Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

14-03-2016

Daugavpils pilsētas jauno dabaszinātnieku spēle-konkurss „Per aspera ad astra" („Caur ērkšķiem uz zvaigznēm")


Š.g. 9.martā Daugavpils 3.vidusskolā notika pilsētas jauno dabaszinātnieku spēle-konkurss „Per aspera ad astra” („Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”), kuras moto bija „Zināt ir stilīgi”. Spēles-konkursa mērķis – paaugstināt interesi par dabaszinātnēm, motivējot un sekmējot mācību procesu, veicinot loģisko un nestandarta domāšanas veidu, attīstot pētnieciskās iemaņas un prasmes, mācot saudzīgu attieksmi pret dabu. Katru gadu spēlē piedalās pilsētas 7. klašu skolēnu komandas, katrā komandā 4 skolēni. Šogad konkursā piedalījās 10 komandas no dažādām pilsētas skolām –Saskaņas pamatskolas (2 komandas), 12.,13., 3., 9., 16. un 17.vidusskolas, Krievu vidusskolas-liceja un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas.

Spēles gaitā skolēni risināja gan teorētiskus, gan praktiskus uzdevumus, kā arī veica dažādus bioloģiskus un ķīmiskus eksperimentus. Bija jāveic uzdevumi dažādās stacijās. "Kartupeļu laboratorijā" skolēni eksperimentāli mēģināja noskaidrot, cik liels ir kartupeļa blīvums, nosverot tā masu uz svariem, bet tilpuma noskaidrošanai izmantoja iegremdēšanas paņēmienu.  Stacijā „Terra Incognita” izglītojamajiem bija jātiek galā ar 4 uzdevumiem, viens no kuriem bija burtu jūklis, horizonta virzienu noteikšana pēc attēla, koordinātu noteikšana bez atlanta palīdzības. Visi bērni aktīvi veica uzdevumus. Teorētisko iemaņu pārbaudīšanai bija jāatbild uz testa jautājumiem saistībā ar dabaszinātnēm. Vienā no stacijām skolēni veidoja augu noteicēju 10 augiem, kuri bija atrodami 7.klases bioloģijas mācību grāmatā. Vienā no stacijām izglītojamie varēja iepazīties ar ķīmijas priekšmeta pamatiem. Dalībniekiem bija jāveic trīs uzdevumi, kas saistīti ar vielām, kuras var atrast dabā un iegūt mākslīgi; skolēni meklēja atšķirības starp ķīmiskām un fizikālām pārvērtībām, kā arī bija iespēja darboties praktiski – dalībnieki izlasīja teorijas daļu par indikatoriem un paši devās noteikt pH līmeni dažādiem augļiem un dārzeņiem. Rezultātā komandas iemācījās lietot universālindikatoru. Visas komandas veiksmīgi izpildīja uzdevumus.

Visi skolēni ieguva saldas balvas, uzrādot labas zināšanas, bet skolotājiem tika pasniegti diplomi par rezultatīvu skolēnu sagatavošanu konkursam.

Paldies visiem, kas piedalījās pasākuma organizēšanā:  O.Zonovai, M.Motosovai, D.Lapkovskim, A.Malecam, V.Jefimovai, A.Zaičenko, S.Zabarovskim, L.Dubovskai, I.Jasvinai, L.Koroševskai, J.Leončikai, L Dukčinskim un skolas administrācijai!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 3.vidusskolas

latviešu valodas skolotāja

Santa Maskaļova




Atpakaļ