Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

15-06-2015

Globālā izglītība cilvēces globālo kompetenču stiprināšanai


 

No 8. līdz 10.jūnijam Valmierā, Vidzemes augstskolā bija sapulcējušies ap 60 dalībnieki no 10 dažādām valstīm, lai starptautiskā foruma „Globālā izglītība – iesaistei, izaugsmei, ilgtspējai” (2014.LV/PR/01/07) ietvaros kopīgi diskutētu par izglītības lomu sabiedrības globālo kompetenču un 21.gadsimta prasmju stiprināšanā. Konferenci Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanai” ietvaros īstenoja Izglītības attīstības centrs (IAC). Šajā starptautiskajā pasākumā mūsu pilsētu kā projekta  „Globālā dimensija sociālo zinātņu mācību priekšmetos” (Nr.DCI-NSAED/2012/280-401) dalībskola pārstāvēja Daugavpils 10.vidusskola skolotājas Nataļjas Ozerskas personā.

Foruma mērķis bija apkopot un aktualizēt Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu pieredzi attīstības/globālās (AI/GI) izglītības jomā un izmantot šo mērķgrupas sadarbību un pieredzi, lai kopīgi izveidotu ieteikumus globālās dimensijas iekļaušanai izglītības dienaskārtībā un ikdienas rīcībā. Foruma gaitā tika apskatīti šādi jautājumi:

-          globālās izglītības (GI) integrēšanas pieredze Latvijas, Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu izglītības sistēmās;

-          ilgtspējīgas attīstības aktualitāte Eiropas Savienības un pasaules kontekstā;

-          reģionālās un globālās politikas jautājumi globālās izglītības kontekstā;

-          globālās izglītības ietekmes novērtēšanas iespējas, izaicinājumi, metodika;

-          jauni resursi un materiāli globālās izglītības īstenošanā.

Pateicoties šim projektam, mācīšanas un mācīšanās process kļūst daudz interesantāks gan skolotājiem, gan dažāda vecuma skolēniem. Integrētā pieeja ļauj izmantot GI materiālus dažādos mācību priekšmetos, jo tādi globāli jautājumi kā migrācija, konfliktu risināšana, bads, apkārtējās vides saglabāšana, vienmēr būs aktuāli visai cilvēcei visā pasaulē.

Atgādināsim, ka Daugavpils 10.vidusskola no 2013.janvāra ir viena no 21 dalībskolas, kas realizē projekta „Globālā dimensija sociālo zinātņu mācību priekšmetos”, veicinot sabiedrības interesi un līdzdalību attīstības/globālajā izglītībā (AI/GI) un sekmējot sabiedrības izpratni par attīstības jautājumiem Latvijā, Igaunijā un Apvienotajā Karalistē, kā arī Eiropā kopumā; īpašu uzmanību pievēršot jauniešu izpratnei par savstarpējo mijiedarbību pasaulē, kā arī atbalstot jauniešu aktīvu darbošanos taisnīgākas, vienlīdzīgākas pasaules labā. Projekta gaitā tika izstrādāti, aprobēti un popularizēti globālās izglītības mācību materiāli.

Vairāk informācijas par projektu un forumu var uzzināt projekta mājas lapā www.globalaizglitiba.lv

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 10.vidusskolas

skolotāja

Nataļja Ozerska




Atpakaļ