Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-10-2015

Daugavpilī viesojas 20 skolotāji no Turcijas


Daugavpils pilsētas dome īsteno Erasmus+ projektu programmas divpusējās stratēģiskās partnerības projektu „Efektīva plašsaziņas līdzekļu lietotprasme veselīgai paaudzei” ("Effective Media Literacy for Healthy Generations", projekta nr.2014-1-TR01-KA201-013137), ko koordinē Turcijas pilsētas Samsunas pašvaldības Izglītības nodaļa.  2015.gada septembrī apmācībās Turcijā piedalījās Daugavpils  skolotāju grupa. Šobrīd Daugavpilī ieradusies delegācija no Turcijas.

Viesi apmeklē skolas, iepazīstas ar pilsētu, notiek arī praktiskās nodarbības pedagogiem.

13. oktobrī nodarbības Turcijas un Latvijas skolotājiem notika Daugavpils Universitātē. Klātesošos uzrunāja Daugavpils Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Dukšinskis. Viņš uzsvēra, ka internetam mūsdienās ir milzīga nozīme un tas sniedz ne tikai pozitīvas lietas bet tam ir arī būtiska negatīva ietekme. Tāpēc šī projekta tēma ir ļoti svarīga, lai pasargātu bērnus, rastu jaunas metodes un atbildes uz daudziem jautājumiem.

Ne tikai daugavpilieši bija sarūpējusi muzikālu sveicienu. Viesi no Turcijas nodziedāja latgaliešu tautasdziesmu latgaliešu valodā “Auga, auga rūžeņa”. Tas bija skaists un ļoti emocionāls sākums nodarbībām.

Vairāk par projektu: projekta gaitā izstrādāts materiāls-praktiskas nodarbības par medijiem, ko īstenot stundās abās valstīs. Tieši skolai ir jāuzņemas ir informēt un mācīt jauno paaudzi par mediju ietekmi, kritisku un analītisku pieeju visai informācijai, kas ik dienas  plūst no dažādiem informācijas nesējiem.

Tēmu loks: drošība internetā,  video reklāmas ietekme un veidošana,  uz ko balstās reklāmas psiholoģija.  Praktiskās nodarbības par interpretāciju, vārdu un skaņas individuālo uztveri, foto materiālu atlase, skaņa, krāsa medijos .

Mediju mācība kā priekšmets Turcijā ir vairākus gadus, arī Latvijā, Kultūras ministrija izstrādājusi  „Latvijas Mediju politikas pamatnostādnes 2016.-2020.gadam”, kurās mediju mācību jeb pratību varētu pakāpeniski apgūt 1.-9.klases skolēni. Mediju pratību skolēni varētu apgūt integrējot dažādos mācību priekšmetos. Jāpiebilst, ka atbilstošus metodiskos materiālus skolotājiem vēl tikai plāno izstrādāt, tādēļ Daugavpils domes projekts ir ļoti aktuāls  un noderīgs.

Projektu koordinatori un pašvaldības pārstāvji izteica vēlmi sadarboties arī turpmāk, gan ar atsevišķām izglītības iestādēm, gan pašvaldību. 

Daugavpils pilsētas domes  Erasmus+ programmas īstenoto projektu „Efektīva plašsaziņas līdzekļu lietotprasme veselīgai paaudzei” līdzfinansē Eiropas Savienība.

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv  sadaļā Erasmus+.




Atpakaļ