Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

26-10-2015

„Mūsdienu bērniem ir grūti uztvert Brigaderes un Jaunsudrabiņa darbus”- tikšanās ar Valdi Rūmnieku


„Reiz dzīvoja raķete. Nevis parasta, bet ar iekaisušu kaklu. Vienīgās zāles, kuras atzina iekaisušā raķete, bija piens un medus” – tā sākas V. Rūmnieka pasaka „Kā raķete kaklu izārstēja”.

Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā  projekta „Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī 1.”un pateicoties Latgales CB piedāvājumam 22. oktobrī  Daugavpils Saskaņas pamatskolā  6.-7. klašu skolēni  tikās  ar latviešu bērnu rakstnieku Valdi Rūmnieku.

Valdi Rūmnieku skolēni pazīst pēc tādiem darbiem, kā „Atnācēji”,  „Atnācēju noslēpums’’ ,  „Sveiks, jautrais Rodžer!”, „Madaras lādīte”,  „Ozola Grāmata” un citiem.

            Tikšanās laikā, rakstnieks stāstīja par savu daiļradi, lasīja pasakas un atbildēja uz interesentu jautājumiem. Skolēni daudz jautāja par idejām, kā top darbi,  par to, kāpēc tieši rakstniecība ir piesaistījusi V. Rūmnieku mūža garumā, kā tiek noformētas grāmatas, kā veidojas sadarbība ar māksliniekiem, kāpēc grāmatu varoņi darbojas tepat Latvijā. Dialogs izvērsās spraigs un interesants abām pusēm.

 

Uz jautājumu  - Kā rakstīt bērniem?

Valdis Rūmnieks: Nepieciešams savienot tradicionāli latvisko ar moderno. Tā, lai bērni varētu , piemēram, pētīt senās latviešu zīmes, salīdzināt tās ar Meksikas  indiāņu zīmēm, saskatīt abās līdzīgo un tādā veidā apzināties, ka mēs visi esam vienoti

Fantāzijas stāstos šodien jābūt lielam ģēnijam, lai radītu ko jaunu. Mūsdienās bērni lieto modrernās tehnoloģija, viņi izjūt nepieciešamību ātri apmainīties ar informāciju, un šai tendencei ir jātur līdzi arī literatūrā.

 

Sagatavoja:

Daugavpils Saskaņas pamatskolas

 bibliotekāre

Lolita Ratkeviča

t.nr.29956007




Atpakaļ