Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

21-09-2015

Preses konference Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē


21.septembrī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē (DPIP) notika preses konference par aktualitātēm 2015./2016.mācību gadā.

Preses konferences sākumā DPIP Izglītības satura nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka pievērsās statistikai: 2015./2016.m.g. pilsētas skolās mācīsies 9173 skolēni (2014./2015.m.g. bija 8941). Salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu par 50 palielinājies arī pirmklasnieku skaits, bet 10.klašu skolēnu skaits saglabājas iepriekšējo gadu līmenī. Visas skolas ir nokomplektējušas darbībai nepieciešamās klases. Jau oktobra vidū skolās sāksies adaptācijas (iepazīšanās) nodarbības, lai nākamo skolēnu vecāki un bērni varētu izvēlēties sev piemērotāko mācību iestādi. Runājot par plāniem mācību gadam, I.Sprindžuka pastāstīja, ka 45 pedagogi pretendēs uz profesionālās kvalitātes pakāpi, iestādēs notiks direktoru pieredzes apmaiņa. Līdz 15.septembrim ir pabeigta DPIP un metodisko apvienību darba plānu izstrāde, savukārt skolas savus plānus iesniegs līdz oktobra vidum.

Eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode pauda gandarījumu par iestāžu aktivitāti projektu jomā. Ir apstiprināti 6 jauni Erasmus+ projekti, tas nozīmē, ka mūsu skolotāji dosies pēc pieredzes uz citām valstīm, bet apgūt jaunas metodes pie mums ieradīsies ārzemju kolēģi. DPIP īstenos projektu par CLIL jautājumiem, kā arī novembrī uzņems LPS pārstāvjus no 44 pašvaldībām. Turpināsies darbs romu jautājumos – Zviedrijas atbalstītā projektā tiks iesaistīti jaunie romu vecāki.

DPIP Izglītības atbalsta nodaļas pedagoģe-karjeras konsultante Santa Čeirāne informēja par “Karjeras nedēļas 2015” aktualitātēm. Šogad Karjeras nedēļas pasākumi notiks jau ceturto gadu, un tajos iesaistījušās 19 pilsētas. No 12.oktobra līdz 16.oktobrim plānoto karjeras pasākumu tematika ir “Durvis” un to mērķis ir atvērt jauniešiem durvis uz plašo profesiju pasauli. Sadarbībā ar pilsētas iestādēm un uzņēmumiem notiks ap 50 pasākumu, par kuriem informācija būs pieejama VIAA un arī DPIP mājas lapā.

DPIP Bērnu tiesību aizsardzības speciāliste Maija Lazdāne aktualizēja bērnu drošības jautājumus gan izglītības iestādēs, gan ārpus tām, gan mājās. Īpaši par šiem jautājumiem jādomā vecākiem, mācot un atgādinot bērniem par situācijām, kurās var tikt apdraudēta drošība, veselība un pat dzīvība. Bērniem jāzina iestāžu iekšējās kārtības noteikumi, kuru ievērošana pasargā no negadījumiem. M.Lazdāne uzsvēra, ka līdz 7 gadu vecumam bērni nedrīkst būt bez vecāku cilvēku (vismaz 13 gadi) uzraudzības.

DPIP veselības veicināšanas koordinētājs Ruslans Bespjatijs pievērsās ēdināšanas jautājumiem, atgādinot, ka ar Daugavpils pilsētas domes finansējumu tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana 1.-9.klašu skolēniem un tiem pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, kuri apmeklē iestādi pēdējo gadu pirms skolas. 2015./2016.m.g. turpinās darboties programmas “Skolas piens” un “Skolas auglis”. Visas skolas iesaistīsies projektā “Man ir tīri zobi”, kā arī sadarbosies ar zobārstniecības poliklīniku. Plānots iesaistīties arī “Putras dienas” pasākumos, Pasaules sirds veselības dienā, roku mazgāšanas dienā, pretsmēķēšanas konkursā. Tiks īstenots ikgadējais pētījums “Skolas soma”.

DPIP izglītības metodiķe pieaugušo izglītības jautājumos informēja, ka 2015.gada rudenī Daugavpils pilsētas domes finansētajiem latviešu valodas bezmaksas kursiem 160 cilvēkiem nokomplektētas 8 grupas, no tām 2 – iedzīvotājiem ar augstākā līmeņa valodas zināšanām. Kopš 2012.gada pašvaldības finansētos kursus pabeiguši 1234 pilsētnieki.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434




Atpakaļ