Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-09-2011

Daugavpilī atkal griežas „Valodu karuselis”


Katru gadu 26. septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu, kad īpaša uzmanība tiek pievērsta Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. Latviešu valodas aģentūra jau septīto gadu Latvijā piedāvā Eiropas Valodu dienas pasākumus, kuri šogad notiek no 19.septembra līdz 30.septembrim. No 19. līdz 22. septembrim notika bilingvālie dzejas lasījumi Latgalē, Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē. Interesentiem tiek piedāvāti arī norvēģu un franču valodas klubiņi, valodu darbnīcas, spēle „Pielaiko valodas”, diskusija „Citvalodu aizguvumi latviešu valodā”, nacionālo filmu diena, lībiešu kultūras vakars. Sākumskolas bērniem paredzēts pasākums „Pasaule t@vā bibliotēkā". 26. septembrī notika konference "Latviešu valoda pasaulē" – par latviešu valodas apguves iespējām pasaulē, problēmām un vēlamajiem risinājumiem. Tāpat kā trīs iepriekšējos gadus, arī šogad no 26. septembra līdz 18.novembrim notiek radošo darbu konkurss skolu jaunatnei "Starp tevi un mani ir valoda".

Arī Daugavpils ir iesaistījusies Eiropas Valodu dienas pasākumos. Daugavpils Velsas prinča Valodu centrs jau kopš 2007.gada aicina pilsētas skolotājus un skolēnus pievērst uzmanību valodu bagātībai, piedāvājot dažādus radošos konkursus. Šogad tā tēma ir „Valoda – mans draugs un padomdevējs”, un 1. – 12.kl. skolēni veidoja krustvārdu mīklas dažādās valodās. Vērtēšanai tika iesniegti 90 darbi: 44 latviešu valodā, 27 krievu valodā, 10 angļu valodā, 3 poļu valodā, 3 vācu valodā, 2 dažādās valodās un 1 lietuviešu valodā. Aktīvi konkursā piedalījās Valsts ģimnāzijas, Krievu vidusskolas – liceja, 3.vidusskolas, Centra ģimnāzijas, J.Raiņa 6.vidusskolas, 10., 12., 17.vidusskolas, J.Pilsudska valsts poļu ģimnāzijas, 11.pamatskolas, Vienības pamatskolas un  Saskaņas pamatskolas skolēni. Dažus darbus iesūtīja arī 9., 16., 15.vidusskola, pa vienam – 13.vidusskola un Mūzikas vidusskola. Iepriecināja, ka šogad darbi tika saņemti arī no  pirmklasniekiem – tos iesniedza Krievu vidusskolas – liceja, 10.vidusskolas un 11.pamatskolas skolēni. Darbu vērtētājus patīkami pārsteidza autoru radošā pieeja mīklu veida izvēlei un to vizuālajam noformējumam: izvēlētais fons, piemeklētie saturiski atbilstošie attēli un pašrocīgie zīmējumi.

26.septembrī J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā notika jau par tradīciju kļuvušais teatralizētais valodu uzvedums „Valodu karuselis” un krustvārdu mīklu konkursa laureātu apbalvošana.

Pasākumu atklāja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Metodiskā centra vadītāja Regīna Bogdanova, uzsverot klātesošajiem, ka valoda ir katra cilvēka bagātība, un novēlot, lai šīsdienas pasākums visiem sagādā prieku un paliek atmiņā līdz nākamajam gadam.

Pasākuma ievadā visus klātesošos sveica skolas direktore Larisa Koževņikova, atklājot vārda „karuselis” būtību – no daudzām daļām sastāvošs veselums, turklāt šis vārds visās valodās skan līdzīgi.

Un tad sāka griezties „Valodu karuselis”, kuram savus priekšnesumus šogad pieteica 10 skolas. Pirmie uzstājās pasākuma saimnieki – J.Raiņa 6.vidusskolas pirmklasnieku grupa, kas rādīja pēc Raiņa dzejas cikla „Lellīte Lolīte” veidoto iestudējumu latviešu valodā „Lellīte skolā”.

17.vidusskolas 9.klases skolniece Veronika Romaļska lasīja Roalda Dobrovenska darba „Rainis un viņa brāļi” fragmentu. Latviešu tautas dziesmu bija sagatavojušas 16.vidusskolas 5.klases skolnieces. Angļu valodai pievērsās Centra ģimnāzijas 7.- 9.kl. skolēni, izspēlējot trīs sivēntiņu piedzīvojumus iestudējumā „The Three Little Pigs”. 13.vidusskolas 7.klases skolnieces Līnas Kuzņecovas dzidrā un skanīgā balss dziesmā „Тонкая рябина” apbūra visus klausītājus un meitene saņēma skaļus aplausus.

Ar neatslābstošu interesi tika vērota 11.pamatskolas 3.klases skolēnu sagatavotā ludziņa  „Dārzeņu jampadracis”. Raits solis un precīza ritma izjūta – tā varēja raksturot Krievu vidusskolas – liceja skolēnu izpildīto krievu tautas deju „Веселуха”. Angļu valodā skanēja Vienības pamatskolas 8.kl. skolnieces Dārtas Stašānes dziedātā dziesma „Who says?” un 3.vidusskolas 11.klases ansambļa „Akvareles”  izpildītā dziesma. Ar Raiņa dzejoļa „Apspriede par rudeni” iestudējumu skatītājus priecēja  10.vidusskolas 3.-5.kl. skolēni. Visi jaunie mākslinieki pēc uzstāšanās saņēma diplomu un pārsteiguma balvas.

Pasākuma noslēgumā ar diplomiem tika apbalvoti krustvārdu mīklu autori un skolotājas - konsultantes, bet CD ar krustvārdu mīklām saņēma visas dalībskolas.

Pasākuma iniciatores – Velsas prinča Valodu centra vadītāja Ilona Bohāne, Izglītības pārvaldes metodiķes Marija Žilinska un Ilona Ustinova – pateicās visām skolotājām, kuras palīdzēja sagatavot krustvārdu mīklas un priekšnesumus. Īpašs „paldies” un aplausi skanēja J.Raiņa 6.vidusskolai par viesmīlīgajām telpām.

Dažādas valodas – tā ir Daugavpils ikdiena, bet  „Valodu karuselis” šo ikdienu spēj padarīt par svētkiem skolēniem un skolotājiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpilspilsētas

Izglītības pārvaldes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434

 




Atpakaļ