Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

15-10-2015

Būt ceļā, kas ved nākotnē


Atvērta visam labajam un smaidīga gan fotogrāfijā, gan dzīvē ir konkursa „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs 2015” uzvarētāja un Swedbank dāvanu kartes 150 eiro vērtībā ieguvēja Anita Laurena, kura strādā Daugavpils pilsētas 9.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē. Gara un dziļa izvēršas saruna par un ap: dzīvi, darbu, pienākumiem un panākumiem,  prasmi rast prieku un līdzsvaru.

Bet sākums – ne sarunai, bet Anitas dzīvei – rodams Preiļu novadā, kur pavadīta bērnība. Pamatizglītība iegūta Vārkavas pamatskolā, bet vidējā izglītība – Preiļu Valsts ģimnāzijā. Talantīgo pedagoģi šodien mēs neintervētu, ja viņa būtu gājusi otru iespējamo ceļu, jo – Anita sevi uzskata par dabas bērnu, kurai ļoti patīk daba un dzīvnieki, un, izvēloties nākotnes profesiju, jauniete svārstījās starp skolotāja un veterinārā ārsta profesijām. Tomēr dzīvnieki šajā izvēlē palika otrajā vietā, bet savu mīlestību bērniem Anita šodien sniedz, strādājot par latviešu valodas skolotāju, savukārt otrai aizrautībai laiks pienāk, ciemojoties pie mammas laukos. Un tā – Daugavpils Universitātē 2010.gadā Anita ieguva profesionālā bakalaura grādu pedagoģijā un viņas specialitāte ir “Pamatizglītības skolotājs un matemātikas (5.-6.klasei) un mājturības un tehnoloģiju skolotājs (5.-9.klasei)”, savukārt 2014.gadā iegūts profesionālā maģistra grāds un specializācija “Karjeras konsultants un jaunatnes lietu speciālists”.

Jau Vārkavas pamatskolā Anitas klases audzinātāja mudināja meiteni kļūt par skolotāju, jo saskatīja viņas patiku un spējas mācīt savus vienaudžus, kā arī brālēnus un māsīcu, spēlējot bērnības spēli „Skola”. Jaunā skolotāja uzskata, ka neviens nevar tieši ietekmēt apgūt kādu profesiju, tam ir jānāk no sirds un jābūt aicinājumam. Arī ģimenes locekļi novērtēja Anitas neatlaidību mācīties un izglītoties un šobrīd iespēju robežās sniedz atbalstu un lepojas ar viņas sasniegumiem jebkurā dzīves jomā. Milzīgi lielu “PALDIES” Anita vēlas pateikt savai ģimenei, jo īpaši mammai, kura ieaudzināja meitā vissvarīgākās īpašības, kas nepieciešamas, izejot lielajā dzīvē un kļūstot patstāvīgai.

Kopš 2011.gada rudens Anitas pedagoga gaitas saistās ar viņas pirmo, bet nu jau ne vienīgo darbavietu – Daugavpils pilsētas 9.speciālo pirmsskolas izglītības iestādi, kur viņa tika pieņemta bez iepriekšējas darba pieredzes, tāpēc šķitis, ka būs grūti, jo vairāk tāpēc, ka iesākumā darbs bija diennakts grupiņā, kuru apmeklēja jaukta vecuma bērni. Tomēr gadiem ejot, mācoties un pilnveidojoties, jaunā pedagoģe attīstīja savas prasmes un izglītojās, un nu jau var būt lepna par saviem sasniegumiem. Kopš 2015.gada septembra Anita strādā arī Daugavpils Universitātē, kur topošajiem pirmsskolas izglītības skolotājiem māca mājturības un tehnoloģijas un to mācību metodiku. Savā pirmsskolas izglītības iestādē kopš 2014.gada Anita ir arī vadītājas vietniece un joprojām dažāda vecuma – sākot no 2 gadiem un beidzot ar sagatavošanas grupu – bērniem māca latviešu valodu.

Anita ir pilnīgi pārliecināta, ka viņas audzēkņi ir paši labākie un mīļākie, zinātkāri un talantīgi, pozitīvi noskaņoti, viņi priecē skolotāju ar savu aktivitāti un prieku par iemācīto. Skolotāja smejas, ka dažkārt pašai ir jābūt kā bērnam, lai iejustos viņu lomā. Skolotājai ir jābūt emocionālai, lai varētu radīt bērniem tādu mācību vidi, kura ir pozitīva un labvēlīga jebkuram bērnam, lai viņiem netiktu „nozagta” bērnība, jo tieši šis laiks, Anitasprāt, ir visskaistākais un vispasakainākais katra dzīvē. Un vēl Anita droši zina, ka bērni ir jāmīl tādi, kādi viņi ir...

Organizējot rotaļnodarbības, skolotāja izmanto teatralizētus elementus, daudzveidīgas metodes un paņēmienus, lai motivētu bērnus apgūt valsts valodu. Kopā ar bērniem tiek iets rotaļās un dziedāts, kopā izbaudot prieka mirkļus. Anita savu pieredzi ir gatava nodot citiem – šobrīd tiek strādāts pie metodiskā materiāla „Krāsainie piedzīvojumi” izdošanas, kas paredzēts pirmsskolas vecuma bērniem latviešu valodas apguvei mazākumtautību programmas īstenošanā. Savas pieredzes popularizēšanai jaunā skolotāja izmanto interneta sniegtās iespējas: tīmeklī ir pieejams viņas blogs http://radosiedarbini.blogspot.com un dažādas idejas izvietotas arī eTwinning vietnē.

