skolotāju MA vadītāja,

izglītības metodiķe

Marija Žilinska




Atpakaļ