Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-08-2015

Daugavpils universitātes pētnieki: ūdenstilpnēs ielaižamo zivju mazuļu izdzīvošanu sekmē stresa mazināšana un plēsēju iepazīšana


Veicot pētījumus Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Jaunas zinātniskās grupas izveide akvakultūras tehnoloģiju modernizēšanai" ietvaros, Daugavpils Universitātes (DU) zinātnieki secinājuši, ka no zivju audzētavām ūdenstilpnēs ielaižamo zivju mazuļu izdzīvošanu var sekmēt stresa mazināšana un iepazīstināšana ar plēsējiem.

 

"Pavairojot dažādu zivju sugu populācijas ūdenskrātuvēs, visbiežāk tiek izmantota tā sauktā "hard" metode, kad zivju mazuļi mucās tiek atvesti līdz ūdens krātuvēm un tajās izlaisti. Rezultātā daudzas zivis iet bojā," stāsta pētnieks Mihails Pupiņš.

 

Kā daudz efektīvāku, pētnieks min tā saukto "soft" zivju pavairošanas metodi, kad pirms ielaišanas ūdenskrātuvē, zivju mazuļi tiek turēti sieta būrī. Šādi zivju mazuļiem tiek dota iespēja labāk adaptēties jaunajā vidē - pierast pie jaunā ūdens sastāva, garšas, smaržas un temperatūras. Tas zivju mazuļiem mazina stresu un palielina izdzīvošanas izredzes.

 

Zivju mazuļu izdzīvošanas izredzes palielina arī to treniņš jeb iepazīstināšana ar plēsējiem - īstiem vai viņu imitācijām. "Veicot laboratorijā pētījumu ar kormorāna (jūras kraukļa) izbāzeni, mums vienubrīd pat sāka šķist, ka ir sabojājusies novērošanas tehnika. Zivis, kas vannā iepriekš bija ātri peldējušas, ieraugot kormorānu, pēkšņi sastinga, tādējādi mazinot iespēju tikt ieraudzītām," dalās iespaidos Pupiņš. Pētnieks pieļauj, ka perspektīvā zivju pavairošana ar "soft" metodi kļūs aizvien populārāka.

 

ESF projekta specifiskais jeb zinātniskais mērķis ir, izstrādājot jaunas tehnoloģijas akvakultūrā, palielināt no zivju audzētavām izlaižamo zivju izdzīvošanas spējas dabiskajās ūdenstilpēs un nodrošināt saimnieciski nozīmīgo zivju populāciju ilgtspējīgu ģenētisko struktūru un vitalitāti. Projekta vispārīgais mērķis ir veicināt papildus cilvēkresursu piesaisti zinātnei DU, veidojot starpdisciplināru zinātnieku grupu akvakultūras tehnoloģiju pētījumiem, piesaistot jaunos zinātniekus un ārvalstu zinātniekus.

 

Projektu īsteno DU, tās sadarbības partneris - Latvijas Hidroekoloģijas institūts. Zinātnes virzieni, kuros paredzēta projekta īstenošana, ir vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana – jauni produkti un tehnoloģijas.

 

Projekta kopējais budžets – 420008,99 eiro, tai skaitā ESF finansējums – 378553,62 eiro jeb 90,13% no projekta attiecināmajām izmaksām. Projekts noslēgsies 2015.gada 31.augustā.

 

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA
e-pasts: harijs@13stavs.lv
Papildus informācija:

Alise Griķe, projekta vadītāja

e-pasts: alise.grike@du.lv, tālr. Nr. +371 654 23265




Atpakaļ