Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

10-03-2016

Projekta nedēļa „Soli solī ar dzīvesprieku!”


Kā panākt, lai bērnam patiktu mācīties? Ar šādu moto no š.g. 29.februāra līdz 4.martam Daugavpils pilsētas 17.pirmsskolas izglītības iestādē noritēja projekta nedēļa „Soli solī ar dzīvesprieku!”

Projekta nedēļas ietvaros pedagogi organizēja dažādas rotaļaktivitātes ar bērniem un bērnu vecākiem. Proti, 6 – 7 gadus veciem bērniem noritēja „Gudrinieku konkurss” ar mērķi rast bērnos priecīgas emocijas un svētku noskaņu ikdienas dzīvē. Neizpalika arī rotaļnodarbība kopā ar vecākiem „Skolas solā ar vecākiem!” Tika apgūti aktiermākslas pamati, izspēlējot teatrālo iestudējumu „Es varu būt citādāks !” ar mērķi veidot draudzīgu un dzīvespriecīgu mikroklimatu, veicinot bērnu radošās iztēles attīstību un interesi par rotaļnodarbību. Bērna pasaule sākas ar viņu pašu un pamazām vēršas plašumā. Šis fakts pedagogiem zināms jau sen. Apmācības vislabāk veicas, ja sāk ar zināmo un konkrēto un virzās uz jaunu nezināmo. Vislabākos panākumus mēs varam gūt, ja spēsim modināt bērnā pašvērtības apziņu “Es mēģinu, man sanāk, es varu“.  Ja mācības padarīsim jaukas, bērns tās gaidīs ar prieku
Lielisks veids, kā pedagogam izpaust savu profesionalitāti, ir bērnu mācīt rotaļas veidā, vairāk domājot, vai viņam ir jautri un interesanti, mazāk – cik daudz viņš tieši šodien apgūs. Kāda laime, ka bērns uzdod šos bezgalīgos ''kāpēc''! Tā mēs uzzinām, kas viņam nav skaidrs un par ko viņš interesējas! Tas ļauj mums bērnu izglītot tieši tad, kad viņš to tiešām vēlas, un par tēmu, kas viņu tiešām interesē. Jābūt pacietīgiem, jācenšas atbildēt uz katru jautājumu nopietni, ar bērnam saprotamiem piemēriem no dzīves. Mācības ir patīkama, interesanta nodarbošanās. Bērns tā jūt, un tā tas arī paliks, ja mēs šo sajūtu nesagrausim, bērnu pierunājot vai sodot. 
Arī vecākiem pedagogi sniedza padomus, proti, sākt ar to, ka noskaidrot, cik daudz bērns prot. Ne visi bērni attīstās vienādi ātri. Tomēr visi attīstās, sākumā apgūstot vienkāršākas iemaņas un pakāpeniski pārejot pie arvien sarežģītākām. 
Kad bērns laiku pa laikam zaudē interesi un viņu kaut kas novērš no nodarbības, ieturiet pārtraukumu! Bērniem patīk mācīties. Ļaujiet viņiem atvilkt elpu, un viņu interese noteikti atjaunosies. Ja bērns novēršas nepārtraukti, iespējams, nodarbība ir pārāk gara vai apgūstamais jautājums pārāk sarežģīts. Vislabākos panākumus gūsiet, izmantojot rotaļas, vingrinājumus un uzdevumus, kas izkopj tikai nedaudz sarežģītākas iemaņas par tām, ko viņš spēj šobrīd.

Paldies visiem Daugavpils 17.pirmsskolas izglītības iestādes pedagogiem!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

17.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

Velta Prokofjeva




Atpakaļ