Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

25-09-2015

EIROPAS VALODU DIENA 2015 DAUGAVPILĪ „KOPĀ VALODU DAUDZVEIDĪBĀ”


Katru gadu 26.septembrī Eiropas Padomes dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu. Šīs dienas uzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību valodu daudzveidībai, novērtēt savas dzimtās valodas nozīmi un apzināties valodu mācīšanās nepieciešamību. Arī šogad dažādās Latvijas pilsētās notika daudzveidīgi pasākumi, kas veltīti valodām. Tieši sabiedrības, īpaši skolu, aktivitātes ļauj Eiropas Valodu dienai kļūt par skaistiem svētkiem, kuros katra valoda tiek godināta. Eiropas valodu diena atgādina, cik liela nozīme valodām ir saziņā, kultūrvēsturisko procesu norisē un starpkultūru dialoga veidošanā.

Arī Daugavpils skolēni jau desmito gadu aktīvi iesaistās dažādos valsts un pilsētas mēroga pasākumos un konkursos, kas veltīti Valodu dienai. Šogad Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķes Ilona Bohāne, Ilona Ustinova un Marija Žilinska piedāvāja gan skolēniem, gan skolotājiem piedalīties dažādos konkursos un teatralizētajā valodu uzvedumā „Valodu karuselis”. Radošo darbu konkursa dalībnieki pārstāvēja 12 pilsētas skolas. “Pārdomu darbu/salīdzināmās analīzes konkursā 9.-10.klašu skolēniem” vislabāk bija veicies V.Soboļevai (Daugavpils 9.vidusskola) M.Jonānei (Daugavpils Vienības pamatskola), A.Nikolajevam (Daugavpils 15.vidusskola) un J.Kaļiņinai (Daugavpils 16.vidusskola). Šajā konkursā skolēni bija salīdzinājuši latviešu, krievu, angļu, armēņu, vācu, franču u.c. tautu pasakas un literārās pasakas. Turpretī „Literāro darbu sastatāmās analīzes konkursā 11.-12.klašu skolēniem” analīzei bija izmantotas K.Skalbes, A.Sakses, Š.Pero un citu autoru literāro pasaku tulkojumi. Šis konkurss veiksmīgs bija S.Narisai (Daugavpils 13.vidusskola), A.Krupeņko (Daugavpils Valsts ģimnāzija), J.Grigorjevai (Daugavpils 9.vidusskola) un E.Daugulei un V.Klopovai (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs). Arī pedagogi jau otro gadu labprāt iesaistās metodisko izstrādņu konkursā “Labas prakses piemēri”. Šogad šis konkurss bija veltīts pasaku (tautas un literāro) veiksmīgai un radošai pasniegšanai. Žūrijas komisijai, ko pārstāvēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķi un Daugavpils Universitātes pasniedzēji, vislabākās šķita L.Čirkstes (Daugavpils 12.vidusskolas franču valodas skolotāja), I.Romanovskas (Daugavpils 15.vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja) un I.Lukaševičas (Daugavpils Vienības pamatskolas sākumskolas skolotāja) metodiskās izstrādnes. Visi skolēnu darbi tika apkopoti grāmatiņā, bet skolotāju metodiskās izstrādnes – CD formātā, ko saņēma katra dalībskola.

Konkursu noslēguma pasākums, radošo darbu krājuma prezentācija un teatralizētais valodu uzvedums „Valodu karuselis” notika 24.septembrī Daugavpils Centra vidusskolā. Teatralizētajam uzvedumam bija sagatavoti gan dzejoļi un dziesmas, gan ludziņas un lugu fragmenti. Īpaši interesanta bija Daugavpils 11.pamatskolas 2.klašu skolēnu rādītā ludziņa “Runča Punča pirmā skolas diena” un Daugavpils 10.vidusskolas “Teatrālā virpuļa” Aspazijas dzejas iestudējums. Gan dziesmas, gan dzejas baudījām arī angļu valodā (J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija, Daugavpils 17.vidusskola un Daugavpils Vienības pamatskola), turpretī Daugavpils 16.vidusskolas skolēni veiksmīgi priekšnesumā iesaistīja latviešu un krievu valodu. Pasākumā skanēja dziesmas arī franču (Daugavpils 12.vidusskola un 9.vidusskola) un itāļu (Daugavpils Saskaņas pamatskola) valodā. Īstu pārsteigumu pasākuma dalībniekiem sagādāja J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas skolēni, nodziedot dziesmu dažādu sitamo instrumentu pavadījumā. “Valodu karuselis” kārtējo reizi apliecināja, ka Daugavpils skolēniem padodas visdažādākās valodas…

Pasākuma organizatores vēlas pateikt lielu paldies ikvienam, kas piedalījās šajā pasākumā, kā arī tiem skolotājiem, kuri gan sagatavoja skolēnus “Valodu karuselim”, gan sniedza atbalstu un padomu konkursu dalībniekiem!

Lai valodu karuselis turpina griezties arī ikdienā, ļaujot mums saklausīt un saprast vienam otru!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102




Atpakaļ