Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-12-2015

Preses konference par aktuāliem izglītības jautājumiem


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē š.g. 8.decembrī notika preses konference par aktuāliem izglītības jautājumiem.

Daugavpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centra vadītāja Raisa Latiša pievērsās jautājumiem par ģimenes lomu bērnu logopēdisko problēmu risināšanā un speciālās un iekļaujošās izglītības situāciju pilsētā. R.Latiša iepazīstināja ar statistiku, kas Latvijā kopumā un Daugavpilī arī ir ļoti satraucoša – gandrīz 70% pirmsskolas vecuma bērnu ir runas traucējumi. Pilsētā kopumā strādā 46 logopēdi, darbojas speciālā pirmsskolas izglītības iestāde bērniem ar runas traucējumiem, kā arī vispārizglītojošajās pirmsskolas izglītības iestādēs ir atvērtas 13 logopēdiskās grupas, kurās katrā ir 14 – 15 bērni. Vairākkārt tika uzsvērts, ka bez ģimenes atbalsta un aktīvas iesaistīšanās bērna runas uzlabojumi nebūs efektīvi. Lai bērna valoda attīstītos, ir nepieciešama saruna, dialogs, iespēja atdarināt pieaugušā runu, taču vecāku aizņemtības dēļ izpaliek aktīva komunikācija ģimenē. Bērns lielu laika daļu pavada pie datora vai televizora vienatnē, kas nerosina aktīvu runu. Vēlams, lai kopā ar bērnu būtu arī pieaugušais, kurš apspriestu redzētu, mudinātu parunāt par redzēto. Bieži vien vecāki negrib vai nespēj saskatīt un saklausīt, ka bērnam ir runas problēmas. Ja logopēds strādā ar bērnu, arī vecākam ir jābūt klāt, lai vingrinājumus varētu aktīvi atkārtot mājās. Reizēm ir nepieciešams vairāku speciālistu kopīgs darbs, lai savlaicīgi diagnosticētu problēmu un to risinātu. Runājot par iekļaujošo izglītību pilsētā, R.Latiša uzsvēra, ka šobrīd pasaulē un arī Latvijā ir tendence bērnus ar īpašām vajadzībām nevis apmācīt speciālajās skolās, bet integrēt viņus vispārizglītojošajās mācību iestādēs, piedāvājot speciālas programmas. Mūsu pilsētā 1.-4.klašu grupā šādi izglītojas 42 skolēni, 5.-9.klašu grupā – 82 skolēni. Protams, ir arī noteikti ierobežojumi – vienā klasē nevar būt vairāk kā 4 izglītojamie ar īpašām vajadzībām. Tika atgādināts, ka vecāki var pieteikt asistenta pakalpojumus bērniem ar invaliditāti.

Veselības veicināšanas koordinētājs Ruslans Bespjatijs runāja par saslimšanu ar gripu, akūtām augšējo elpceļu un zarnu infekcijām, kuru gadījumu skaits šobrīd pilsētā atbilst gadalaikam. R.Bespjatijs atgādināja, ka bērni ar saslimšanas pazīmēm ir jāatstāj mājās vai jāved pie ārsta, nevis uz izglītības iestādi. Pilsētā ir paplašinājies Veselību veicinošu skolu tīkls, kurā šobrīd ir iesaistījušās un aktīvi darbojas 10., 12., 13., 16., 17. un Centra vidusskolas, Logopēdiskā internātpamatskola-attīstības centrs, Saskaņas un Vienības pamatskolas un 24.pirmsskolas izglītības iestāde.

