Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

12-11-2015

Daugavpils jaunieši aktīvi iesaistās patriotiskajās spēlēs un konkursos


Novembra sākums Daugavpilī pagāja patriotisko spēļu noskaņās, jo notika gan LR Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un jaunsardzes centra un  biedrības ”MediaGids organizētās spēles „Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus” pusfināls, gan biedrības „Latvijas ģenerāļu klubs” organizētais pasākumu cikls „Latviešu karavīrs laikmetu griežos”. Abus notikumus atbalstīja Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departaments un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP).

Spēlē „ Jaunie Rīgas sargi” piedalījās 17 pilsētas izglītības iestāžu komandas. Uzvaras laurus šogad plūca un ieguva iespēju doties ceļojumā ar „Tallink” J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas komanda „Ughtgang”, aiz sevis atstājot otros finālistus – Daugavpils 12.vidusskolas komandu „Dinaburgas sargi”. Skolēniem šajā spēlē vajadzēja demonstrēt militārās prasmes, zināšanas medicīnā, vēsturē un topogrāfijā, noderēja arī Daugavpils cietokšņa pazīšanas prasmes, tāpēc novēlam abām komandām ātru soli, izturību un stipru garu arī spēles finālā 20.novembrī. Šogad arī fināls notiks mūsu pilsētā, tāpēc – lai dzimtie mūri palīdz!

5.-6.novembrī 60 Daugavpils jauniešiem bija iespēja piedalīties pasākumā „Latviešu karavīrs laikmeta griežos". Ceļš uz to nebija viegls, jo septembrī vajadzēja izveidot radošu projektu „Brīvības cīņas Latgalē”, ko vērtēja biedrības „Latvijas ģenerāļu klubs” organizētā žūrija. No Daugavpils skolām tika piedāvāti 32 projekti, kurus bija veidojuši 76 skolēni. Tikai 24 projekti ieguva atzinības Daugavpilī, un 52 skolēni varēja startēt 6.novembra spēlē. Divpadsmit daugavpiliešu darbi tika atlasīti valsts posmam, un noslēguma pasākumā „Latvijas ģenerāļu kluba” uzslavu, dāvanas un pateicības rakstus ieguva Saskaņas pamatskolas videofilma par Frīdrihu Briedi, Krievu vidusskolas-liceja plakāts par brīvības cīņu sekām Latvijā un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas videofilma par poļu karavīra dzīvesstāstu Daugavpilī.

5.-6.novembra pasākumos mūsu skolēniem bija iespēja būt kopā ar 130 jauniešiem no Jaunsargu, Skautu, Gaidu, Mazpulku organizācijām, kuri bija sabraukuši no visas Latvijas. Priecē, ka mūsējie piedalījās gan iepazīšanās vakarā „Dzintariņā”, gan veica uzdevumus jauktajās komandās trasītē, gan bija klāt svinīgajā pasākumā Daugavpils Universitātē, kā arī atklājot piemiņas plāksni pulkvedim Fridriham Briedim. Klausoties mūsu jauniešu stāstos, šķiet, ka lielākais viņu ieguvums bija jaunie paziņas, pieredze, iespēja komunicēt ar Latvijas armijas virsniekiem, Zemessardzes pārstāvjiem, lepoties ar savu pilsētu, jo šāda tipa pasākums kādā Latvijas pilsētā var notikt tikai vienu reizi. Mums, savukārt, prieks par skolēnu pilsonisko stāju, interesantajām idejām un prasmi komunicēt. Sakām lielu paldies visiem pedagogiem, kuri atbalstīja jauniešus gan ar padomu, gan savu klātbūtni pasākumos!

Paldies Daugavpils 12.vidusskolas skolniecēm Ērikai Bužinskai un Intai Miezītei, kuras palīdzēja DPIP metodiķei Signitai Gabrānei veidot kontrolpunktu „Puzle” un J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas harcežiem: Jolantai Smuļko, Anastasijai Mihailovai, Ilzei Baikai un Evelīnai Krumpļevskai, kuras kopā ar skolotāju Daci Ozersku veidoja kontrolpunktu „Harcežu misija” 6.novembra spēles ietvaros.

Paldies par atbalstu svinīgā koncerta veidošanā Daugavpils Valsts ģimnāzijas korim “Dveiņuva” un skolotājai Anitai Zarānei, Daugavpils Vienības pamatskolas ansamblim „Dzīsmeite” un skolotājai Lūcijai Vaivodei, Saskaņas pamatskolas 5.-7.klašu deju kolektīvam un skolotājai Natālijai Krivoguzai, Krievu vidusskolas-liceja deju kolektīvam „Balaguri” un skolotājai Arinai Popovai, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas deju kolektīvam „Kukulečka” un skolotājai Žannai Stankevičai. Bez jūsu skanīgajām dziesmām un jautrajām dejām pasākums nebūtu tik krāšņs un izdevies!

Lai jauki, skanīgi, optimisma caurstrāvoti Latvijas valsts svētki!

 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