            Problēmas Anita mēģina ignorēt, tām pretī liekot pozitīvas domas, radošu darbošanos un neatlaidīgu darbu, kas mācību procesu pirmsskolā virza uz priekšu un uz sasniegumiem. Skolotājas darbā Anitai visinteresantākais šķiet bērnu smaidi un sasniegumi, iesaistīšanās dažādos iestādes un starptautiskajos pasākumos, kas bagātina bērnu pieredzi, rotaļas izmantošana dažādu zināšanu un prasmju apgūšanai. Aizkustināta Anita ir, runājot par gandarījumu, kas rodas viņai ienākot grupiņā, kad bērni pieskrien klāt, ar smaidu samīļo un priecājas. Gandarī tas, ka bērni iesaistās rotaļnodarbībās, ka vecāki izsaka prieku un pateicību, ka bērns arī mājās runā latviešu valodā atsevišķus vārdus vai teikumus. Skolotāja varā ir padarīt ikviena bērna ikdienu par skaistu piedzīvojumu, veidot Latvijas nākotni, dot zināšanas un audzināt bērnos vislabākās īpašības un izbaudīt bērnu sasniegumus, tiem izejot lielajā dzīvē.

Sevi Anita raksturo kā vienkāršu, nesavtīgu, saprotošu, izpalīdzīgu un uzticīgu cilvēku, bet par laimes izjūtu viņa saka tā: “Esmu laimīga katru rītu, kad pamostos. Esmu laimīga, kad varu doties uz darbu, kurš nes gandarījumu un panākumus. Esmu laimīga, kad dzirdu bērnu smieklus, jo tieši tie manā sejā liek uzziedēt smaidam, kad dažkārt ir grūti. Esmu laimīga, kad skrienu pa tikko nopļautu siena lauku, jo tajos brīžos es jūtos brīva kā putns. Esmu laimīga, kad redzu laimīgus cilvēkus sev līdzās. Man patīk iepriecināt citus. Kad redzu līdzās priecīgus un laimīgus cilvēkus, man liekas, ka visa pasaule „zied” un tad es jūtos laimīga. Iespēju robežās cenšos izpalīdzēt ikvienam, kas nāk pie manis ar padomu vai lūgumu”. Un pēc šiem vārdiem šķiet, ka būt un strādāt kopā ar Anitu ir smelties šajā laimes izjūtā...

Taujāta par interesēm ārpus darba, Anita vēlas pastāstīt par saviem trim draugiem. Un izrādās, ka pirmais draugs ir tamboradata, ar kuru tiek veidoti dažādi skaisti darbiņi no diegiem gan savam, gan citu priekam, kā arī metodiskie materiāli rotaļnodarbībām. Otrais draugs ir krāsainie zīmuļi, kad tiek zīmēti pasaku varoņi un sižetiski attēli, bet trešais – volejbola bumba, kura palīdz būt aktīvai pie dabas.

Aicināta pasapņot un ieskatīties nākotnē pēc 10 gadiem, Anita domā, ka jebkurai izglītības iestādei un pedagogam ir jāmainās līdzi laikam, jābūt mūsdienīgam. Skolotāji ir tie, kas veido izglītības iestādes „seju”, tāpēc, jo draudzīgāki būs skolotāji, jo laimīgi būs bērni kopā ar viņiem. Skolotāju uzdevums ir veidot un izglītot turpmākās paaudzes par krietniem un atbildīgiem cilvēkiem, kas savu dzīvi saista ar savu dzimteni Latviju.

Sarunā Anita ar lepnumu stāsta par iestādes vadītāju Ināru Andrijauskieni un velta viņai milzīgi lielu “Paldies”. Vadītāja jaunajai skolotājai palīdz virzīties dzīvē uz priekšu, atbalsta un mudina meklēt jaunas un mūsdienīgas iespējas pedagoga darbā, saskata stiprās puses un liek sevi pierādīt ne tikai iestādes un pilsētas mērogā, bet arī valsts un starptautiskajā līmenī. Anita augstu novērtē arī savas kolēģes, kuras ir ļoti pieredzējušas un talantīgas, no kurām var iedvesmoties jaunām idejām, kuras dod padomus un atbalsta.

Dalībai konkursā „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs 2015” Anitu pieteica iestādes vadītāja I.Andrijauskiene, par ko konkursante ir gan priecīga, gan lepna. Protams, jebkurš novērtējums sniedz prieku, pat tajās reizēs, kad cilvēks pienāk klāt un pasaka: „Paldies” vai vienkārši uzsmaida, bet pieteikums dalībai konkursā ļāva apzināties, ka Anitas darbs ir novērtēts kā patiesi nozīmīgs.

Lai gan saruna ir bijusi ilga, tomēr Anitai vēl ir ko teikt un skolai, skolotājiem, skolēniem un sev viņa novēl: “Mīliet sevi, sabiedrību un bērnus, kas jums līdzās! Mīliet savu darbu, jo tikai ar prieku un mīlestību tiks sasniegti visaugstākie panākumi, kaut arī dažkārt jāiziet ērkšķiem klāts ceļš.”

Un šķiet tik simboliska un viņas stāstu ilustrējoša Anitas izvēlētā fotogrāfija – smaidīt un būt saules pielietā ceļā, kas ved pretī jauniem un skaistiem mērķiem...

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434




Atpakaļ