Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-11-2015

Ar skolēnu kolāžu izstādes atklāšanu Daugavpils Universitātē noslēdzies konkurss «Izvēle: cilvēkmīlestība vai vienaldzība?»


Cilvēks katru dienu ir spiests izdarīt izvēles, tas reizē ir grūti un viegli, un noteikti ietekmē katra tālāko dzīvi. Filosofi domā, ka tikai izvēles iespēja dara cilvēku brīvu un ļauj viņam izpaust savu cilvēcīgumu.

Eiropā Otrā pasaules kara laikā daudzviet izveidojās patiesi traģiskas situācijas, kad daudziem cilvēkiem bija liegta jebkāda izvēles iespēja, viņi bija nolemti iznīcībai. Šajos apstākļos savu izvēli izdarīja miljoni viņu līdzcilvēku. Daļa nostājās ļaunuma pusē un kļuva par bendēm vai viņu palīgiem, citi izvēlējās kļūt par glābējiem, lai gan skaidri apzinājās savas izvēles riskus. 21.gadsimts mums atkal piedāvā izdarīt izvēli...

Lai veicinātu skolēnu interesi par II Pasaules kara notikumiem un mudinātu uz līdzcietību un žēlsirdību mūsdienās, Daugavpils Universitāte (DU), Zviedrijas vēstniecība un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP) rīkoja skolēnu kolāžu konkursu «Izvēle: cilvēkmīlestība vai vienaldzība?» Konkursam tika iesūtītas 22 kolāžas no Daugavpils Vienības pamatskolas, Daugavpils 3.vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Centra vidusskolas, Daugavpils 12.vidusskolas, Daugavpils 16.vidusskolas un Špoģu vidusskolas.

25.novembrī kolāžu autori un pedagogi tika aicināti uz DU, lai piedalītos ceļojošās izstādes par R.Valenbergu un skolēnu kolāžu izstādes atklāšanā, laureātu sumināšanā, kā arī noklausītos Bengta Jagfelda lekciju par slaveno zviedru diplomātu un ebreju glābēju Raulu Valenbergu.

Pasākumu atklāja Zviedrijas vēstniecības Rīgā pārstāvji, DU rektors A.Barševskis, DU vēstures profesore I.Saleniece. Viņi augstu novērtēja skolēnu veikumu, pievienojās kolāžās redzamajam aicinājumam būt līdzcietīgiem un ticēt labajam cilvēkā, arī kritiskos apstākļos izvēlēties humānismu, nevis egoismu. Par uzvarētājām tika atzītas 2 kolāžas, to autores ir Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja 10.klases skolniece Varvara Kurbatova un Špoģu vidusskolas 8.klases skolniece Diāna Nedvedje. Arī pārējie skolēni saņēma DU pateicības rakstus un dāvaniņas.

            DU vadība teica mīļu paldies arī skolotājām – skolēnu konsultantēm: Ilzei Volontei, Tatjanai Mamonovai, Valentīnai Ivanovai, Signitai Gabrānei, Olgai Asačovai, Birutai Ivanovai, Leonardai Krukovskai, Jadvigai Osipovai, Innai Lobanovai, Jeļenai Bernābei, Marinai Drozdai, Oļegam Kolpakovam, Gaļinai Želabovskai un Nataļjai Izuļenai!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

sociālo zinātņu jautājumos

Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