Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-09-2015

Zinātnieku nakts UNESCO Asociēto skolu projektā


Šogad apritējuši 10 gadi kopš visā Eiropā tiek rīkota Zinātnieku nakts. To atzīmējām 25.septembrī, kad ikviens interesents varēja iepazīt aizraujošo zinātnes pasauli, apmeklējot augstskolas, zinātnes centrus, iesaistoties interesantās ar zinātni saistītās nodarbībās. UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo botānisko dārzu un citām institūcijām piedāvāja īpašu Zinātnieku nakts programmu UNESCO Asociēto skolu projekta dalībskolām. Daudzveidīgās aktivitātēs Rīgā šogad piedalījās Daugavpils Vienības pamatskolas 5.a klases skolēni kopā ar skolotājām L.Razminoviču un M.Baklāni.

            Pirmā radošā darbnīca “Gaismas un ēnas spēle” notika RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē. Mūsu skolēni darbojās grupās kopā ar vienaudžiem no Grobiņas, veidoja savus stāstus par vides aizsardzības problēmām un prezentēja tos ēnu teātra veidā. Nākamā darbnīca “Dzīvīgās gaismiņas” notika LNB Bērnu literatūras centrā. Šajā nodarbībā skolēni guva priekšstatu par gaismu kā fizikālu parādību, darbojās arī praktiski, veidojot zīmējumus uz T-krekliem ar īpašu krāsvielu, kas atstarojas tikai ultravioletos staros. Neaizmirstama bija ekskursija pa visu Nacionālo bibliotēku, iepazīstot tās arhitektūru, apmeklējot daudzās zāles un grāmatu krātuves. 5.a klases skolēni priecājās, ieraugot Dainu skapi, par kuru tik daudz mācījušies. Ziedoņa zālē meitenes nodziedāja latgaliešu tautasdziesmu. Visus sajūsmināja gan bibliotēkas telpas, gan brīnišķīgais skats uz mūsu galvaspilsētu no bibliotēkas augšējā stāva. Atvadījāmies no Rīgas un tālāk devāmies uz Latvijas Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī, kur piedalījāmies krāšņajā vakara programmā. Skolēniem bija iespēja aplūkot jauno oranžēriju un vērot šovu ”Krāsainā ķīmija”.

            Zinātnieku nakts pasākumos Daugavpils Vienības pamatskolas skolēni guva daudz jaunu, spilgtu iespaidu un paplašināja savu pieredzi dabaszinātņu jomā. Paldies UNESCO LNK par plašo Zinātnieku nakts aktivitāšu klāstu un skaistajām dāvanām skolēniem!

 

Informāciju sagatavoja:

UNESCO ASP koordinatore

Daugavpils Vienības pamatskolā

Maija Baklāne




Atpakaļ