Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-02-2016

Aicinām apmeklēt Skolēnu mācību uzņēmumu Reģionālo Meteņu gadatirgu


Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija (JA Latvija) sadarbības partneris Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde aicina uz Reģionālo Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Meteņu gadatirgu, kas norisināsies sestdien, 20.februārī, no plkst. 11.00 – 15.00 TC “ Solo” 2. stāvā, Rīgas ielā 9.

 

Reģionālajā SMU Meteņu gadatirgū piedalīsies 29 jauniešu veidoti skolēnu mācību uzņēmumi no Daugavpils, Daugavpils novada, Jēkabpils, Salas novada, Ludzas, Aizkraukles novada un Rīgas skolām, kuri dienas garumā piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus - kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas un aksesuārus, kā arī rotaļlietas un vēl citas preces un pakalpojumus.

 

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs V. Stankevičs uzskata: “Ir svarīgi pēc iespējas agrāk likt jauniešiem domāt par savu nākotni pēc vidusskolas, iespējām, izglītību un turpmāko nodarbošanos. Jo agrāk par šiem jautājumiem sāk domāt, jo pārdomātāku un saprātīgāku lēmumu iespējams pieņemt.  Svarīgu lomu šai procesā ieņem gan skolotāji, gan karjeras konsultanti, gan uzņēmējdarbības atbalsta institūcijas, kas veicina jauniešu izpratni par sava biznesa iespējām, motivē realizēt un sasniegt savus mērķus. Tāpēc ir prieks, redzot, ka šādu pasākumu gaitā, manāmi mainās jauniešu priekšstati un rodas ieinteresētība par iespējām uzsākt savu uzņēmējdarbību, jaunieši aizdomājas par savām iespējām un izvēli.”

 

Gadatirgus ietvaros notiks jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana 6 nominācijās – Labākā pārdošanas komanda, Kvalitātes produkts, Inovatīvs produkts, Labākā reklāma, Labākā dāvana, Videi draudzīgs produkts. SMU izvērtēšanu veiks pieredzējusi profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā būs pārstāvēta Swedbank, Daugavpils pilsētas dome,  Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs, LTRK Dienvidlatgales nodaļa, viesnīca Park Hotel Latgola, JCI Latgale un uzņēmums „DK Projects”.

 

Reģionālo SMU Pavasara gadatirgu atbalsta Swedbank, TC „Solo”, Latgales plānošanas reģions LUC, LTRK Dienvidlatgales nodaļa, Park Hotel Latgola, JCI Latgale, SIA ROLS un SIA DK Projects.

Par JA Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JAL, kas  ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2013./2014. mācību gadā SMU skaits pieauga līdz 711, kas ir par 33% vairāk nekā 2012./2013. mācību gadā.

2014./2015. mācību gadā JA Latvija ir reģistrējusi 812 SMU, kas par 10% pārsniedz šogad plānoto 780 reģistrēto SMU skaitu.

Par Junior Achievement Latvija (JAL)

JAL ir sabiedriskā labuma organizācija un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JAL ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JAL par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JAL katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 60 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC - sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.-9. klasei
  • Karjeras izglītības programma Ēnu diena 1.-12. klasei
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.-12. klasei
  • Līderu programma 10.-12. klasei
  • Start-Up programma augstskolu studentiem
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

Papildus informācija:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības atbalsta nodaļas

Pedagoģe – karjeras konsultante

Santa Čeirāne

t. 29196866

                       




Atpakaļ