Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

23-03-2016

Mūzika patiešām ir visas cilvēces kopīgā, savstarpējā valoda. (K.Vēbers.)


Mūzika šī gada 22.martā aicināja kopā sanākt pilsētas 10.klašu skolēnus, lai piedalītos Daugavpils 15.vidusskolas organizētajā pēcpusdienā-konkursā “R.Paula devums Latvijas kultūras dzīvē”.

            Ja pagājušajā gadā Latvijā tika daudzināts Raiņa un Aspazijas vārds, tad šajā gadā mēs atzinīgus vārdus veltām komponistam Raimondam Paulam, kurš devis lielu ieguldījumu Latvijas mūzikas dzīvē. Arī literatūras stundās, aplūkojot kāda latviešu dzejnieka daiļradi, skolotāji aicina noklausīties dziesmas, kas tapušas ar šī dzejnieka vārdiem, un bieži nākas dzirdēt, ka daudzu dziesmu mūzikas autors ir R.Pauls. Komponists rakstījis mūziku J.Petera, I.Ziedoņa, A.Skujiņas, L.Brieža un daudzu citu dzejnieku tekstiem. Tātad arī skolas ikdienā R.Paula vārds skan.

            Ja konkurss tiek veltīts cilvēkam, kura dzīve saistīta ar mūziku, tad šai pasākumā noteikti jāskan mūzikai. Arī mūsu pasākumā daudzi konkursi bija saistīti ar mūziku – dziesmām, kurām R.Pauls komponējis mūziku. Starp konkursiem skolēniem bija iespēja iegūt papildpunktus, atbildot uz jautājumiem, kas saistīti ar R.Paula daiļrades faktiem.

            Priecājamies, ka šis pasākums bija plaši apmeklēts un tajā piedalījās skolēni no 10 pilsētas izglītības iestādēm. Patīkami atkal bija redzēt Daugavpils 13., 16., 17., 3., 10., Centra vidusskolas un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolēnus, kuri ciemojas pie mums, Daugavpils 15.vidusskolā, gandrīz katru gadu. Priecājamies, ka šogad dalībnieku pulkam pievienojušies PIKC “Daugavpils Būvniecības tehnikums”, PIKC “Daugavpils Tehnikums” un S.Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

            Mūzikas gaisotnē, mūzikas skaņās aizritēja šis pasākums; grūtāki uzdevumi mijās ar vieglākiem. Labāk veicās komandām, kuru skolēni interesējas par latviešu mūzikas aktualitātēm, klausās dziesmas latviešu valodā un ir dzirdējuši tās skanam dažādos raidījumos.

            Pasākumā trīs izglītības iestādes ar savām zināšanām tomēr izcēlās uz pārējo skolu fona. 1.vietas ieguvēja šoreiz bija PIKC “Daugavpils Būvniecības tehnikums” audzēkņu komanda, 2.vietu konkursā ieguva S.Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas skolēnu komanda, bet par 3.vietas ieguvēju kļuva Daugavpils 10.vidusskolas skolēnu komanda.

            Kādā intervijā R.Pauls atzīst, ka mūzika attīra dvēseli. Tāpēc mēs ceram, ka šis pasākums visiem dalībniekiem bija ne tikai izzinošs, bet sniedza arī emocionālu baudu.

            Paldies visiem par atbalstu un jauko gaisotni! Lai izdevies mācību gada noslēgums, gaidīsim ciemos nākamgad!

 

Informāciju sagatavoja

Daugavpils 15.vidusskolas

latviešu valodas un literatūras skolotāju MK vadītāja

Santa Lukaševiča




Atpakaļ