Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-01-2016

Daugavpils Universitāte „Green Metric” reitingā iekļuvusi pasaules augstskolu trīssimtniekā


Tikko publicētajā pasaules augstskolu zaļās politikas un ilgtspējības reitingā “Green Metric” par 2015.gadu Daugavpils Universitāte (DU) ir iekļuvusi 300 labāko pasaules augstskolu sarakstā, ierindojoties 284. vietā. Tas ir otrs labākais rādītājs starp Latvijas augstskolām. Augstāku vērtējumu ieguvusi tikai Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas ierindojusies 170. vietā.

„Green Metric” reitingā augstākās izglītības iestādes no visas pasaules sarindotas pēc realizētās zaļās politikas un ilgtspējības pasākumiem, kuru rezultātā mazinās ietekme uz vidi un tiek realizēta ilgtspējīga videi draudzīga politika un tiek īstenotas studijas, kurās iekļauti vides aizsardzības un izglītības kursi.

No Latvijas augstskolām reitingā ir iekļautas Rēzeknes augstskola (338. vieta), Latvijas Universitāte (343. vieta) un Vidzemes augstskola (356. vieta). 1. – 6. vietā šajā reitingā attiecīgi ir ierindojušās Nottingemas Universitāte (Lielbritānija), Konnektikutas universitāte (ASV), Kalifornijas Universitāte (Davis) (ASV), Īrijas Nacionālās Universitātes Korkas koledža (Īrija), Oksfordas Universitāte (Lielbritānija) un Berklija universitāte Kalifornijā (ASV). Reitingā aiz DU atrodas tādas augstskolas kā Vestminsteres Universitāte (Lielbritānija), Lucernas Universitāte (Šveice), Stokholmas Universitāte (Zviedrija), Ziemeļkarolīnas Centrālā universitāte (ASV) u.c.

Izvērtējot DU, augstu novērtēta universitātes energoefektīvā infrastruktūra, videi draudzīga transporta – elektromobiļu izmantošana, kā arī aktīvā dalība kvalitatīvas dzīves vides kampaņās. Novērtēts, ka DU studējošajiem piedāvā vides zinātnes studiju programmu, bet vides aizsardzības kursi iekļauti citās studiju programmās. DU ne vien uzlabo infrastruktūru, veido modernas laboratorijas un telpas, bet arī veicina pētījumus, kas saistīti ar vidi un  bioloģisko resursu atjaunošanu.

Zaļo domāšanu veicina arī  DU izveidotā Ekopadome, kurā studenti un pasniedzēji piedalās un organizē visdažādākās aktivitātes sabiedrības informēšanā par zaļu dzīvesveidu, atkritumu šķirošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu u.c. DU Ekopadome un arī Studentu padome katru gadu aicina studentus, darbiniekus un pasniedzējus piedalīties orientēšanās un erudīcijas sacensībās „EKO skrējiens”, kura laikā dalībnieki veic uzdevumus, kas ir saistīti ar zaļā dzīvesveida jomu - enerģiju, ūdeni, transportu, atkritumiem, klimata pārmaiņām un vidi.

 

DU rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis: “Daugavpils Universitāte sevi vienmēr ir pozicionējusi kā videi draudzīgu augstskolu. Man patiess prieks, ka ar savām aktivitātēm, studentu un mācībspēku vienoto izpratni par vides jautājumu nozīmīgumu un videi draudzīgo politiku, mēs spējām apsteigt daudzas pasaulē slavenas universitātes. Ļoti bieži nevajag lielus līdzekļus, lai mazinātu mūsu ietekmi uz vidi, pietiek ar elementārām lietām, ko var darīt ikviena augstskola - uzlikt urnas atkritumu šķirošanai, informēt studentus un mācībspēkus par elementāriem energoresursu taupības pasākumiem, veicināt videi draudzīga transporta izmantošanu, nosiltināt ēkas... Turklāt, tas var izrādīties viens no veidiem, kā taupīt mūsu nozarei tik nepietiekamos finanšu resursus.

 

“Green Metric” reitings izveidots 2010. gadā. Līdz tam neviena cita tobrīd esošo reitingu vērtēšanas kritērijos netika ņemti vērā izglītības iestāžu centieni samazināt vides problēmas, tādējādi cīnoties pret globālajām klimata pārmaiņām. Reitinga mērķis ir parādīt pasaules augstākās izglītības iestāžu pašreizējo progresu un vispārējas ilgtspējības nodrošināšanu.

 

 

 

 

Informēja:
Daugavpils Universitātes Starptautisko un sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību menedžere Zane Ločmele

T. 29191170




Atpakaļ