Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-03-2016

Teātris kā pašizteiksmes līdzeklis un mākslas burvība


Teātris ir mākslas veids, caur kuru mēs varam uzburt un izdzīvot dažādas sajūtas un emocijas. Tas mums ļauj brīvi un radoši izpausties. Izmantojot dažādus priekšmetus, žestus un mīmiku, mainot balss intonāciju, pielāgojot atribūtus un maskas, varam iztēloties un pārtapt dažādos tēlos, izspēlēt dažādas situācijas un ļauties piedzīvojumiem. Varam paši radīt savu teātri, kā arī pieturēties pie jau iepriekš sagatavotiem scenārijiem.

Teatralizācija pirmsskolā ir viens no svarīgākajiem darbības veidiem, tas ir veids, kā bērniem varam attīstīt dažādas prasmes un iemaņas;  caur aktiermākslu mēs veidojam bērnu runas vidi, attīstām valodu un dialoģisko runu, paplašinām vārdu krājumu un veidojam bērnu savstarpējās attiecības, saskarsmi un radām vēlmi nebaidīties rādīt savus talantu un spējas, radām spilgtas, pozitīvi emocionālas jūtas.

Gatavojoties 1961.gadā UNESCO Starptautiskā teātra institūta (International Theatre Institute) iedibinātajai Starptautiskajai teātra dienai, kura tiek atzīmēta 27.martā, Daugavpils pilsētas 4.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē martā tika organizēts projekts, kura ietvaros liela uzmanība tika veltīta teātrim, tā atribūtiem, teātra veidiem, teātrim vēsturiskā aspektā un teātra mākslai kopumā. Šī pasākuma ietvaros pirmsskolas izglītības skolotājas sadarbībā ar izglītojamo vecākiem aktīvi darbojās, meklēja jaunas idejas, pētīja teātra attīstības vēsturi, paplašināja savas zināšanas par dažādiem teātra veidiem, par iespējām pirmsskolas izglītības iestādē, grupiņās un darbā ar bērniem pēc iespējas dažādākos veidos un variācijās ienest šo tik daudzšķautņaino un neparasto mākslas veidu. Pirmsskolas izglītības skolotājas sadarbībā ar bērnu vecākiem veidoja dažādus atribūtus teātrim: ēnu, leļļu un tradicionālajam teātrim, kā arī veidoja dekorācijas, maskas, tērpus un priekšmetus, kas ļauj veiksmīgāk realizēt iestudējumu gan pēc bērnu pašu iniciatīvas izvēlētu, gan skolotājas piedāvātu pasakas vai situācijas izspēlēšanu.

Pašu rokām veidotie teātra atribūti un maskas tika aktīvi izmantoti, arī iestudējot grupu teātra izrādes visos vecumposmos, kas notika no 16.marta līdz 21.martam. Pirmsskolas izglītības skolotājas, bērni un vecāki ar lielu aizrautību gatavojās šim pasākumam, ieguldīja lielu darba sparu un izdomu. Iestudēja izrādes, caur monologiem un dialogiem gan krievu, gan latviešu valodā bērni mācījās jaunas dziesmas un apguva deju soļus. Ar pašgatavotām maskām, pašu rokām veidotām dekorācijām un teātra atribūtiem izrādēs valdīja īpaši pozitīva, spilgta un radoša gaisotne.

Šis pasākums ļāva mums paskatīties uz teātri nedaudz citādāk un dziļāk, paplašināja zināšanas par teātra veidiem, kā arī radīja iespēju atklāt sevī un parādīt citiem savus radošos talantus līmēšanā, zīmēšanā, šūšanā, veidošanā. Radošā un draudzīgā gaisotnē popularizējām teātra spēli bērnu un vecāku vidū, izteicām sevi mākslinieciskā darbībā un radījām labas un pozitīvas emocijas, ko raisa radošais process. Tagad mēs esam kļuvuši bagātāki – pirmsskolas izglītības skolotājas ar jaunām un interesantām idejām, bet bērni – ar jaunām emocijām un iespēju izspēlēt visdažādākos teātra veidus. Sakām lielu paldies pirmsskolas izglītības skolotājiem un vecākiem par radošu pieeju un izdomu, kuras rezultātā varējām ļoti spilgti izdzīvot un padziļināti iepazīt teātra burvību.

Kā spilgts projekta noslēgums tika organizēts mūsu pirmsskolas izglītības iestādes darbinieku Daugavpils teātra izrādes apmeklējums, kur varējām baudīt profesionālu aktieru uzstāšanos, dzīvot līdzi personāžiem, kopā ar viņiem smieties, dažreiz arī skumt un līdzpārdzīvot. Vēlamies piekrist izrādes laikā izteiktajai domai par to, ka tikai teātrim un mākslai ir tā neatkārtojamā unikalitāte, kur eksistē „laika mašīna”, ar kuras palīdzību mēs varam pārcelties citā laikā un citā realitātē, izbaudīt to, ko citās sadzīviskās situācijās mēs varbūt nekad nevarētu realizēt un piedzīvot. Izsakām lielu pateicību Daugavpils teātra direktoram Oļegam Šapošņikovam par sniegto iespēju pēc izrādes arī mums pašiem izbaudīt īpašo teātra skatuves auru un skatuves prožektoru gaismu, to visu iemūžinājām kopīgā kolektīvā fotogrāfijā. Paldies, par iespēju baudīt profesionālu aktieru sniegumu un izbaudīt teātra mākslu klātienē, vietā, kur tā rodas un dzīvo – Teātrī!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

Lilita Pudāne




Atpakaļ