Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

07-04-2015

Daugavpils 3.vidusskolas skolotājas pieredze Amerikā


Es vairāku iemeslu dēļ priecājos, ka man bija iespēja piedalīties TEA („Izcilība un sasniegumi mācīšanā”) programmā Amerikā. Programma sākās ar orientācijas nodarbību Vašingtonā, kur sapulcējās 89 skolotāji no visas pasaules. Pēc tam mēs sadalījāmies grupās un devāmies uz četrām universitātēm: Floridā, Kalifornijā, Džordžijā un  Dienvidkarolīnā.

Es pavadīju sešas nedēļas Vintropā (Winthrop), Dienvidkarolīnas štata universitātē. Man kā angļu valodas skolotājai šī bija fantastiska iespēja iepazīties ar dažādiem mācīšanas veidiem ASV un pasaulē, padomāt par dažādiem jēdzieniem un salīdzināt savu pasniegšanas stilu ar citiem. Taču visinteresantākais bija mācīt amerikāņu skolā un diskutēt ar amerikāņu skolēniem. Pateicoties Vintropas Universitātes pasniedzēju lielajam ieguldījumam, šī bija ārkārtīgi vērtīga pieredze – piedalījāmies daudzos izglītojošos un attīstošos pasākumos. Kopumā varu teikt, ka bija ļoti labs līdzsvars starp akadēmisko darbu – lekcijām, semināriem, praksi no vienas puses, un, kultūras un cilvēku iepazīšanu sabiedriskos pasākumos, skatoties hokeja spēles, izpētot vēsturi un zinātni muzejos, apmeklējot interesantas vietas un izklaides pasākumus, dodoties izbraukumos, apmeklējot teātra izrādes un koncertus no otras puses.

Tā kā mēs bijām 20 skolotāji no 19 valstīm vienā grupā, mūsu pieredzes apmaiņa kļuva par spilgtu, multikulturālu notikumu. Pēc šīs programmas noslēguma mēs joprojām uzturam kontaktus ar savas grupas biedriem, turpinām diskusijas un attīstām sadarbības idejas. Pat no attāluma starp mums ir spēcīga emocionālā saite, un, mums ir daudz saprotošāka attieksme pret daudziem notikumiem šajā pasaulē. Mēs varam ienest šo attieksmi arī savās stundās, varam runāt ar saviem skolēniem un padarīt šo pasauli labāku.

Pirmkārt un galvenokārt, šī brauciena pieredze man deva iespēju iegūt jaunas pasniegšanas prasmes, uzlabot manas IT prasmes un iemācīties izmantot tehnoloģijas kā mācīšanas instrumentus, kā arī attīstīt savas līderības prasmes. Otrkārt, šī programma ļāva uzzināt vairāk par Amerikas izglītības sistēmu un pašiem gūt pieredzi, strādājot klasēs, kā arī attīstīt pieredzi angļu valodas kā svešvalodas mācīšanā vidusskolā un, beidzot, tā bija lieliska iespēja izbaudīt amerikāņu viesmīlību.

Es ieteiktu TEA visiem skolotājiem, kuri nebaidās uz 7 nedēļām pamest savu „ligzdiņu”, kuri tiecas pēc vislabākā, kuriem patīk pārmaiņas un uzlabojumi sevī un, pats par sevi saprotams, apkārtējā vidē. Šīs pūles ir tā vērtas. Ja esat zinošs savā profesijā, aktīvs un mācīšanas entuziasts, tad noteikti iegūsiet no šīs programmas, un citi programmas dalībnieki gūs jaunu pieredzi arī no jums. Programmas ilgums ir ideāls, lai iepazītu Amerikas dzīvesveidu, izglītību un kultūru.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 3.vidusskolas

metodiķe

Alina Jeremenko




Atpakaļ