Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

24-08-2015

Daugavpils seniori atgriežas skolas solā un apgūst datorprasmes “Mācību dalībnieki noteikti ir centīgāki par jauno paaudzi”


Daugavpils seniori sākuši apgūt datorprasmes Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! kursos. Vairāk nekā 100 dalībnieku jaunās zināšanas apgūst kursos, ko vada Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja skolotājas Jeļena Azareviča un Jeļena Bojarune.

Pasniedzēja Jeļena Azareviča Pieslēdzies, Latvija! iniciatīvā piedalās jau vairākus gadus un stāsta: “Apbrīnojami, ka seniori ir gatavi mācīties arī šajā vecumā. Audzēkņi ir ļoti motivēti un centīgi apgūst jaunās tehnoloģijas. Mācību dalībnieki noteikti ir apzinīgāki par jauno paaudzi un nodarbības izmanto simtprocentīgi. Tie, kuriem arī mājās ir dators, cenšas arī nostiprināt zināšanas patstāvīgi. Turklāt Pieslēdzies, Latvija! kursos viņi ne tikai apgūst jaunas zināšanas, bet arī iepazīstas un iegūst jaunus draugus.”

Jau vairāk nekā 2300 dalībnieku no 50 gadiem ir pieteikušies bezmaksas datorkursiem. Visvairāk pieteikumu mācībām ir saņemti no Rīgas un Pierīgas reģiona – 1450, savukārt reģionu pilsētās datorprasmes vēlas apgūt vairāk nekā 600 cilvēku.

„Teju katrs ceturtais kursu interesents ir pirmspensijas vecumā, kam apgūtās zināšanas ne vien palīdzēs sadzīvē un socializācijā, bet arī cels viņu konkurētspēju darba tirgū. Ar gandarījumu redzam, ka jaunas prasmes apgūst arī 70 un 80 gadus veci seniori. Viņi apliecina, ka pilnveidoties un apgūt jaunās tehnoloģijas ir iespējams jebkurā vecumā,” skaidro Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Kopš 2008./2009.mācību gada, kad Lattelecom sāka Pieslēdzies, Latvija! iniciatīvu, ar pašvaldību un skolu atbalstu apmācīti jau vairāk nekā 28 tūkstoši senioru. Tādēļ šogad mācības norisinās Rīgā un citās pilsētās, kur līdz šim bijusi aktīvākā senioru interese - Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. Pieslēdzies, Latvija! septītajā mācību gadā iniciatīvas realizācijā Lattelecom iesaistīja Rīgas Aktīvo senioru aliansi (RASA). Biedrības biedri reģistrē iniciatīvas dalībniekus, koordinē mācību grupas un nodrošina mācības Rīgā.

Seniori pēc piecdesmit gadu vecuma var izvēlēties apgūt vienu vai vairākus no trim piedāvātajiem apmācību līmeņiem, atbilstoši iepriekšējai pieredzei un prasmēm. Pirmais līmenis paredzēts tiem, kuri ar datoru saskaras pirmo reizi, savukārt trešajā līmenī iekļauta padziļināta apmācība par programmu lietošanu, e-pakalpojumiem un datu apstrādi. 2015. gadā ir papildināta arī mācību programma ar jaunām tēmām un praktiskiem vingrinājumiem.

Projekta iniciētāji iecerējuši līdz valsts simtajai gadadienai apmācīt vismaz 30 tūkstoši cilvēku visā Latvijā, lai palīdzētu tiem pārvarēt digitālo plaisu un pilnvērtīgi integrēties mūsdienu informācijas sabiedrībā. Sociālā iniciatīva ir kļuvusi par nacionāla mēroga projektu, ko atbalsta Labklājības, Izglītības un zinātnes ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūra, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība.

Papildu informācija:

Līga Bite
Lattelecom Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja

Tālruņi: 670 55 740, 29109944
e-pasts: liga.bite@lattelecom.lv

www.piesledzieslatvija.lv
www.lattelecom.lv
www.Twitter.com/Lattelecom; www.Facebook.com/Lattelecom; www.Draugiem.lv/Lattelecom; www.flickr.com/photos/lattelecom/




Atpakaļ