Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-08-2015

Kur laime mīt...


Biedrība „Daugavpils lietišķo sieviešu klubs OLIVIA” sadarbībā ar Daugavpils novada domi realizēja projektu „Kur laime mīt...”.  No š.g. 3.augusta līdz 9.augustam tika organizēta bērnu nometne, kas bija pozitīvu emociju un garīgu vērtību bagātīga dāvana gan Latvijas, gan arī uz ārvalstīm no dzimtenes izbraukušu ģimeņu bērniem. Biedrība OLIVIA un Saskaņas pamatskolas pedagoģes veiksmīgi realizē projektus jau trešo gadu ārpusskolas pasākumu programmā, vasaras nometnes Latvijas un diasporas bērniem.

Projekta mērķis bija emigrējušo ģimeņu bērnu tikšanās klātienē ar vienaudžiem Latvijā, dalībnieku iesaistīšana latviešu valodas, kultūras, tradīciju iepazīšanā, kā arī nacionālās identitātes stiprināšanā un piederības apziņas veicināšanā latviskajai kultūrtelpai. Biedrības OLIVIA un Daugavpils novada domes kopīgās sadarbības rezultātā projektam pieteicās mērķa grupa  atbilstoši projekta nosacījumiem. Projektā piedalījās 16 diasporas un 16 Latvijā dzīvojoši bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 17 gadiem. Diasporas bērni bija no septiņām valstīm – Īrijas, Anglijas, Vācijas, Itālijas, Skotijas, Krievijas un Norvēģijas. Projektā no Latvijas piedalījās 1 bērns no Rīgas, 1 no Salaspils un 14 bērni no Latgales novada. Nometnes dalībnieki bija no 18 izglītības iestādēm.

Dalībnieki darbojās radošajās darbnīcās, nodarbībās apguva latviešu valodu, iepazina Latvijas dabas bagātības un latviešu tradīcijas. Nometnes laikā notika ekskursijas, tika apmeklētas Latvijas ievērojamākās vietas. Bērni atklāja sev dzimtenes bagātības un novērtēja cilvēku ieguldīto darbu vides un kultūras saglabāšanā. Ceļojuma laikā dalībnieki apmeklēja  vairākas pilsētas un pagastus, uzzināja un pārliecinājās, ka viņu dzimtene ir unikāla vieta pasaulē un ka arī Latvijā dzīvo strādīgi un laimīgi cilvēki.  Dalībnieki arī iepazina Aspazijas bērnības aprakstus, kuros īpaši tiek godātas cilvēka gara vērtības un dzimtenes mīlestība. Ar projekta palīdzību bērniem tika dota iespēja integrēties. Bērni no Latvijas skolām ar atbildību korekti mācīja latviešu valodu diasporas bērniem, veicinot patriotismu un lepnumu par piederību Latvijai.

Projekta laikā katrs nometnes dalībnieks par piedzīvoto, iepazīto un redzēto, kā arī par savām izjūtām, sadarbojoties ar bērniem no dažādām valstīm, veica ierakstus savā dienasgrāmatā „Laime Latvijā”. Bērni iepazinās ar interesantiem cilvēkiem, ieguva jaunus draugus. Īpašs gandarījums projekta realizētājām bija par to, ka pēc vairāku gadu prombūtnes no Latvijas emigrējušo ģimeņu bērni satikās un kopā pavadīja laiku ne tikai ar draugiem un bijušajiem skolasbiedriem, bet arī ar radiem Latvijā. Nometnes laikā valdīja labvēlīga vide gan starp Latvijā dzīvojošajiem. gan no mītnes zemēm atbraukušajiem bērniem, kuri labprāt stāstīja par sevi, par savu dzīvesvietu, dalījās ar atmiņām par savu skolu un draugiem, ar aizrautību piedalījās organizētajās aktivitātēs un izteica cerību kādreiz atgriezties dzimtajās mājās.

            Nometnes organizētāji veica milzīgu darbu, lai bērniem nometnē pavadītais laiks būtu interesants un pozitīvu emociju bagāts. Pateicības vārdi jāteic idejām bagātajai projekta darba komandai, radošajām pedagoģēm no Saskaņas pamatskolas Andželai Zubkovskai, Sandrai Dimantei un Zelmai Šukstei!  

 

Daugavpils lietišķo sieviešu kluba "OLIVIA" vārdā

Irīna Gorkina

 

Projekts „Kur laime mīt...” (SIF  Nr. 2015.LV/SP/23) ir sagatavots ar SIF finansiālu atbalstu. Par publikācijas saturu atbild Daugavpils lietišķo sieviešu klubs "OLIVIA".




Atpakaļ