Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

25-06-2015

Pētnieki: lauksaimniecībā plaši izmantojamais insekticīds "Fastac" pat nelielās devās var izraisīt zivju bojāeju


 

Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstītā projekta "Jaunas zinātniskās grupas izveide akvakultūras tehnoloģiju modernizēšanai" gaitā Daugavpils Universitātes (DU) zinātnieki sadarbībā ar kolēģiem no Latvijas hidroekoloģijas institūta (LHEI) izpētījuši, ka lauksaimniecībā plaši izmantojamais insekticīds "Fastac", kura darbīgā viela ir alfa-cipermetrīns, pat nelielās devās var izraisīt zivju bojāeju, informē projekta vadītāja Alise Griķe.

 

Piesārņojums ar dažādām toksiskajām vielām ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajām vides problēmām mūsdienās. Šobrīd vidē cirkulē simtiem tūkstošu toksikantu un katru gadu šim skaitam pievienojas vairāki simti jaunu savienojumu. Ūdenī nonākošās ķīmiskās vielas vai nu sadalās, vai arī nepakļaujas biodegradācijai. Daļa no šīm vielām bioakumulējas dzīvajos organismos.

 

"Fastac" ir izteiktas repelentās (atbaidošās) īpašības. Atkarībā no devas, klimatiskajiem apstākļiem un kaitēkļu invāzijas, "Fastac" var aizsargāt augus pat līdz trim nedēļām. Alfa-cipermetrīns ir ķīmisks savienojums - ātras iedarbības neirotoksīns. Eko-toksikoloģiskajos pētījumos par pesticīdu ietekmi uz lašveidīgo zivju izdzīvotību un asins sastāva izmaiņām tika izmantota akvakultūrā plaši pielietota zivju suga - varavīksnes forele. Akūtie testi parādīja, ka gadījumos, ja "Fastac" darba šķīdums tiek izsmidzināts uz lauka dīķa tuvumā, tad šādām šķīdumam nonākot ūdenstilpē izsmidzināšanas koncentrācija (0.00031 ml/L) var izsaukt masveida zivju bojāeju dažu stundu laikā. Samazinoties šķīduma koncentrācijai, samazinās arī zivju bojāeja. Ja šķīduma koncentrācija ir zemāka par 0,000019 ml/L, testa zivis - varavīksnes foreļu mazuļi izdzīvoja visā pētījuma laikā. Minētais insekticīds biodegradējas vidē un, ja zivis pirmo pāris diennakšu laikā nav gājušas bojā, domājams, ka tās spēs izdzīvot, taču nav skaidrs par "Fastac" hronisko ietekmi uz zivīm un to pēcnācējiem.

 

Pētījumi parādīja, ka "Fastac" nokļūšana ūdenī pat nelielās koncentrācijas būtiski ietekmē zivju dzīvotspēju un uzvedību. Veiktajā pētījumā "Fastac" klātbūtnē visām zivīm novēroja apetītes zudumu, turklāt, dažas stundas pirms bojāejas, tās pilnībā atteicās no barības. Zivju uzvedībā tika novērota depresivitāte, kas mijās ar īslaicīgām hiperaktivitātes pazīmēm. Jo lielāka "Fastac" koncentrācija, jo straujāk attīstījās uzvedības traucējumi un klīniskās pazīmes bija izteiktākas. Eksperimentos, analizējot "Fastac" ietekmi uz testa zivju hematoloģiskajiem rādītājiem, redzams, ka forelēm eritrocītu skaits visās pētījuma grupās ir būtiski samazināts, salīdzinot ar kontroles grupu.

 

Zinātniskās pētniecības institūti pasaulē daudzu gadu izmēģinājumu rezultātā ir ieteikuši izveidot sanitārās aizsardzības zonu 2 km no upju un ezeru ūdens līnijas. Šīs rekomendācijas attiecas uz visām ūdenskrātuvēm, kurās dzīvo zivis un vēži.

 

Projektu "Jaunas zinātniskās grupas izveide akvakultūras tehnoloģiju modernizēšanai" īsteno DU, tā sadarbības partneris ir LHEI. Zinātnes virzieni, kuros paredzēta projekta īstenošana, ir vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana – jauni produkti un tehnoloģijas. Projekta kopējais budžets – 420 008,99 eiro, tai skaitā ESF finansējums – 378 553,62 eiro jeb 90,13% no projekta attiecināmajām izmaksām. Projekts noslēgsies 2015.gada 31.augustā.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA
e-pasts: harijs@13stavs.lv
Papildus informācija:

Alise Griķe, projekta vadītāja

e-pasts: alise.grike@du.lv, tālr. Nr. +371 654 23265




Atpakaļ