Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

11-08-2015

SAULES SKOLAS ABSOLVENTU DARBI PIETEIKTI GADA BALVAI DIZAINĀ 2015


Tuvojas Latvijas Dizaina prestižākais pasākums – Latvijas Dizaineru savienības (LDS) rīkotais  konkurss  GADA BALVA DIZAINĀ 2015, kas no 2. līdz 4. oktobrim norisināsies  Rīgas starptautiskajā dizaina izstādē DIZAINA SALA 2015, (Design isle 2015), BT1 izstāžu zālē Ķīpsalā.

Konkursa ietvaros norisināsies tematiskais konkurss LAI RIPO!  un dizaina skolu un augstskolu konkurss SKOLU GADA BALVA DIZAINĀ 2015. Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola  SAULES SKOLA  katru gadu piedalās izstādē, veidojot skolas ekspozīciju. Šogas iecerēts mēroties spēkiem ar pārējām dizaina un mākslas skolām, piedaloties GADA BALVAS konkursā.

Kā katru gadu, Rūpnieciskais dizains, Modes aksesuāru/tekstila dizains, Grafiskais dizains, Foto dizains, Interjera dizains un Vides dizains ir sešas konkursa pamatkategorijas, kurās dizaineri var pieteikt darbus, lai apliecinātu to konkurētspēju un gatavību  ražošanai, pārdošanai un lietošanai.

Dizains mūsdienās ir inovatīvas domāšanas veids un jaunas attieksmes veidotājs pret vides, lietu un kultūrvides norišu vērtībām. Tas ir neatņemams, izaugsmi veicinošs un pievienoto vērtību radošs process, kur piedalās mākslinieki, projektētāji, ražotāji, bet galvenais vērtētājs ir dizaina produkta lietotājs.

Konkursā SKOLU GADA BALVA DIZAINĀ 2015 pieteikti  divi 2015. gada SAULES SKOLAS  absolventu darbi – Anastasijas Fedotovas suvenīru komplekts LATGALES ZOO un Iļjas Trušela gaismas objekts VOLĀNS.

Iļja Trušelis stāsta par sava darba ieceri

Mana kvalifikācijas  darba mērķis bija radīt mūsdienīgu, interesantu gaismas objektu, kas iekļauj sevī sporta atribūtiku, ir funkcionāli pielietojams un estētiski pievilcīgs, kā arī realizēt ieceri materiālā.

Darbs sākās ar skicēšanu un formas izpratni. Vēlāk radās ideja, ka volāniņu var palielināt vairākas reizes un transformēt. Paralēli tam, tika izstrādāti varianti 3 dimensiju programmā, precizējot proporcijas un izmēru attiecības.

Dizaina paraugā ir izveidota stāvlampa un grīdas lampa. Grīdas lampa tika uzstādīta uz koka pamatnes, tā imitē volānu piezemēšanās brīdi, bet stāvlampa - uz vieglas metāla konstrukcijas, kas rada asociācijas ar  lidojumu. Lampas abažūra konstrukcija veido interesantu gaismas un ēnas spēli.

Objekts ir 1 m 85 cm garš, 83 cm plats. Abažūrs - “volāns”  tika izgatavots no 36 koka stienīšiem, kuru garums ir 40 cm un diametrs ir 6 mm, tos savieno divi koka saplākšņa gredzeni, kuru diametrs ir 28 un 21 cm. Statīva karkass izgatavots no metāla caurulēm, stiprinājumi – virpoti.

Anastasija Fedotova stāsta par  savu kvalifikācijas darbu:

Mana darba mērķis bija - izstrādāt prezentācijas materiālus Latgales zoodārzam un izveidot suvenīru paraugus, tādejādi  veicinot zoodārza atpazīstamību.

Suvenīru galvenā priekšrocība ir tā spēja ilgtermiņā nest vietas vai objekta identitāti, papildinot cilvēka emocionālo stāstījumu ar vizuālu, aptaustāmu vai citādi praktisku informāciju.

 

Veidojot Latgales zoodārza suvenīru vizuālo tēlu, tika pētīti zoodārza iemītnieki - galvenokārt rāpuļi, sīkie zīdītāji un putni, veidotas to formu grafiskās stilizācijas. Dzīvnieki tika stilizēti, izmantojot ģeometrisku formu attiecības. Grafiskajā risinājumā pielietoti riņķi, pusapļi un apļa ceturtdaļas, apļa kombinācijas.

 Suvenīru komplektam tika izvēlēta dabas krāsu gamma, galvenokārt izmantojot zaļās un oranžās krāsu nianses. Suvenīru paraugiem  tika izmantoti gaiši  priekšmeti, kas apdrukāti izvēlētajā krāsu gammā. Suvenīru komplekts sastāv no daudziem apdrukātiem priekšmetiem – tie ir kalendāri, nozīmītes, blociņi un zīmuļu komplekti.  Interesants piedāvājums ir austiņu spole , kas apdrukāta sietspiedes tehnikā.  

 

Abu autoru darbi tiks eksponēti izstādē  DIZAINA SALA 2015, Saules skolas ekspozīcijā. 




Atpakaļ