Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-10-2015

Turcijas skolotāju vizīte Daugavpilī


Daugavpilī no 2015.gada 11.oktobra nedēļu viesojās 20 skolotāju grupa no Samsunas pilsētas Turcijā. Daugavpils pilsētas dome īsteno Erasmus+ projektu programmas divpusējās stratēģiskās partnerības projektu „Efektīva plašsaziņas līdzekļu lietotprasme veselīgai paaudzei” ("Effective Media Literacy for Healthy Generations", projekta nr.2014-1-TR01-KA201-013137), ko koordinē Turcijas pilsētas Samsunas izglītības nodaļa.Projekta mērķauditorija ir pamatskolas skolotāji, kas ikdienā ar skolēniem dažādos mācību priekšmetos (sociālajās zinībās, informātikā, vēsturē, vizuālās mākslas) un audzināšanas stundās runā par mediju un interneta ietekmi, drošību, reklāmu ietekmi. Projekta laikā jau notikušas projekta vadības grupas vizītes, izstrādāts materiāls – praktiskas nodarbības par medijiem, ko īstenot stundās abās valstīs. 2015.gada septembrī uz apmācībām Turcijā devās Daugavpils skolotāju grupa, lai mācītos no kolēģiem, noklausītos lekcijas un apmeklētu izglītības iestādes.
Mācību un iepazīšanās vizītē Turcijas skolotāju grupa Daugavpilī apmeklēja Saskaņas pamatskolu, kur iepazinās ar mācību procesu, ārpusstundu kultūrizglītības panākumiem un noskatījās nelielu koncertu. Skolotājas N.Dektereva, A.Vagele un M.Seļionova bija sagatavojušas lieliskus piemērus, kā dažādos mācību priekšmetos ar pamatskolas skolēniem runāt par reklāmu, drošību un atbildību. Piemēram, bioloģijā ar speciālu testu palīdzību iespējams pārliecināties par tik bieži reklamēto produktu īpašību atbilstību, sociālo zinību priekšmetā var runāt par to, kā sociālajos tīklos tiek pasniegta informācija, savukārt informātikas un audzināšanas stundās ir pārrunājami drošības jautājumi.
Daugavpilī šajās dienās notika arī kopīga Turcijas un Daugavpils skolotāju konference-apmācības, kurās gan teorētiski, gan izspēlējot dažādas praktiskas situācijas, norisinājās apmācības par mediju pratības jautājumiem. Kopumā šajās apmācībās piedalījās vairāk nekā 100 Daugavpils visu skolu skolotāji. Teorētiskajās nodarbībās bija iespēja dzirdēt Turcijas puses lektoru stāstījumu gan par projekta būtību, gan izvērstu atsevišķu tēmu izklāstu. Savukārt Daugavpils Universitātes pasniedzējs D.Oļehnovičs lika aizdomāties par mediju, propagandas un manipulācijas jautājumiem. Daugavpils skolotāji un pasniedzēji V.Vanaģelis, J.Azareviča, S.Gabrāne novadīja praktiskas nodarbības, kas jāņem vērā gan pedagogam, gan skolēnam, darbojoties internetvidē. Konferences dalībniekus apsveica Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks J.Dukšinskis un Daugavpils Universitātes zinātņu prorektore I.Kokina. Kā pārsteigums bija Turcijas delegācijas pārstāves latgaliski dziedātā dziesma „Auga, auga rūžeņa...” Konferences dalībnieki saņēma arī kopīgi izstrādāto projekta materiālu 3 valodās (angļu, turku un latviešu), kuru var praktiski izmantot kā palīglīdzekli mācību stundās. Jāpiebilst, ka latviešu valodā pieejamā materiāla autori ir dažādu Daugavpils skolu skolotāji.
Turcijas delegācija apmeklēja arī Daugavpils Centra vidusskolu, uz kuru tieši šajās dienās bija atbraukuši Accenture Latvija programmētāji un roboti – Lenijs un Zipijs. Šis pasākums notika “Karjeras nedēļas 2015” ietvaros, taču atbilda arī projekta tematikai. Turcijas delegācija ar lielu interesi vēroja skolēnu darbošanos, sacensības 2.-6.klašu skolēnu komandām, iepazīstot programmētāja profesiju un jaunākos tehnoloģiskos izgudrojumus.
Turcijas delegācija tika iepazīstināta ar Daugavpils izglītības vides daudzveidību, piemēram, mūzikas izglītību pārstāvēja mūziķi no Daugavpils 13.vidusskolas, kas savu muzikālo sveicienu veltīja arī starptautiskās konferences dalībniekiem, tika apmeklēta arī Daugavpils medicīnas koledža.
Vizītes laikā tika nodrošināta arī daudzveidīga kultūras programma: Daugavpils cietokšņa kompleksa un M.Rotko mākslas centra apmeklēšana, viesošanās Lietuvā, muzikāls vakars ar folkloras grupu „Svātra”, Rīgas apmeklējums pirms lidojuma mājup.
Projektu koordinatori un Daugavpils pašvaldības pārstāvji izteica vēlmi sadarboties arī turpmāk gan ar atsevišķām izglītības iestādēm, gan pašvaldību. Arī Daugavpils skolotāji atzinīgi novērtēja starptautiskās apmācības, interesējās par starptautisku projektu organizēšanu un īstenošanu.
Turcijas pedagogu vizīte tika organizēta, sadarbojoties Daugavpils pilsētas domei un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei.
Daugavpils pilsētas domes Erasmus+ programmas īstenoto projektu „Efektīva plašsaziņas līdzekļu lietotprasme veselīgai paaudzei” līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv  sadaļā Erasmus+.

Foto: Turcijas delegācija, apmeklējot Daugavpils Saskaņas pamatskolu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@ip.daugavpils.lv




Atpakaļ