 Izglītības satura nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka iepazīstināja ar izmaiņām MK Noteikumos, kas nosaka skolēnu uzņemšanas, pārcelšanas nākamajā klasē un atskaitīšanas kārtībā. Izmaiņas skar 10.-11.klašu skolēnu nepārcelšanu nākamajā klasē nesekmīga vērtējuma dēļ – tagad viņi drīkst vērsties vakara (maiņu) vidusskolā ar lūgumu par uzņemšanu un I semestra laikā apgūt nepieciešamo mācību vielu un nokārtot pārbaudījumu. Atkārtots mācību gads drīkst būt noteikts ne vairāk kā 1 reizi 1.-8.klases laikā un obligāti ir papildu mācību pasākumi vasaras periodā. Noteikumi paredz arī minimālo nepieciešamo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai – Daugavpilī  kā republikas nozīmes pilsētā tie ir 22 skolēni. I.Sprindžuka uzsvēra, ka vecākiem ir tiesības bērnu ar speciālām vajadzībām (pēc PPMK lēmuma saņemšanas) pieteikt jebkurā pilsētas skolā. Ja izglītības iestāde atsakās bērnu uzņemt, rakstisks pamatojums tiek sniegts vecākiem un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei. Jaunums ir iespēja arī 5-6.klašu skolēniem ar PPMK ieteikumu mācīties mājās, ja vecāki patstāvīgi var nodrošināt izglītību, bet skolā tikai nokārtot attiecīgus pārbaudījumus. Mainot izglītības iestādi, tagad vispirms ir jāinformē savas skolas administrācija un tad – tās, uz kuru vēlas pāriet. Aktuāls ir jautājums arī par reemigrējušo bērnu integrēšanu skolā. Stājoties skolā, tiek pārbaudīts bērna zināšanu līmenis, un skolai ir pienākums piedāvāt nepieciešamos atbalsta pasākumus. Pilsētas skolās šajā mācību gadā mācās ap 30 šādu skolēnu, un pirmo reizi pašvaldība darbam ar katru skolēnu papildus finansē 2 – 3 stundas nedēļā. I.Sprindžuka runāja arī par peldētapmācības nodarbību programmu 27 stundu apjomā, kas ir paredzēta 2.klašu skolēniem. Nodarbības notiek Daugavpils Valsts ģimnāzijas, 16.vidusskolas un sporta kompleksa “Celtnieks” baseinos, ar pašvaldības finansiālu atbalstu tiek apmaksātas 34 stundas pedagogiem, kas ir profesionāli peldēšanas sporta meistari, kā arī finansēts skolēnus pavadošā pedagoga darbs. Programmā iesaistījušies apmēram 60% otrklasnieku, tāpēc izskanēja aicinājums vecākiem aktīvāk izmantot šo iespēju, lai bērni ne tikai apgūtu peldētprasmi, bet arī uzlabotu veselību.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova pievērsās jautājumam par bērnu uzņemšanu 1.klasē Daugavpils pilsētas skolās 2016./2017.mācību gadam, atgādinot, ka pirms skolas izvēlēšanās vecākiem būtu vēlams rūpīgi iepazīties ar katras mācību iestādes izglītības programmu piedāvājumu, iekšējās kārtības noteikumiem un skolas mājas lapu. M.Isupova aicināja arī izmantot iespēju apmeklēt iepazīšanās nodarbības vairākās skolās, lai saprastu, vai iestāde ir piemērota bērnam, lai iepazītos ar iespējamajām nākamajām skolotājām. Nākamā gada pirmklasnieku uzņemšanas noteikumi ir papildināti ar vēl vienu priekšrocību – dzīvesvietas ģeogrāfiskais tuvums izglītības iestādei. Tas nozīmē, ka joprojām vecāki var pieteikt bērnu jebkurā pilsētas skolā, tomēr uzņemot priekšroka būs bērniem, kas dzīvo tuvāk skolai, kas ir arī drošības jautājums. Arī šogad skolās būs elektroniskās pieteikšanās iespējas.

Izglītības metodiķe pieaugušo izglītības jautājumos Ilze Onzule pastāstīja par latviešu valodas kursiem pieaugušajiem, kas ar pilsētas domes finansiālu atbalstu notiek jau kopš 2012.gada. Joprojām pēc kursiem ir liels pieprasījums, kas liecina par iedzīvotāju vēlmi apgūt valodu. Decembrī kursus pabeigs 15 grupas, turklāt jāatzīmē, ka pieaudzis to grupu skaits, kurās tiek apgūts valodas augstākais līmenis. Gadā apmēram 1000 daugavpiliešiem ir iespēja apgūt latviešu valodu bez maksas, un no tiem 300 – 400 izmanto pašvaldības finansētos kursus.

Izglītības atbalsta nodaļas vadītāja Lidija Plavinska pastāstīja, ka jau ceturto gadu pilsētā ir tradīcija – Daugavpils pilsētas dome aicina 700 labākos skolēnus uz Ziemassvētku pasākumu. Š.g. 16.decembrī Latviešu kultūras centrā (LKC) 1.-4.klašu skolēniem pasākumu veidos LKC kolektīvi, 5.-8.klašu skolēnus iepriecinās Bērnu un jauniešu centra “Jaunība” jauno mākslinieku priekšnesumi, par pārsteigumiem 9.-12.klašu skolēniem parūpēsies Jaunatnes departaments, bet saldas dāvanas sagādās Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434




Atpakaļ